|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Trumpin erikoinen Suomi-neuvo Kalifornian tuhojen keskellä: ?He käyttävät paljon aikaa haravointiin? (18.11.2018 09:44)
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Jaana Toivari-Viitalan luku-urakka ohi
14.03.2016Loviisan kaupungin museon intendentti, dosentti Jaana Toivari-Viitala oli valitsemassa vuoden tiedekirjaa. Palkintoraati otti kantaa myös vallitsevaan ilmapiiriin, jota leimaa tiede-, koulutus- ja sivistysvastaisuus.

HELSINKI / LOVIISA Vuoden tiedekirja -palkinto on myönnetty Inkeri Koskiselle teoksesta Villi Suomen historia. Välimeren Väinämöisestä Äijäkupittaan pyramideihin (Tammi). Palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa.
Palkintoraatiin kuuluivat tänä vuonna emeritusprofessori Yrjö Haila, dosentti Johanna Sumiala ja dosentti Jaana Toivari-Viitala. Raadin sihteerinä toimi tiedotuspäällikkö Ilari Hetemäki.
– Kaiken kaikkiaan kirjat olivat erittäin korkeatasoisia, joten valinta ei ollut helppo. Valintaa helpotti hiukan se, että kirjat, joille oli aiemmin myönnetty jokin palkinto, karsiutuivat pois, Jaana Toivari-Viitala kertoo.
Hänen luku-urakkansa oli arviolta 35 kirjaa.
– Voi hyvänen aika, kyllä siinä tunteja meni!
Yksi palkintoraadille annetuista kriteereistä korosti tutkimuksen ajankohtaisuutta. Raati halusi valinnoillaan nostaa esiin sen, miten monin ja yllättävinkin tavoin suomalainen tiede ja tutkimus ovat kiinni maailmassa.
Kunniamaininnan sai kaksi kirjaa. Hyvinvointivaltion loppu? on Toivari-Viitalan mukaan hyvin kiinni nykyhetkessä.
– Se on hirveän ajankohtainen, kun nyt on hetuloitu ja vetuloitu. Vuoden tiedekirjaksi valittu Villi Suomen historia erottui puolestaan näkökulmansa ja huumorinsa vuoksi.
– Toinen kriteeri oli, ettei huumorikaan ole pois suljettu etu. Kyllä me ihmiset ollaan hassuja -näkökulma oli piristävä.
– Oli kerrassaan hieno juttu saada olla mukana tällaisessa projektissa, jossa sai lukea paljon hyvää uutta tietokirjallisuutta. Alkuvuodesta ei näin ollen ollut mitään vapaa-ajan ongelmia.

Turmiollinen suuntaus

Raati ottaa kantaa myös nykyiseen tiedepolitiikkaan: "Vuosi 2015 jää historiaan tylyn ja aggressiivisen tiedepolitiikan vuotena. Nykyistä yhteiskunnallista päätöksentekoa luonnehtii tiede-, koulutus- ja sivistysvastaisuus. Tässä ilmapiirissä raati haluaa tuoda esille, miten monin, yllättävin ja kiinnostavin tavoin suomalainen tiede ja tutkimus ovat kiinni maailmassa. Siksi vuoden tiedekirjapalkinnon lisäksi kunniamaininnan saavat kaksi muuta ansiokasta teosta. Raadilla oli varaa valita! Jokainen näistä teoksista omalla persoonallisella tavallaan luo tieteen keinoin syvyyttä ja näkökulmia johonkin aikamme polttavaan kysymykseen."
Toivari-Viitala luonnehtii nykytilannetta katastrofaaliseksi, sillä yleissivistys halutaan unohtaa.
– On annettu ymmärtää, että sivistys-sana on elitistinen ilmaisu, jota ei pitäisi käyttää. Ei tämä ihan hyvältä näytä.
Opetus- ja kulttuuriministeriön esitystä muuttaa historia, yhteiskuntaoppi ja biologia lukiossa valinnaisiksi kursseiksi Toivari-Viitala pitää lyhytnäköisenä.
– Moni nuori menee sieltä, missä aita on matalin.
Toivari-Viitalan mukaan valinnaisuus lukiotasolla lisää yliopistoihin kohdistuvaa painetta samaan aikaan, kun yliopistot laitetaan säästökuurille. Yliopistoissa joudutaan paikkaamaan sitä, mistä lukioissa on luovuttu.
Näin on Toivari-Viitalan mukaan jo käynyt ruotsin muututtua valinnaiseksi. Yliopistot ovat joutuneet lisäämään resursseja, koska opiskelijat tarvitsevat lisäopintoja suorittaakseen virkamiesruotsin.
– Toinen asia, josta on jo ollut puhetta erään japanin professorin kanssa on se, että opiskelijat tarvitsevat yliopistossa länsimaisen kulttuurin yleissivistäviä kursseja. Opiskelijoilla, jotka eivät tiedä oman kulttuurinsa taustaa, on vaikea löytää pohjaa opiskellessaan eksoottisia kulttuureita.

Historiaa ja yhteiskuntaa

Vuoden tiedekirja ja kaksi kunniamaininnan saanutta käsittelevät kaikki historiaa ja yhteiskuntatieteitä.
– Osittain näin kävi siksi, että luonnontiedettä käsittelevät kirjat ehtivät saada jonkin muun palkinnon.
Jo palkitut kirjat karsiutuivat.
Vuoden tiedekirja -palkinto myönnetään edellisenä vuonna ilmestyneelle erityisen ansiokkaalle suomalaiselle tiedekirjalle. Palkintoa on jaettu vuodesta 1989 alkaen. Vuoden tiedekirjan kriteereitä ovat aiheen kiinnostavuus ja merkittävyys, sisällön tieteellinen painoarvo sekä teoksen kirjalliset ansiot. Tiedekirjan täytyy perustua tutkimukseen, kertoa tutkimuksen tuloksista ymmärrettävällä tavalla ja antaa lukijalle mahdollisuus tarkistaa kirjoittajan väitteet ja johtopäätökset.

Kunniamaininnan (2 500 euroa) saivat Antti Kujala ja Mirkka Danielsbacka teoksesta Hyvinvointivaltion loppu? Vallanpitäjät, kansa ja vastavuoroisuus (Tammi) sekä Kustaa H. J. Vilkuna teoksesta Juomareiden valtakunta. Suomalainen känni ja kulttuuri 1500–1850 (Teos).

Palkinnon myöntävät Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV) ja Suomen tiedekustantajien liitto, joka myös rahoittaa palkinnon.

Marita Itävuori
toimitus@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI