|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Tarkastuslautakunnan toimintakyky ollut lähes halvaantunutta
19.04.2016Loviisan tarkastuslautakunnan erottamiseen johtaneet puolueiden ja lautakunnan jäsenten lausunnot antavat lähes kaoottisen kuvan lautakunnan ilmapiiristä ja keskinäisen luottamuksen murenemisesta. Erityisesti varapuheenjohtaja Kari Hagfors (kok) ja varajäsen Pertti Ajomaa (kok) saavat osakseen kritiikkiä. Ankarin kritiikki tulee kokoomuksen sisältä. Valtuusto erotti viime viikolla koko lautakunnan sekä valitsi sen uudelleen Hagforsia ja Ajomaata lukuunottamatta.

LOVIISA Tarkastuslautakunnan kokoomusjäsen Mari Ståhls kertoo lausunnossaan, että kokoomuslainen varajäsen Pertti Ajomaa pelasi hänet käytännössä ulos tarkastuslautakunnan kokouksista kertomalla, että on ”kokoomuksen tahto”, ettei Ståhls osallistu kokouksiin.
Myös Mari Ståhlsin kokouskutsut ohjattiin lopulta varajäsen Ajomaalle.

Ståhls ei saanut kokouskutsuja

”Ensimmäisen tarkastuslautakunnan kokouksen koittaessa Ajomaa soitti minulle ja kertoi, että hänellä on keskeneräisiä asioita tarkastuslautakunnassa, koskien vesiliikelaitosta ka asiasta tehty valmis esitys lautakunnalle ja esitti, että hän menisi tilalleni kokoukseen”, kirjoittaa Ståhls.
”Seuraavan kokouksen koittaessa sain soiton taas Ajomaalta sekä Kari Hagforsilta, molemmat toivat ilmi, että olisi toivottavaan, etten tule kokoukseen, sillä heidän sanojensa mukaan tämä on Kokoomuksen tahto ja on parempi, että Ajomaa käy kokouksissa”, Ståhls kirjoittaa lausunnossaan.
”Vastasin hiukan sarkastiseen sävyyn, ja ilmeisesti heille jäi käsitys, että tämä on mielestäni ok. Tämän jälkeen en saanut enää kokouskutsuja”, lausuu Ståhls.

Mikä oli ”kokoomuksen tahto”?

Osa kokoomuslaisista ihmetteli Ståhsin passiivisuutta ja sitä, ettei hän käynyt tarkastuslautakunnan kokouksissa.
”Lähes 1,5 vuotta myöhemmin sain ihmetteleviä soittoja kokoomuksen Nina Pereltä ja Camilla Antakselta, jotka ihmettelivät miksen käy kokouksissa. Kerroin, että en ole saanut kutsuja ja minun on annettu ymmärtää, että tämä on kokoomuslaisten tahto, ja paha minun on yksin nousta kaikkia vastustaa ja käydä kokouksissa, jos minuun ei luoteta enkä sinne voisi edes mennä, koska en saa kokouskutsuja”, kirjoittaa Mari Ståhls.
Ståhls kertoi, että kokoomuksen Camilla Antas oli ryhtynyt selvittämään asiaa. Ståhlsin mukaan kävi ilmi, että kyse ei ollut ”kokoomuksen tahdosta”, vaan kolme kokoomuslaista olivat sopineet asiasta keskenään muun ryhmän tietämättä.

”Minua on johdettu harhaan”

”Katson, että minua on vahvasti johdettu harhaan. Antas kävi myös selvittämässä kaupunginkansliassa miksi en ole saanut kokouskutsuja ja kävi ilmi, että sinne oli välitetty tieto, että en halua osallistua kokouksiin ja kutsut olivat menneet varajäsenelleni Ajomaalle”, Ståhls kirjoittaa tilapäiselle valiokunnalle.
”Eli joku muun on kertonut tahtonani, että en halua osallistua kokouksiin. Epäilen, ettei tämä ole edes laillista, ainakaan se ei ole hyvien tapojen mukaista”, Ståhls arvioi.

”Eikö sovittu, että et tule”

”Tilanne korjattiin ja sain kutsun seuraavaan kokoukseen, jonne meninkin paikalle, niin kuin tuli varajäsenenikin. Hän loukkaantui syvästi, samoin kuin Hagfors ja molemmat soittivat minulle seuraavana päivänä erittäin vihaisen puhelun, joissa kyseltiin, että eikö ollut sovittu etten ilmesty kokouksiin”, Ståhls kirjoittaa.
Mari Ståhlsin mukaan varsinkin Ajomaan puhelu oli erittäin epämiellyttävä.
”Hän haukkui minut mm tyhmäksi ja täysin hirveäksi ihmiseksi, kun olen hänet näin nolannut”, Ståhls kertoo.
Ståhls kertoi myös kuulleensa ”useilta eri tahoilta Ajomaan kertoneen kuinka tyhmänä hän minua pitää”.
Lausunnossaan Ståhs kritisoi myös voimakkaasti Hagforsin kokouskäyttäytymistä.

”Osa jäsenistä on epäpäteviä”

Omassa lausunnossaan kokoomuksen Pertti Ajomaa esittää näkemyksensä tarkastuslautakunnan jäsenten pätevyydestä. ”On koko ajan ollut selvää, että osalla jäsenistä ei ole riittävää koulutusta eikä pätevyyttä tarkastustehtävään. Käsiteltäviin asioihin ei osa jäsenistä ole paneutunut etukäteen lainkaan”, Ajomaa kirjoittaa.
”Omalta kohdaltani käytännössä en ole osallistunut enää 19.9.2014 jälkeen tarkastuslautakunnan toimintaan. Viimeisen vuoden aikana en ole ollut yhdessäkään lautakunnan varsinaisessa kokouksessa, enkä myöskään ole osallistunut sen toimintaan. Tänä aikana olen kuitenkin menettänyt luottamukseni? Hassua!”, Ajomaa kirjoittaa lausunnossaan.
Tarkastuslautakunnan pöytäkirjojen mukaan Ståhlsin varajäsen Ajomaa on ollut kokouksissa 2.12.2014 ja 1.4.2015 ja 26.2.2015 ja 27.1.2016, joista jälkimmäinen käsitteli vain lausuntoa oikeuskanslerille.

Ajomaalta tukea Hagforsille

Pertti Ajomaa puolustaa lausunnossaan Kari Hagforsia, ja pitää lautakunnan erottamista ennen oikeuskanslerin lausuntoa vääränä.
”Viime kuntavaaleissa tarkastuslautakunnan jäsenistä Hagfors sai eniten ääniä, eli luottamusta. Tärkeintä on kuntalaisten luottamus”, Ajomaa muistutti.
Tarkastuslautakunnan varapuheenjohtaja Kari Hagfors sai vuoden 2012 kuntavaaleissa 80 ääntä, ja puheenjohtaja Pertti Lohenoja 79 ääntä.
Eilen tavoitetun Pertti Ajomaan mukaan kokousten varamiesjärjestelyistä oli sovittu kokoomuksen sisällä sekä Mari Ståhlsin kanssa.
- Homma toimi hyvin parisen vuotta, kunnes tulin yhteen 16.4.2014 kokoukseen, jossa istuikin Mari Ståhls. Se oli noloa, ja minun piti lähteä pois, Ajomaa kertoi.
Lautakunnan Rkp:n jäsen Raili Äijö toteaa lausunnossaan, että ”varapuheenjohtaja Kari Hagforsin arviointityö on mielestäni pahansuopaista virheiden etsimistä, sama koskee myös varajäsen Pertti Ajomaata.”

Rkp:ltä jyrkkää kritiikkiä

”Ensimmäinen kokoukseni oli 1.4.2014. Tullessani em. kokoukseen esitteli Pertti Ajomaa itsensä ”vakituisena” varajäsenenä. Totesin, ettei sellaisia ole”, Raili Äijö kirjoittaa.
Myös Rkp:n toinen jäsen B-G Schauman kritisoi lausunnossaan Hagforsin ja Ajomaan toimintaa lautakunnassa.
”Lautakunnan ensimmäisenä toimintavuonna vakinaisen jäsenen Mari Ståhlsin toiminta estettiin ja vain kokoomusryhmän varajäsen Pertti Ajomaa ja Kari Hagfors saivat kutsun”, Schauman kirjoittaa.
”Kari Hagfors on valitettavasti toiminnallaan täysin romuttanut luottamuksen tarkastuslautakunnan ja kaupungin virkamiesten välillä ja myös valtuuston ja lautakunnan välillä”, arvioi Schauman.
Rkp:n valtuustoryhmän nimissä lausunnon antanut Thomas Rosenberg toteaa, että Loviisan valtuustotyöskentelyä on jo pitkän aikaa haitannut se tosiasia, että luottamusmiesorganisaation tärkein elin, tarkastuslautakunta on halvaantunut sisäisten ristiriitojensa takia.

Konttiselta luottamuslause

Lautakunnassa Hagforsin varajäsenenä toiminut Lisbeth Konttinen ei lausunnossaan pitänyt lautakunnan erottamista tarpeellisena.
”En näe näillä näkymin syytä epäillä tarkastuslautakunnan kykyä suoriutua tehtävistään vastaisuudessakin vähintään samalla huolellisuudella ja tarkkuudella, jolla se on tähänkin asti suoriutunut”, Konttinen kirjoittaa.

Keskinäinen luottamus mureni

Sdp:n valtuustoryhmän nimissä lausunnon antanut Kalevi Lappalainen kirjoittaa, että ”valtuustoryhmällä ei ole asiassa kommentoitavaa”.
Tarkastuslautakunnan demarijäsen Auli Lehto-Tähtinen sen sijaan yhtyy muiden jäsenten tapaan kritiikkiin ja toteaa, ettei tarkastuslautakunta ole toiminta- eikä yhteistyökykyinen.
Myös tarkastuslautakunnan puheenjohtajan Pertti Lohenojan (sdp) monisivuinen lausunto nostaa esille useita lautakunnan sisäistä luottamusta ja yhteistyökykyä romuttaneita tapauksia.
”Sekä varapuheenjohtaja Kari Hagforsin että varajäsen Pertti Ajomaan toiminta yleisesti tarkastuslautakunnan tehtävissä ei nauti muiden tarkastuslautakunnan jäsenten luottamusta”, toteaa lautakunnan puheenjohtaja Lohenoja lausunnossaan.

”Sooloilua ja myyräntyötä”

Kokoomuksen kommentit tilapäiselle valiokunnalle lähettänyt valtuustoryhmän puheenjohtaja Janne Lepola kirjoittaa, että ”tarkastuslautakunnan toiminta on epäyhtenäistä, yhteinen linja puuttuu. K Hagfors sooloilee ja tekee myyräntyötä muun lautakunnan selän takana”.
”Lautakunnassa on kahden herran mielestä vain he kaksi, jotka osaavat kaiken ja muut eivät osaa mitään”, Lepola kirjoittaa.
Omassa vastauslausunnossaan Kari Hagfors torjuu kritiikin, ja ihmettelee, ettei lautakunta tuo esille Lohenojan ja Schaumanin vuonna 2015 tarkastuskertomuksessa käsiteltyä vesiliikelaitoksen vastuuvapausasiaa, jonka käsittelyä valtuustossa Hagfors pitää sekoiluna.

”Kaikilla on oikeus kannella”

Hän myös muistuttaa, että ”oikeuskanslerin puoleen voi kääntyä kuka tahansa, joka katsoo, että asioissa on menetelty virheellisesti”.
Hagfors torjuu myös virkamiesten, tilintarkastajien sekä muiden jäsenten kritiikin.
Oman ryhmänsä, kokoomuksen Janne Lepolan lausuntoa Hagfors pitää asiattomana.
”Näyttää allekirjoituksen (Janne) perusteella, että tämä lausunto onkin yksityishenkilönä annettu. Lausunto huokuu törkeätä asiattomuutta ja jopa panettelua, mikä hipoo kunnianloukkauksen rajoja”, Hagfors kommentoi.

Oikeuskanslerin ratkaisu tulossa

Kari Hagforsin mukaan asian käsittely on kesken, koska oikeuskansleri ei ole antanut ratkaisua hänen tekemään selvityspyyntöön eikä hallinto-oikeus hänen valtuuston tilapäisen valiokunnan perustamista koskeneeseen hallintovalitukseen.
”Siis paljon melua tyhjästä”, Hagfors kirjoittaa.
”Lausuntopyynnössä todetaan, että annetut selvitykset ovat käsittelyn tässä vaiheessa luottamuksellisia. Katson osaltani tämän luottamuksellisuuden päättyvän tähän vaiheeseen”, Hagfors päättää lausuntonsa.

Arto Henriksson
arto.henriksson@lovari.fi

Linkki lausuntontoihin.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI