|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Li Andersson esittää puolueelleen jäsenäänestystä vuoden 2019 hallitusohjelmasta ? ?Näytämme esimerkkiä? (17.11.2018 10:39)
Saksan katsastuslaitoksen valtava tilasto julki: Katso listat vähävikaisimmista autoista (17.11.2018 09:43)
Autoja Suomeen tuova yritys: ?Tällaista räjähdysmäistä kasvua ei ole nähty koskaan aiemmin? (17.11.2018 09:26)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Seurakuntien määrä vähenemässä
30.03.2016Loviisanseudun seurakuntayhtymän rakennetta uudistetaan. Liikkeelle lähdetään kahden seurakunnan mallista, mutta kaikkia vaihtoehtoja miettien.

LOVIISA/LAPINJÄRVIO/LILJENDAL/RUOTSINPYHTÄÄ/PERNAJA Loviisanseudun seurakuntayhtymän rakennemuutostyö käynnistyy huhtikuun alusta. Rakennemuutoksen valmistelusta vastaa vt. kirkkoherra Antti Yli-Opas. Hän kertoo, että liikkeelle lähdetään kahden seurakunnan mallista, eli seudulle jäisi yksi suomalainen ja yksi ruotsalainen seurakunta, mutta muitakin vaihtoehtoja tutkitaan.
Loviisanseudun seurakuntayhtymän alueella on nyt seitsemän seurakuntaa ja niissä yhteensä jäseniä noin 14 000.
- Muuttotappion, alhaisen syntyvyyden ja jäsenmäärän vähenemisen myötä seurakunnat etsivät alueelle uutta rakennetta, joka turvaa seurakunnan toiminnan jatkumisen aiempaa sujuvammin, kuvailee Yli-Opas.
Hyvän käsityksen seudun seurakuntien muuttuneesta tilanteesta antaa se, että kahdeksan viime vuoden aikana seurakuntayhtymän jäsenmäärä on pudonnut lähes 2 000 henkilöllä, yhden pienen seurakunnan verran.
Nykyinen noin 14 000 jäsenen joukko on keskimääräisen yhden seurakunnan kokoinen ja alueen seurakuntien määrä tuleekin vähenemään rakenneuudistuksen myötä. Nyt alueella on siis seitsemän seurakuntaa: Loviisan suomalainen ja ruotsalainen, Lapinjärven suomalainen ja ruotsalainen seurakunta sekä Ruotsinpyhtään, Liljendalin ja Pernajan seurakunnat. Yli-Opas arvioi, että rakenneuudistuksen valmistelutyö vie kuluvan vuoden ja ensi vuonna suunnitellaan käytännön toimet.
- Kaikki seurakuntaneuvostot osallistuvat uudistustyöhön ja heiltä pyydetään lausunnot.
Lopullisen päätöksen uudesta rakenteesta tekee aikanaan kirkkohallitus, jolle Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli tekee esityksen. Kirkkohallitus voi vielä pyytää lausuntoa seurakunnilta halutessaan.
- Edetään keskustellen, Yli-Opas kuvailee.
Hän pitää tärkeänä, että seurakuntien lähiyhteisöt ja toiminta kentällä jatkuvat. Uudistusten tulisi onnistuessaan koskea päällekkäisyyksiä, rakenteita ja henkilöstöä. Nykyinen malli luotiin vuonna 2010, kun luotiin Loviisanseudun seurakuntayhtymä. Itsenäisten seurakuntien ei tuolloin haluttu lakkaavaan, vaan yhtymälle siirrettiin vain talous, kiinteistöt ja hautausmaahallinto. Vuonna 2015 seurakuntayhtymään tulivat mukaan myös Lapinjärven suomalainen ja ruotsalainen seurakunta.
Yksi ajatusmalli on, että tulevaisuudessa vain kaksi kirkkoherraa tekisi johtotehtäviä, ja muut papit voisivat keskittyä kokonaan seurakuntatyöhön. Nykyisessä mallissa kaikki kirkkoherrat tekevät myös hallinnollisia tehtäviä. Jokaisella seurakunnalla on myös oma seurakuntaneuvostonsa.
- Kyse on toiminnan uudelleen järjestämisestä, ei vain säästömielessä vaan etenkin toiminnan kehittämismielessä, hän kuvailee.
Kirkot tulevat säilymään, samoin hautausmaiden kappelit. Myös seurakuntatalot nähdään toiminnan kannalta jatkossakin tärkeinä, mutta muiden kiinteistöjen osalta nähdään syytä vähentämiseen.
Vapaaehtoisten osuus on jo tärkeä osa seurakuntaelämää ja sen tärkeys tulee entisestään korostumaan, sillä alue on hajanainen ja laaja.
- Paikallisten alueiden oma toiminta pyritään turvaamaan, esimerkiksi eilen olimme Kuninkaankylän kappelissa pitämässä messua.

Uusi pastori

Ruotsinpyhtäälle palkataan osa-aikaisesti hoitamaan seurakuntapastorin tehtäviä pastori Jari Lappalainen. Hän aloittaa työssään 5.4.
- Tämä järjestely jatkuu alustavasti elokuun loppuun, tarvittaessa vuoden loppuun saakka, sanoo Yli-Opas.

Uudistuksia messussa

Ruotsinpyhtään kirkon juhlamessussa otettiin pääsiäisenä käyttöön uudistettu messu ja messumoniste.
- Uusilla laulajilla vahvistunut kirkkokuoro esitti useita pääsiäisen iloa ilmaisevia kappaleita. Messu päättyi kirkkokahviin ja kohtaamiseen seurakuntalaisten kesken. Jatkossa kirkkokahveja järjestetään useamminkin, lupaa Yli-Opas.
Myös messun kulku poikkeaa jatkossa aiemmasta.
- Esirukous yhteisten asioiden puolesta on heti johdannon jälkeen ja rippi vasta saarnan jälkeen, juuri ennen ehtoollista. Tällä muutoksella kokemus jumalanpalveluksesta muuttuu suuntaan, joka vastaa enemmän ihmisen sisäistä kokemusta. Rukouksessa voi pyytää heti aluksi siunausta omaan ja lähimmäistensä elämään, rippi taas valmistaa ehtoolliselle, hän kuvailee.

Risti takaisin

Ruotsinpyhtään kirkko on saamassa uuden ristin katolleen. Risti jouduttiin sen huonon kunnon vuoksi poistamaan katolta noin vuosi sitten. Pellityksen alla ristin puuosat olivat niin huonossa kunnossa, että se on täytynyt tehdä kokonaan uudestaan, niin puuosat kuin päällyspelti. Tarkkaa päivää ristin palaamiselle ei maanantaina vielä tiedetty, mutta Yli-Opas toivoi sen ehtivän helluntaiksi.
Ruotsinpyhtään kirkon ulkomaalaus on myös kirjattu tämän vuoden suunnitelmaan. Kirkkoa ympäröivää joenvartta on lisäksi tarkoitus siistiä talkoilla risuista ja vesakoista pian lumien sulettua.
- A. Ahlström Oy on myöntänyt luvan toimenpiteeseen omistamallaan maalla. Talkoisiin osallistuu myös Ruukissa majoittuvia turvapaikanhakijoita, jotka mielellään tekevät jotain paikkakunnan hyväksi, toteaa Yli-Opas.

Kaksi ulottuvuutta

Antti Yli-Opas näkee seurakunnalla olevan ihmisen elämään kaksi ulottuvuutta. Ensimmäinen liittyy elämän käännekohtiin, eli syntymään, rippiin, vihkimiseen ja hautaan siunaamiseen.
- Seurakunta on mukana näissä ihmisen elämän käännekohdissa ja juhlahetkissä. Toinen ulottuvuus liittyy yhteisöön ja yhteisöllisyyteen, jota nyt monelta taholta peräänkuulutetaan. Uskonyhteisönä toimiminen on seurakunnan yksi perusluonne. Tälle on nyt kova kysyntä. Aika, jota elämme, on ankara monella tavalla ja seurakunnan tulee kehittyä vastaamaan tarpeeseen. Seurakuntien tehtävät eivät ole vähentyneet, vaan päinvastoin. Hän huomauttaa, että seurakunnan työntekijät on koulutettu antamaan keskusteluapua ja sielunhoitoa. Seurakunnan palvelut ovat myös yleensä ilmaisia.
- Yksinäisyys ja eriytyminen ovat lisääntyneet ja yksin murheetkin kasvavat. On paljon ihmisiä, jotka eivät hae apua vaikka sitä olisi saatavilla, mutta tilanne on kyllä parantunut, hän pohtii.

Auli Henriksson
auli.henriksson@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI