|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
KL: 52 työntekijän yritys toimii ilman pääluottamusmiestä ja liittoja ? ?Palkankorotus otettiin heti käyttöön täysimääräisenä? (15.11.2018 11:21)
50 000 nimeä täynnä ? Kansalaisaloite raiskauksen määritelmästä menee seuraavan eduskunnan käsittelyyn (15.11.2018 10:57)
?Hyvinvointivaltiota ollaan ajamassa kovaa vauhtia alas? ? Teflon Brothers -tähti lähtee eduskuntavaaleihin (15.11.2018 10:44)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Irakilaista kotiruokaa Hommansbyssä
23.02.2016Ravintolapäivänä valmistettiin irakilaista ruokaa Bygdegårdin nuorisoseuratalossa. Kokit tulivat Kotkan vastaanottokeskuksesta. Miehet tahtovat murtaa ennakkoluuloja ja esitellä irakilaista kulttuuria suomalaisille.

HOMMANSBY Kännykkäyhteydet Irakiin kävivät kuumina, kun Mustafa Kareem ja Mohammed Salah valmistautuivat sunnuntain ravintolapävään. Käytännön apuna toiminut Leena Viikari nauraa, että kauppareissullakin haettiin tukea osaavilta naisilta kotimaassa.
Kumpikaan miehistä ei ole kokki ammatiltaan, mutta ruoanlaittotaito on karttunut tarpeen siivittämänä. Kareem kertoo kotona katselleensa vierestä, kun hänen äitinsä ja vanhempi siskonsa ovat valmistaneet ruokaa. Salahin puoliso on myös erittäin taitava ruoanlaittaja, ja etäopastus on kehittänyt miehen taitoja Suomen oleskelun aikana.
– Irakissa naiset ovat kotona ja valmistavat ateriat, Kareem perustelee sitä, miksei harrastus herännyt vielä kotona.
Kotkan vastaanottokeskuksessa kaikki valmistavat ruokansa itse, miehet toteavat.
– Kun jouduimme lähtemään ja tulemaan tänne, meillä ei ollut muita vaihtoehtoja kuin tehdä itse ruokaa, koska olemme tottuneet kotiruokaan, Kareem toteaa.
Hän jatkaa, että samalla tavoin kuin suomalaiset ovat tottuneet omiin makuihin ja kaipaavat niitä vieraassa ympäristössä.

Jännittävä kokemus

Kareem oli mukana myös viime syksyn Ravintolapäivässä, mutta Salah on ensikertalainen. Kareem, mekaniikan opiskelija Irakissa, on tullut Suomeen viime kesäkuun alussa ja ehtinyt siirtyä Helsingistä Joutsenon kautta Kotkaan. Rakennusmestarina työskennellyt Salah tuli maahan elokuussa ja on ehtinyt olla pelkästään Kotkan vastaanottokeskuksessa.
Kareem kuvailee Ravintolapäivää jännittäväksi kokemukseksi, joka tuo heidät lähelle suomalaisia ihmisiä. Hän toteaa, että kaikki suomalaiset eivät hyväksy heitä, ja siitäkin syystä tutustuminen molemmin puolin on tärkeää.
Viikari kertoo, että syksyn tapahtumasta kertyneillä rahoilla miehet pystyivät hankkimaan talvijalkineet. Kareem ei pidä rahaa olennaisena vaan tavallisten ihmisten osallistumista ja sitä että he ovat kiinnostuneita myös erilaisesta ruoasta.
Päivän 32:n ruokailijaksi ilmoittautuneen joukossa on viisi lasta.
– Lapset ovat tykänneet irakilaisesta ruoasta, Viikari sanoo. Menu sisälsi riisiä ja vihanneksia sekä kanankoipia. Lämmintä ruokaa edelsi pieni kippo salaattia. Jälkiruoaksi oli pieniä kardemummaisia taatelinyyttejä mustan teen kera. Riisi oli kypsytetty perunan ja munakoison sekä tomaattipyreen kanssa. Syksyn Ravintolapäivässä eri aineksista valmistettu ateria nautittiin sormin leivän sisällä, mutta nyt leipää ei ollut mukana ja ateriointivälineinä olivat haarukat.
– Peruna yhdistäminen riisin ja nuudelin kanssa on tyypillistä Irakissa, toisin kuin meillä, Viikari toteaa.

Etnisiä herkkuja

Kahvion puolella ruokailijat olivat yllättyneitä vahvojen mausteiden poissaolosta.
– Lempeän makuista.
– Paljon miedompaa mitä odotin.
Naapurista 300 metrin päästä tulleet Barbro ja Lasse Kullström kertoivat olleensa syksyllä syömässä täällä ja saaneensa hyvää maittavaa ruokaa, mikä sai tulemaan uudelleen.
Eteiseen ehtineet naiset kyselevät, oliko ateriassa kanaa vai broileria, koska liha oli niin maukasta. Viikari tarkistaa ja huikkaa, että ihan broileria, mutta kokit keittivät sitä ensin pitkään.
Järjestelyissä auttanut Viikari kertoo, että tapahtuma toteutettiin yhteistyössä Hommansby ungdomsförening -nuorisoseuran kanssa, joka tarjosi tilat maksutta käyttöön.
Malmgårdissa pari vuotta asuneet Toni Jaara ja Hanna Romppainen valitsivat kasvisannoksen. Riisi-vihannespaistos oli yhteinen kana-annoksen kanssa. Kasvishöysteenä lautasella oli hummusta, jota Jaara ja Romppainen kehuivat herkulliseksi.
Jaara piti positiivisena, että Loviisassa oli Ravintolapäivänä tarjolla sekä irakilaista, nepalilaista että espanjalaista ruokaa. He olivat seuraavaksi lähdössä nauttimaan andalusialaisista herkuista ja flamencosta Loviisan keskustaan. Kylläisyys ei ollut mikään ongelma.
- Tosi mahtava tapahtuma.

Marke Kalliola
marke.kalliola@ksfmedia.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI