|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Työllisyysaste jäi taas niukasti hallituksen tavoitteesta ? Avoimien työpaikkojen määrä kasvaa (20.11.2018 09:50)
KL: Lisäkierroksia Suomen hävittäjäkisaan ? F-35:n hinta laskee (20.11.2018 09:28)
Viron hallituskriisi jatkuu ? siirtolaisuussopimus GCM viedään parlamenttiin (20.11.2018 08:37)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Veteraanikuorma-autot kevätkuosissa
05.04.2016Entinen Oy Hj. Holmström Ab:n talkkarin auto komeili lauantaina Loviisan torilla. Värikäs Vetkun Sisu SH-4 toimi houkutuslintuna veteraanikuorma-autojen kavalkadille, joka oli näytteillä parin tunnin ajan rantatiellä koulujen takana.

LOVIISA Loviisaan Rantatien jatkeelle, Vanhaan Rantaan oli pakkautunut kolmeen jonoon 91 entisajan kuorma-autoa. Kevätauringon hellimä ranta kuhisi autoista kiinnostuneita katsojia.
Useat autoilijat olivat pukeutuneet tyylin mukaisesti: koppalakkeja, nahkatakkeja ja saapashousuja vilahteli pysähtyneen letkan kyljessä. Autonäyttelyn alkupäästä tiiraillessa suurin piirtein kymmenen auton jälkeen seuraavat kulkuneuvot hävisivät horisonttiin.
Veteraanikuorma-autoseuran puheenjohtaja, pornaislainen Markku Koskinen kertoo, että yhdistyksessä on kaikkiaan 900 jäsentä. Omien kesken Vetkuksi nimetty yhdistys järjestää vuoden aikana kolme yhteistä matkaa. Tämän Kevätpäiväntasausajon lisäksi lähdetään useamman päivän reissulle kesäkuussa sekä Loska-ajoon syksyllä. Yhdistyksen syyskokous pidetään näppärästi lokakuun ajon yhteydessä ja kevätkokous vastaavasti tähän ajoon liittyen.
Erkki Jokela Ruotsinkylästä on ollut mukana toiminnassa vuodesta 2005. Jokelan kotiseutumuseon luojana hän on ollut vanhojen koneiden ja erityisesti traktoreiden keräilijä pitkään, mutta oma kuorma-autohankinta Scania Scania L 80 S vuodelta 1970 toi kimmokkeen lähteä mukaan yhdistyksen toimintaan.
Jokela ei itse ole toiminut ammattiautoilijana kuten moni Vetkun jäsen jossakin vaiheessa, mutta hänen isänsä ja veljensä ajoivat työkseen.
– Itse olen toiminut ainoastaan liikenneopettajana jonkun aikaa. Jokelaa huvittaa kysymys, mikä toiminnassa viehättää. Hänen mukaansa parasta ovat matkat omalla kuorma-autolla ympäri Suomen. Vastaaviin reissuihin vanhemmilla ihmisillä ei muuten olisi mahdollisuuksia. Jonakin vuonna on surffailtu Ruotsin puolelle Haaparantaan, sieltä Kukkolankoskelle ja Aavasaksaan, toisen kerran Jäämeren rannikolle saakka.
– Viime kesänä oltiin Lappeenrannassa.

Kulttuurihistoriaa reitillä

Retkiohjelmat kuulostavat kiinnostavilta ja huolella räätälöidyiltä. Koskinen kertoo tiimistä.
– Enimmäkseen me kolmestaan, Palmgrenin Sture ja Hietsalon Lasse ja minä, nyt valmistellaan matkat.
Koskinen toteaa, että on oltava ajoissa liikkeellä, jos tahtoo esimerkiksi hotellimajoituksen saada järjestymään kahdelle sadalle ihmiselle. Esimerkiksi tässä ajotapahtumassa on mukana parisataa osallistujaa. Kopissa apumiehen paikalla istuu tavallisesti puoliso ja ehkä kolmatta polveakin on matkassa. Viikko ennen juhannusta suunnataan Keski-Suomeen ja Savoon.
– Porukka kokoontuu Suolahteen. Valmetin traktoritehtaalta lähdetään pieniä teitä pitkin Kuopioon, jossa meillä on Kuopion kuorma-autoilijoiden kanssa yhteinen näyttely.
Torstaiaamuna autoilijat lähtevät ajamaan kodeistaan ja ”Kuopion Keikka 2016” päättyy sunnuntaina.
Tämän kevätpäiväntasauksen ajon ohjelmassa mainitaan, että etappi Kausalasta Vierumäelle seurailee pätkän Kimolan uittokanavaa. ”Vielä paikallaan olevat nippunosturit ja kahmarit kannattaa katsoa tarkkaan, sillä lähiaikoina ne katoavat, kun 1960-luvulla rakennettua ja vuosituhannen vaihteessa käytöstä poistunutta uittokanavaa aletaan kunnostaa veneilyreitiksi.” Missä muualla automatkailussa ehditään nähdä tällaisia kohteita kuin 60-70 kilomerin tuntinopeudella etenevässä kuorma-autoletkassa? Karavaani on jo nähtävyys sinänsä. Loviisan gymnasiumin kulmalta Mannerheiminkadulle hiljakseen purkautuva autojono löysi vanhempaa ja nuorempaa yleisöä pitkin kadunvartta.
Aamulla kevätajoon osallistuvat kokoontuivat Liljendalin Shellillä, jossa autot olivat jo yleisön tutustuttavina. Seuraava etappi oli Loviisan keskusta, mistä ajettiin Kuninkaantietä Ahvenkoskelle ja sieltä Ruotsinkylän ja Elimäen kautta Kausalaan. Matka jatkui Iitin kirkonkylän kautta Vierumäelle, jossa yövyttiin ja kokoustettiin.

Kunniakas Petteri

Seuran sihteerinä toimiva Pauli Wiklund kertoo oman Petterinsä, Bedford J 6:n, vuosimalli -67, säilyneen ihan siitä syystä, että se on ollut rekisteröitynä enempi yksityiskäyttöön.
– Joka talvi tämä on poistettu liikenteestä.
– Bedford oli 60-luvun puolivälin jälkeen Suomen eniten rekisteröity kuorma-auto. Näitä käytettiin muun muassa maitoautoina ja sora-autoina ja tavallisesti ne ajettiin loppuun.
Vuonna -82 merkin tuotanto päättyi.
– Kun päivän ajaa, kaksi tehdään remonttia, Wiklund veistelee.
Hevosvoimia autosta löytyy noin 112-117. Ajoa kertyy erilaisista ”kekkereistä” vuosittain noin 5000 kilometriä. Hän ei kovasti maalaa ja tuunaa veteraaniajokkiaan - tarkoituksella.
– Minun periaate on säilyttää tämä alkuperäisenä. Kunnostan tätä vain sen verran, että liikennekelpoisuus säilyy.
Hillevi Grönroos Lapinjärveltä on tullut miehensä ja lastenlasten kanssa katsomaan tuttuja ajokkeja. Hänelle juuri tämmöinen harmaa Petteri on muistorikas omasta lapsuudesta.
- Minun isä ajoi Iisveden sahalta, Suonenjoen läheltä, puutavaraa Kotkan satamaan, ja siinä minä olin autossa mukana aina välillä. Lisäksi hänen puolisonsa on ajanut autoa ammatikseen ja pojalla on autoverstas Artjärvellä. Vanhemmille ihmisille näyttely on aikamatka omaan historiaan ja juuriin, Grönroos arvelee.

Marke Kalliola
marke.kalliola@ksfmedia.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI