|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Vakavin kriisi, jossa olen ollut mukana? ? Blokkirajat murtuvat Ruotsissa (14.11.2018 19:17)
Zyskowicz kuumotti vihreitä: ?Miksi te esitätte työttömyyden lisäämistä?? ? Viileä kuitti Haavistolta (14.11.2018 18:29)
Rovion perustaja jättää yhtiön ? Näin kaikki alkoi Otaniemessä 15 vuotta sitten (14.11.2018 17:29)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Se oli vuonna 1763...

09.07.2004Lurensin kesäteatteri on saanut tänä kesänä loihtia pihapiiriinsä 1760-luvun pikkukaupungin asukkaiden elämisen ympäristöä, rakennella pormestarin pytinkiä, raatimiehen muhkeaa sänkykamaria, paloviinan lemun ryydittämää krouvia ja puleerattua pappilaa. Kulisseiksi, kuin hopeavadilta, tarjoaa viheriöivä maatila sateiden rehevöittämän naturan.


Vehmas luonto lepäsi neitseellisenä ennen vanhaan kivenheiton päässä taajaman ihmisistä, joten käyskentely lehdossa kukkasia keräämässä nivoutuu esityksessä luontevasti ylkäänsä uumoilevan neitsyen juhannusaaton viettoon.

Sääty-yhteiskunnan ristipaineissa

Kirjailija Anna Bondestam ja Bengt Ahlfors, kirjailija, yhteiskuntakriitikko ja teatteritaiteen moniosaaja, ovat luoneet yhdessä näytelmän, Panik i Rölleby, samannimisen Bondestamin kirjan pohjalta. Rölleby-nimisen pienen rannikkokaupungin elämänmenon taustana henkii sääty-yhteiskunnan lakien, asenteiden ja ilmassa värjyvien sanattomien sääntöjen ihmiseen takertuva seitti, joka uskonnon ohella säätelee piirulleen hänen elämäänsä.

Erityisesti kirjailijaa vihlaisee naisen asema, sillä naimaton nainen sai jäädä sukulaistensa nurkkiin heidän armopalojensa varaan. Ehkä käsittämättömin ja säälittävin oli kuitenkin pestuupiikojen oikeudeton olotila, elleivät pysyneet pestissään. Näytelmä on herkullisen komediaalinen, mutta samalla se on epätasa-arvoisen yhteiskunnan ristipaineista ja yhteisön yhdenmukaisuuteen pakottavasta tykityksestä kärsivän ihmisen alistunut huokaus. Kautta esityksen korvaan soinnahtelee silloin tällöin kristillisen moraalifilosofian tunnuslauseita - oikeamielisinä muistutuksina, mutta myös ilkeän ihmisen hurskastelevina lyömäaseina.

Yhteiskuntakriittistä paatoksen makua ei esityksessä esiinny, koska dialogit hengittävät komedian keuhkoilla. Ihmisrievun jokseenkin muuttumaton luonne ymmärretään, mutta hänen itsekkyydestään ja ahneudestaan kumpuavia tekojaan ei!

Pappeuden syvin olemus

Ohjaaja Göran Sjöholm teemoittaa, analysoi ja rytmittää esityksen oivallisesti. Keskeisin ja yleisöön ilmeisen uppoavin teema on rakkaus. Esityksen lukuisille ja aidoille suudelmille taputetaan innokkaasti!
Röllebyn naimahaluiset tyttäret yhtä naittamishaluisine vanhempineen joutuvat pettymään, sillä seurakunnan uusi kirkkoherra Hans Vestenius rakastuukin raatimiehen kauniiseen piikaan, jättäen porvaristyttäret lehdellä soittelemaan, ei sentään tekovaivoiksi vanhemmilleen! On rikottu säällisiä sääty-rajoja, tieto saa ihmiset vauhkoiksi.

Yhteiskunta muuttuu vääjäämättä, haluttiinpa sitä tai ei, tätä luokkayhteiskunnassa on ollut vaikea mieltää.
Esityksen keskushahmo Vestenius ei halua olla ainoastaan virkavelvollisuutensa hoitava hengen mies, vaan hän kokee tehtäväkseen saada kaupungin isät innostumaan teollisuudesta, kotikaupunkinsa taloudellisesta kasvusta ja siten ihmisten hyvinvoinnista. Res patriae eivät hänen mielestään ole papille pahe, vaan oppia saaneena hänellä on velvollisuus lähimmäisiään kohtaan hoitaa myös yleisiä asioita, valistaa kansaa ja kitkeä taikauskon kavala siemen. Rivakasti hän hankkii kuninkaalle osoitetulla kirjelmällään Röllebylle tapulioikeuden, vapauden purjehtia ja luvan käydä ulkomaankauppaa itsenäisesti. Pappi on kaupungin silmäätekevien mieleinen mies tietopuolisuutensa ja hyödyllisyytensä ansiosta, tosin herroja jää hieman kirveltämään papin naimapuuhat – mennä nyt ja kihlata piika! Vestenius puhuu ihmisenä ihmiselle - ihmistä hän myös lähimmäisissään etsii.

Punaisen kukon käynti

Ohjaaja Sjöholm säväyttää, mielikuva vuoden 1762 sensaatiomaisesta lumipyrystä Röllebyssä syntyy esiintyjien liekuttaessa pitkänpitkiä valkeita lakanakankaita. Lumihiutaleiden leijuessa, korviin kantautuu musiikkia - tietoista, miellyttävää visuaalisten ja musikaalisten elementtien yhdistämistä. Punaisten kankaiden raivoisa hulmunta viestii keskikaupungin tuhoavan tulipalon, ainoastaan vaatimattomat rannan tuvat säilyvät. Taivasalle jäävä nöyrä väki ahtautuu pappilaan ja hädän hetkellä noidaksi pilkattu Stinakajsa muuttuu hyväntekijäksi.
Ehkä ihmisen on löydettävä oma pienuutensa, ennen kuin hän kasvaa ihmisenä.

Lurensin jengi

Kirkkoherra Hans Vesteniuksen ja Stinakajsan kaikki raja-aidat kaatava rakkaustarina on esityksen jännite. Lauri Elonen luo monipuolisesti sivistyneen ja avarakatseisen kirkonmiehen, joka on aidosti ihanteilleen uskollinen ja tehtäviinsä sitoutunut. Mia Portinin Stinakajsa on uljasryhtinen, älykäs ja vilpitön tyttö. Nämä kaksi nuorta muodostavat sopusointuisen parin, joka ihastuttaa luonnollisuudellaan viestittäen todellisen rakkauden olemassaoloa.
Kenneth Hansson pormestarina on leppoisa, pingottamaton virkamies, jolle tyttären pääsy naimisiin on elämää suurempi kysymys. Bosse Lindforsin raatimies Blom nauraa hekottelee tarttuvasti krouvin vakiovieraana. Henry Alm tekee täysillä ärjyn ja ovelan krouvari Bjongin.

Apteekkari Andreas Vidnäs on tapahtumien keskiössä näyttävästi, hänen kauttaan virtaa paljolti kirjailijan sanoma. Yngve Grönmark revittelee viinaanmenevän rohtojen välittäjän mielettömän lystikkäästi. ”Minun rakkaani on paloviinatynnyri, sitä minä halailen iltaisin”, laulelee Grönmark, yleisön pidellessä henkeään, pysyykö mies vaapperalla krouvin jakkaralla. Apteekkarissa kirkkoherra tapaa ihmisen, aikaa myöten turhautuneenkin, minkä mies tunnustaa papille. Elosen ja Grönmarkin miestenkeskeinen dialogi ja kemia toimii nautittavan hyvin. Koulumestarina Kjell Westerholm on ihailtavan sitkeä friiari, kosiskellessaan Lovaa, Sofia Kronbergia.

Upea Gina Terho näyttelee pormestarin rouvaa ja Hanna Nordenswan hänen tytärtään. Agneta Relander on Bjongin alistettu vaimo ja Pernilla Andersson tytär. Gunnevi Blomqvist on pappilan tiukka ja tarkka emännöitsijä. Kerstin Lampinen valloittaa verevänä ja voimakkaana Rådmanskana, sillä nimellä rouva tunnetaan, piiat eivät hänellä pysy, ilkiöllä. Beatrice Grandell tekee loistavan eukon, kehonkieli on todella puhuva; tyyppi viestii vaikuttavasti köyhän ja vähäosaisen elämää.
Lurensin jengi täyttää jälleen yleisön odotukset, olemme odottaneet H-hetkeä talvesta saakka. Esitys on aisteja avaava, sanoma on syvällinen, sen kun osaisi kätkeä sydämeensä. Kiitos.

Toini Tellervo Schroderus


Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI