|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
ST1-miljardööri Mika Anttonen lyttää EU:n ilmastotoimet ? ?Naiivi ja vastuuton kuvitelma? (14.11.2018 11:01)
Suomen uusissa talousluvuissa piilee huoli ? Ekonomisti: ?Kertoo heikosta tuottavuuskehityksestä? (14.11.2018 10:21)
Jussi Halla-aho: "GCM on vaarallinen asiakirja ? Tarvitsemme työkaluja massamaahanmuuton rajoittamiseen? (14.11.2018 09:48)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Torimiljöön arkkitehti Almintalossa
08.03.2016Chie 200 -näyttely esittelee arkkitehti Georg Theodor Chiewitzin tuotantoa. Loviisalaisten kiinnostus kohdistuu erityisesti suunnittelijan kädenjälkeen torin ympäristössä. Kiertonäyttelyä on täydennetty museon alkuperäispiirroksilla.

LOVIISA Almintalossa avautuneen Chie 200 -näyttelyn on laatinut arkkitehti Matti Huusari arkkitehti Georg Theodor Chiewitzin (1815-1862) syntymän juhlavuodeksi. Kiertonäyttely saapui tänne Helsingin Ritarihuoneelta, jota Nya Teaternin ohella pidetään merkittävimpänä Chiewitzin piirtämistä rakennuksista.
Georg Theodor Polychron Chiewitz oli Suomen johtavia arkkitehteja 1800-luvun puolivälissä. Ruotsalaissyntyinen, puolanjuutalaiset sukujuuret omaava lahjakas ja tuottelias arkkitehti muutti Turkuun vuonna 1851 ja ennätti toimia Suomessa vajaat kaksitoista vuotta. Hänen arkkitehtuurissaan on vaikutteita sekä gotiikasta, renessanssista että pyörökaarityylistä. Se kuvasti oman aikansa tyylimuutosta klassismista historismiin.
Kaupunginarkkitehti Maaria Mäntysaari nostaa esille näyttelyn kiinnostavan aloituksen.
– Suomessa on kolme merkittävää arkkitehtia, joiden suunnitelma isosta torimiljööstä on toteutettu kokonaisuutena. Nämä ovat Carl Ludvig Engel ja Helsingin Senaatintori ympäristöineen, Chiewitz ja Loviisan tori sekä puistobulevardi ympäristöineen, ja kolmantena Alvar Aalto ja Seinäjoen keskusta.
– Loviisassa suunnitelman toteutus on tarkoittanut paikallisten poliitikkojen ja kauppiaiden yhteistä tahtotilaa, vaikka kaupunki oli sitä ennen palanutkin.
– Chiewitzillä oli ollut suunnitelma Loviisan asemakaavaksi ennen paloa, mutta kun kaupunki paloi, Ernst Lohrmann on hyvin toteuttanut kaavan.

Viesti kaupungista

Kaupungin museon intendentti Jaana Toivari-Viitala ja Mäntysaari ovat innoissaan Chie 200 -näyttelyn pedagogisista mahdollisuuksista.
– Koululuokille tämä on oivallinen tilaisuus tutustua ensin torilla hands-on eli käytännössä ja saada sitten täältä laajempi kuva Chiewitzin tuotannosta, Toivari-Viitala sanoo.
Hän painottaa, että Almintalo on kulttuuritalo eikä pelkkä taidegalleria. Tarvittaessa ryhmillä on mahdollisuus tulla näyttelyyn myös aukioloaikojen ulkopuolella.
Mäntysaari toteaa, että Loviisan torimiljöö on edelleen vahva viesti kaupungista, joka torikuvan perusteella vaikuttaa keskustaan saapuvasta paljon isommalta kuin onkaan. Toivari-Viitala muistuttaa, että 1800-luvun lopulla Loviisa olikin kylpylätoiminnan ansiosta kansainvälinen suurehko kaupunki.
Loviisan uusgoottilainen kirkko on Chiewitzin alkuperäisissä suunnitelmissa kolmanneksen suurempi kuin lopullisessa Julius Basilierin pienentämässä toteutetussa versiossa, tosin kutistamisen syy oli seurakunnan rajallinen budjetti. Chiewitz suosi kirkkoja suunnitellessaan peittämätöntä tiilirakennetta ja gotisoivaa tyyliä.
Mäntysaaren mukaan Suomessa on monta 1800-luvun loppupuolella rakennettua kirkkoa, jotka muistuttavat kovasti Chiewitzin arkkitehtitoimiston piirtämiä tiilikirkkoja.
Kiertonäyttelystä vastaa Loviisassa tekninen keskus. Mäntysaari kiittää erityisesti käytännön toteuttajana siviilipalvelusvelvollisena työskentelevää Juuso Pönniä. Kaupungin museo suunnitteli ripustuksen ja kunnosti sekä kehystytti originaalipiirrokset loviisalaiskohteista. Chiewitzin kipsinen kasvoreliefi, jonka on tehnyt kuvanveistäjä C. E. Sjöstrand vuonna 1869, sisältyy museon kokoelmiin.

Huikea tuotanto

Georg Theodor Chiewitz valmistui 16-vuotiaana arkkitehdiksi Tukholman Kuninkaallisesta Taideakatemiasta. Hän hankki monipuolisen teknisen suunnittelun osaamisen työskennellessään 1830-luvulla Kreikassa, Englannissa ja Ranskassa. Piirtämiskokemusta kertyi muun muassa konepajalla ja telakalla sekä pariisilaisessa arkkitehtitoimistossa. Arkkitehdin työnsä ohella Chiewitz ehti perustaa ja vetää Tukholman rakennusyhdistystä, opettaa, perustaa rakennustekniikkaa käsittelevän ammattilehden ja kirjoittaa siihen artikkeleja.
Suomeen muutto tapahtui pakkoraossa. Lukuisten silta- ja rakennushankkeiden suunnittelija ja urakoitsija oli joutunut talousvaikeuksiin. Chiewitz tuomittiin ratapölkkyjen vientikauppaan liittyen konkurssirikoksesta ja hän menetti samalla kansalaisoikeutensa.
Suomen kansalaisuuden saatuaan Chiewitz nimitettiin Turun ja Porin läänin lääninarkkitehdiksi, ja hän hoiti samalla Turun kaupunginarkkitehdin tehtäviä. Chiewitzin toiminta Suomessa ehti ulottua kaupunkisuunnittelusta julkisiin rakennuksiin ja kirkkoihin sekä yksityistaloihin ja teollisuusrakennuksiin.
Näyttelyssä mainitaan, että Chiewitzin suunnitelmia ja valmistuneita kohteita on yli 150 – ehkä kaikki kyyhkyslakat, lavasteet, pookit ja torikaivot mukaan lukien reippaasti yli 200. Hän uudisti asemakaavoitusta tuomalla ehdotuksiin puistokatujen ja julkisten rakennusten ja aukioiden muodostaman akselisommitelman sekä empiren väljyyttä vastakohtana suljetulle katutilalle. Chiewitzin panos kaupunkikuvaan näkyy merkittävänä etenkin Loviisassa. Hän suunnitteli Loviisaan asemakaavan, raatihuoneen, seurahuoneen ja useita asuinrakennuksia.
Chiewitz koulutti toimistossaan useita nuoria arkkitehteja, jotka päätyivät huomattaviin suunnittelutehtäviin.
Georg Theodor Chiewitz kuoli yllättäen Turussa vain 47-vuotiaana.

Marke Kalliola
marke.kalliola@ksfmedia.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI