|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Porin Ässien uskomaton valmentajasekoilu jatkuu (19.11.2018 21:10)
Sotatieteiden tohtori: 11 kansanedustajan turvallisuusselvitys tarpeen ? ?Kammataan ilmiselvät riskit pois? (19.11.2018 19:50)
Trump-kohun uusi ihmetys USA:ssa: ?Suomessa palaa liian vähän metsää? (19.11.2018 19:14)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Maailma on erilainen polkupyörän selästä katsottuna

02.07.2004– Polkupyöräillessä luontoa ja maisemia ehtii katsella aivan toisella tavalla kuin auton ratin takaa. Kukat tuoksuvat teiden varsilla, niin ja saunat. Etenkin juhannusaattona Rautavaaraan pyöräillessäni nenääni tuli useiden lämpiävien saunojen tuoksu ja ajattelin, että niin ne muut valmistautuvat juhannussaunaan.


Näin kuvailee tuntojaan Ruotsinpyhtään kirkkoherra Hannu Marttila, joka palasi tiistaina kotiin takanaan 1.665 pyöräiltyä kilometriä. Kahden viikon aikana hän toteutti pitkäaikaisen haaveensa ja pyöräili Suomen pohjoisimmasta paikasta Nuorgamista Ruotsinpyhtäälle.
Marttilan matka alkoi 15.6. Nuorgamista, missä hän hyppäsi pyörän selkään hieman puolen päivän jälkeen. Lämpöasteita oli vain seitsemän. Hän ajeli ensimmäisenä päivänä runsaat sata kilometriä.
–Alkukesästä palveluja oli aika huonosti. Kun ajaa autolla, tuntuu siltä, että kahviloita ja muita mainostetaan tienvarsilla jatkuvasti. Mutta kun liikkuu pyörällä, huomaa, ettei niitä niin tiheään olekaan.

Seuraavana aamuna matka jatkui kohti Karigasniemeä räntäsateessa. Ilma oli kylmä ja taival täynnä mäkiä.
– Silloin tuli ensimmäisen kerran ”uskonpuute” ja mietin, onko tässä mitään järkeä. Ylämäkiä oli niin paljon, että ajattelin jo, näin virkani puolesta, olevani kohta taivaassa. Laskuosuuksia ei ollut läheskään niin paljon. Jouduin taluttamaan pyörää kuusi kilometriä.
Karigasniemeltä Marttila jatkoi Kaamaseen, Inariin, Ivaloon ja Saariselälle. Päivän aikana kilometrejä kertyi yli 170. Seuraavana päivänä hän polki lähes 150 kilometriä Sodankylään.

”Elämäni yö” leirintäalueella Sodankylässä

–Sodankylässä oli parhaillaan elokuvafestivaalit ja vietin leirintäalueella elämäni yön. Siellä oli hirveät juhlat. Ihmiset joivat ja tappelivat. Jossain tehtiin haastattelua. Teltasta kuuli hyvin kaiken. Sain nukutuksi pari tuntia ja aamulla kuuden aikaan kyllästyin ja päätin häipyä. Keitin kahvit, kasasin teltan ja jatkoin matkaa. Elämys sekin.
Sodankylästä Marttila suuntasi reilun sadan kilometrin päähän Kemijärvelle, yöpyi mökissä ja saunoi. Aamulla matka jatkui kohti Posiota ja sinnekin oli matkaa noin sata kilometriä.

– Polviin iski kova kipu ja mietin, tähänkö tämä loppuu. Laitoin kunnon siteet ja kipu alkoi hävitä. Posiolla vietin yhden päivän veljeni luona, enkä polkenut lainkaan.
Posiolta kirkkoherra ajoi Taivalkoskelle kirjailija Kalle Päätalon maisemiin.
–Taivalkoskelta hankin myös ainoan matkamuistoni: pitkävartiset nahkasaappaat.
Taivalkoskelta tie vei sadan kilometrin päähän Puolangalle ja sieltä seuraavana päivänä runsaan sadan kilometrin päähän Sotkamoon ja Vuokattiin.

Jalkapallon katselu juhlisti juhannusta

Juhannusaattona Marttila polki 86 kilometriä ja vietti keskikesän juhlaa pienessä hotellissa Rautavaarassa jalkapalloa katsellen.
–Yksin pitkää matkaa pyöräillessä on tultava hyvin juttuun itsensä kanssa ja kestettävä itseään. Ajaessa ei voi jutella, eikä juttukaveriakaan tosin ollut. Liikkeellä oli enimmäkseen ulkomaalaisia turisteja, asuntoautoilijoita sekä moottoripyöräilijöitä. Minunkaltaisiani pyöräilijöitä tapasin vain neljä.

Rautavaarasta Marttila siirtyi Nilsiän ja Juankosken kautta Heinävedelle, missä hän vietti juhannuspäivän niin ikään jalkapalloa katsellen. Päivän aikana kertyi 139 ajokilometriä. Heinävedeltä matka jatkui Enonkoskelle ja Savonlinnaan, missä oli tuttuja. Heidän luokseen Marttila pääsi pyykille ja saunaan ajaettuaan noin sata kilometriä.

Reissun pisin ajourakka oli Savonlinnasta Mäntyharjulle. Mielessä oli saunominen omalla mökillä, niinpä 179 kilometrin taival ei tuntunut liian pitkältä. Mökiltä Marttila lähti tiistaina puolenpäivän jälkeen kohti kotia, minne hän saapui iltakahdeksalta ajettuaan 131 kilometriä.
–Kotiin päästyäni meni melkein heti saunaan.

Itsensä voittaminen on mahtava tunne

Marttilalle kertyi kilometrejä kaikkiaan 1.665 eli hieman enemmän kuin mitä hän oli suunnitellut. Hän myös muutti alkuperäisiä reittikaavailujaan, sillä niiden mukaan ajaen matkaa olisi tullut liki 2.000 kilometriä.
–Kunto kesti hyvin koko matkan, vaikka polvivaivoja hieman oli. Eniten ajaminen kävi minulle sormiin. Sormivoimat ovat vieläkin vähän kadoksissa ja se johtuu siitä, että on pitänyt pitkään pyörän sarvista tiukasti kiinni.
Marttila on hyvin tyytyväinen takana olevaan urakkaan.
–Se oli itsensä voittamista. Halusin tehdä tämä matkan ja tunne on nyt mahtava.
Aivan heti hän ei kuitenkaan lähtisi uudelleen samanlaiselle reissulle.

–Ehkä myöhemmin, mutta silloin en lähtisi yksin. Myös aikaa voisi varata enemmän, jotta ehtisi paremmin katsella paikkoja. Muille pitkää pyöräretkeä suunnitteleville hän haluaa sanoa, ettei matkaan kannata lähteä huonolla kunnolla. Silloin vain väsyy, eikä pyöräilystä nauti. Kovaa vauhtia ei pitkillä matkoilla pidä harrastaa. Marttilan keskinopeus oli noin 15 kilometriä tunnissa.

Myötätuulta ja alamäkeä?

Matkan aikana ystävät ja tutut kannustivat Marttilaa mm. lähettelemällä tekstiviestejä. Monissa toivotettiin myötätuulta.
–Ystävät eivät varmaan tienneet missä päin Suomea olin, sillä useimmiten poljin vastatuuleen.
Myös se, että pohjoisesta etelään tulo olisi pelkkää alamäkeä, kuten moni karttaa katsoessaan vitsailee, on Marttilan mukaan puppua.
–Enemmän matkalla oli ylä- kuin alamäkiä.
Kirkkoherra on neljän viime vuoden aikana säästänyt kesälomistaan viikon, joten nyt hän on pitkällä lomalla aina syyskuun alkuun asti.
Pyöräretken lisäksi suunnitelmiin kuuluu mökkeilyn lisäksi ainakin käynti Porin Jazzissa sekä länsirannikon kiertely.
–Ja sittenhän kypsyvätkin jo mustikat. Viime kesänä keräsin 265 kiloa!

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI