|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)
Tivi: Mitä ihmettä tapahtui Googlelle? Liikenne ohjautui yhtäkkiä Kiinaan ja Venäjälle (13.11.2018 19:29)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ruotsinpyhtään puukirkkoon tehtiin tilat myös moskeijalle
31.03.2016Ruotsinpyhtään kirkosta on remontin yhteydessä tehty osittain islamilainen moskeija, jossa myös Ruukin vastaanottokeskuksessa asuvat turvapaikanhakijat voivat harjoittaa uskontoaan. Ruotsinpyhtään seurakunta sekä Maahanmuuttovirasto ovat allekirjoittaneet sopimuksen monijumalaisuudesta ja yhteisistä palvontatiloista. Ensimmäinen yhteinen islamilais-kristillinen jumaltenpalvelus järjestetään tänään.


Jatkossa kirkosta varataan tilat myös juutalaisia varten, ja Ruotsinpyhtään kirkko liitetään osaksi kansainvälistä ”House of One” -ketjua, jossa kirkkoja, moskeijoita sekä synagoogia on muutettu kolmen uskontokunnan yhteiskäyttöön.

Osa ”House of One” -ketjua
Aiemmin ”House of One” -liikkeen temppeleitä on otettu käyttöön muun muassa Berliinissä.
Ruotsinpyhtään vanhaan puukirkkoon on tehty tilat, jossa eri uskontokuntien edustajat voivat harjoittaa rituaalejaan sulassa sovussa.
Kirkkosalin oikeanpuoleinen osa on varattu islaminuskoisille, ja vasen puoli kristityille sekä juutalaisille.
Islamilaisen puolen remontin rakentamiseen saatiin 150 000 euroa avustusta Persianlahden öljymaista.

Kolmelle uskonnolle omat alueet
Ruotsinpyhtään seurakunnan pa. kirkkoherra Pentti Lööberg, imaami Mohammad Al Valetta sekä rabbi Ariel Shamel tarkastivat eilen tilat, jotka ovat valmiit tämän päivän jumaltenpalvelusta varten.
-Aiemmissa jumalanpalveluksissa on ollut paikalla yleensä vain kourallinen väkeä, joten totesimme, että viisi penkkiriviä riittää hyvin Ruotsinpyhtään seurakuntalaisia varten.
-Viereisessä pakolaiskeskuksessa on paljon nuoria miehiä, joilta on puuttunut sopiva paikka oman uskonnon harjoittamiseen, joten varasimme heille kirkon oikeanpuoleisen osan, kertoi pa. kirkkoherra Lööberg.
Kirkkosalin oikean siiven penkit poistettiin remontissa, jotta paikalle saatiin levitettyä riittävästi rukousmattoja.
Loviisalainen SuurKirppis Oy on lahjoittanut kolmiokirkolle 30 rukousmattoa, joita on tarkoitus koekäyttää tämän päivän yhteishartaudessa.

“Ruukki on suuri!”
Ruukin vastaanottokeskuksen islaminuskoisia edustava imaami Mohammad Al Valetta kertoi olevansa erittäin tyytyväinen, että kauan kaivatut tilat moskeijalle saatiin kävelyetäisyyden päästä vastaanottokeskuksesta.
-Ruukkihu Akbar! Totisesti on! Ruukkilaisilla on suuri sydän, huudahti imaami Al Valetta kiitollisna ruukkilaisten suvaitsevaisuudelle ja vieraanvaraisuudelle.

Pappimaami on uusi virka
Yhteistyösopimuksen myötä Ruotsinpyhtään seurakuntaan perustetaan uusi “pappimaamin” virka.
-Tehtävä on uusi eikä sen toimenkuva ole vielä täysin kirkas, mutta pappimaamin tehtävänä on toimia yhdistävänä ja sovittelevana voimana eri uskontojen välillä, kertoi imaami Al Valetta.
Myöhemmin, kun myös juutalaiset avaavat tiloihin synagogansa, joututaan kolmiokirkossa pohtimaan mikä on silloin yhteyshenkilön virkanimike.
-Onko se Rappimaami, Pabbimaami, Rabbipappimaami tai jotakin siltä väliltä, jää nähtäväksi, naureskeli pa. kirkkoherra Lööberg.
Lisäksi seurakunnan kanttorin virka muutetaan molempien uskontokuntien yhteiseksi temppelipelimannin viraksi.

Kirkon risti poistettu katolta
Seurakunta ja Maahanmuuttovirasto ovat sopineet, että näkyvällä paikalla olevat ristit poistetaan. Ruukin kirkon katolla oleva risti on jo poistettu kolmiokirkon katolta. Muut kristilliset saavat toistaiseksi jäädä.
-Alustavasti on sovittu, että Helene Schjerfbeckin maalaama alttaritaulu Ylösnousemus voi jäädä paikoilleen eikä sitä tarvitse peittää. Jeesus on islaminuskoisille yksi profeetoista, joten se ei heitä häiritse, kertoi Ruotsinpyhtään pa. kirkkoherra Lööberg.

Ruukin letkutornista minareetti
Kirkkoherra Lööberg haluaa kiistää Ruukissa liikkuneet huhut, joiden mukaan vuonna 1771 valmistuneeseen kahdeksankulmaiseen puukirkkoon rakennettaisiin erillinen minareettitorni.
-Se ei pidä paikkaansa. Minareetille saadaan tilat lähistöllä sijaitsevasta Ruukin vanhasta letkutornista, jonne asennetaan kovaääniset rukouskutsuja varten, kertoi Lööberg.
Kovaääniset toimivat samalla myös väestöhälyttiminä.
-Imaamin kanssa on sovittu, että aamun ensimmäinen rukosukutsu annetaan vasta kello 7 aikoihin eli samaan aikaan kuin Strömforsin tehtaan pilli aikanaan huusi työpäivän alkamisen merkiksi, Löberg naurahti.
Pa. kirkkoherra Lööberg on tyytyväinen, että Ruotsinpyhtään seurakunta pääsee osaksi House of One-ketjua ja voi olla esimerkkinä muille seurakunnille monikulttuurisuudessa ja moniuskonnollisuudesta.

”Kaksijumaluus on rikkaus”
-Tämä on meille suuri rikkaus, että voimme ensimmäisenä Suomessa yhdistää islaminuskon ja kristinuskon sekä myöhemmin myös juutalaisuuden parhaat ominaisuudet ja värikkäät erityispiirteet.
-Kaikki uskonnot ovat pohjimmiltaan rauhan, suvaitsevaisuuden ja rakkauden uskontoja, Lööberg iloitsi.
-Kaksijumaluus on valtavan hieno mahdollisuus. Jos hallitset molempien uskontojen tavat ja rituaalit, niin voit sulautua joukkoon, saada töitä ja tulla paremmin hyväksytyksi niin kristillisissä kuin islamilaisissakin maissa, Lööberg tähdentää.

”Edistää rauhaa ja rakkautta”
Islamin nimissä on harjoitettu paljon pahuutta ja vääryyttä, mutta niin on kristinuskollakin verinen historia. Samoin juutalaisuudella.
-Näinä syntiinlankeemuksen aikoina on ihanaa ja tärkeää, että pyrimme löytämään toisistamme hyvän, emmekä hakemalla hae riidanaiheita, Lööberg muistutti ja halasi spontaanisti imaami Al Valettaa.

Jumaltenpalvelus jo tänään
Ensimmäiset yhteiset hartaustilaisuudet järjestetään uusitussa kolmiokirkossa jo tänään.
Imaami Al Valettan johtama islamilais-kristillinen jumaltenpalvelus alkaa kello 14 ja pa. kirkkoherra Lööbergin juontama kristillis-islamilainen rituaali alkaa klo 14.30.
Juutalaista jumalanpalvelusta ei tällä kertaa vielä järjestetä, mutta rabbi Shamel esittää kirkon sisäänkäynnin kohdalla kuvaelman Jerusalemin itkumuurista.

Kolmiokirkkoon vapaa pääsy
-Moskeijakirkon vasemmalle puolelle pääsevät osallistumaan myös naiset sekä halutessaan myös naapuruston uteliaat atteistit. Tervetuloa!, Al Valetta toivotti.

Penkit uusiokäyttöön Loviisaan

Ruotsinpyhtään kirkosta poistettavat puupenkit asennetaan Loviisan kirkkoon niiden penkkien tilalle, joiden pintaan nousi päivälleen kaksi vuotta sitten aiemmin piiloon maalattuja pyllykuvioita. Penkin maalattiin kolmannen kerran, mutta häiritsevä haju ei niistä silti lähtenyt.
-Kuviot ovat onneksi hävinneet, mutta haju on edelleen kuin haadeksesta. On hienoa, että Ruotsinpyhtäältä saadaan uudet penkin tuoksuvien tilalle, kommentoi Loviisan seurakuntayhtymän isännöitsijä Niilo Turkkila.

Usko Kyykkä & Hansu Vakkilainen
toimitus@lovari.fi

Linkki LS:n uutiseen Loviisan kirkon penkkien pyllykuvioista.

Tämä uutinen on aprillipila, joka julkaistiin 1.4.2016.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI