|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)
EU:n suunnitelma kauhistuttaa keskustalaista ? Kasvimyrkkyjen kielto ?vaarantaa suomalaisen ruuantuotannon? (12.11.2018 19:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
Pelastakaa kalamies Linka
08.04.2016

Loviisan saaristossa, Söderbyssä asuva ammattikalastaja Mikael ”Linka” Lindholm nousi viime syksynä valtakunnan kuuluisuuteen, kun hänen Boistön saaren vesillä olleen rysän päälle oli uponnut ”tunnistamaton painava esine”.
Kuukauden päivät kestänyttä rysämysteeriä seurattiin tiiviisti Loviisan Sanomien sivuilla sekä video- että livelähetyksissä sekä pian myös alueen ja valtakunnan päämediassa Helsingin Sanomia myöten.

Monien värikkäiden vaiheiden jälkeen esine paljastui Maestro 35 -purjeveneeksi, joka oli aiemmin ilmoitettu varastetuksi Loviisan Tullisillalta. Vene nostettiin syvyyksistä ja kuljetettiin vakuutusyhtiön varikolle.
Myös kalastaja Lindholm sai viimein nostettua vaurioituneen pyydyksensä pohjasta.

Pyydysvaurioiden lisäksi taloudellista vahinkoa aiheutui menetettyjen saaliiden, saalispäivien sekä lukuisten työtuntien muodossa. Ammattikalastaja arvioi vahinkojen yhteismäärän nousseen tähän mennessä 18 600 euroon.
Koska sekä ammattikalastaja pyydyksineen että purjevene olivat molemmat vakuutettuja, arveli ammattikalastaja monen muunkin sivullisen tapaan, että jompi kumpi vakuutus korvaa viattomalle ammattikalastajalle aiheutuneet vahingot.
Toisin saattaa silti käydä. Kumpikin vakuutusyhtiö ovat toistaiseksi jyrkästi kieltäytyneet korvaamasta kalastajalle senttiäkään.

Valtion osin tukema kalastajavakuutus ei korvaa vahinkoa, jonka aiheuttaja on kolmas osapuoli.
Kalastajavakuutuksen ehdot lähtevät siitä, että ulkopuolinen aiheuttaja, jos se ei ole myrsky tai muu luonnonvoima, korvaa silloin vahingot.

Normaalisti purje- tai moottoriveneen aiheuttamat vahingot korvataan veneen vakuutuksesta. Tai ainakin pitäisi korvata. Boistön tapauksessa poliisi arvioi, että varastetuksi ilmoitettu purjevene upotettiin tahallaan.
Esitutkinta tapauksesta on yhä kesken eikä korvausvelvollista syyllistä välttämättä löydetä koskaan.
Tapauksen käsittely sekä vakuutuskiista voi pahimmillaan kestää vuosikausia.

Vakuutusyhtiön käyttämät asiantuntijat, nostourakan saanut pelastusyhtiö ja kuljetuksen järjestänyt kuljetusyhtiö ovat tietenkin saaneet korvauksensa ajallaan.
Täysin syytön ammattikalastaja ja yksinyrittäjä Mikael Lindholm ei sen sijaan ole saanut senttiäkään korvauksia vahingoista eikä ansionmenetyksistä. On hyvin mahdollista, ettei hän saa korvauksia koskaan.

Vaikka purjeveneen uppoaminen rysän päälle lienee ainutkertainen haveri, on ammattikalastajan ja vakuutusyhtiön välinen pattitilanne liiankin tavallinen.
Tiedossa on Loviisan seudultakin, jossa on vain kourallinen ammattikalastajia, useita tapauksia, joissa purjevene tai muu alus on ajanut asianmukaisesti merkittyjen sekä etäällä väylistä sijainneiden pyydysten päälle ja aiheuttanut niille merkittäviä vahinkoja.

Monissa tapauksissa veneilijän vakuutusyhtiö on kieltäytynyt maksamasta kalastajille korvauksia, vaikka tapaukset ovat todistajien mukaan vaikuttaneet selkeiltä.
Joskus jopa niin selkeiltä, että purjehtija merivartioston puhuttelussa jopa itse myöntänyt ajaneensa rysän päältä ja aiheuttaneensa vahinkoa.
Ammattikalastajan oikeusturva pyydysvahingoissa näyttää olevan varsin heikoissa kantimissa.

Digiesimerkki

91-vuotias Salli Markkanen on mainio esimerkki ikäihmisestä, joka on täysipainoisesti ryhtynyt hyödyntämään monia digitaalisia palveluita.
Seuraavalla aukeamalla hän kertoo, kuinka digitabletin avulla sujuvat helposti niin viestittelyt, kuvaamiset, Lovarin lukeminen kuin torikameran katselutkin.
Yhä useammat digipalveluiden käyttäjiksi ryhtyneet ikäihmiset ovat yllättyneet niiden käytön helppoudesta sekä sähköisesti tarjottavien palveluiden monipuolisuudesta.
On hyvä, että Valkon kansalaisopisto järjestämää digikursseja senioreille ja rohkaisemaan mahdollisimman monia digipalveluiden äärelle.

Arto Henriksson
arto.henriksson@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI