|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Vaihtoehto ei ollut jättää heitä sinne”
19.02.2016Tänään Loviisassakin ensi-iltaan tuleva Takaisin pintaan on koskettava dokumentti sukellusonnettomuudessa norjalaiseen luolaan menehtyneiden miesten hausta takaisin pintaan.

Loviisalaislähtöisen Sami Paakkarisen ja porvoolaisen Patrik Grönqvistin vaarallisesta sukeltajien ruumiiden hausta norjalaisesta Plurdalenin luolastosta tehty dokumentti tulee ensi-iltaan elokuvateattereihin tänään. Paakkarinen, 35, ei ollut Grönqvistin tapaan mukana turmasukelluksella, jossa viidestä sukeltajasta pintaan palasi vain kolme. Hän oli Meksikossa kouluttamassa sukeltajia kuullessaan onnettomuudesta ja on siellä parhaillaankin luolasukelluksia tekemässä. Hän toteaa, ettei epäröinyt hetkeäkään osallistumista operaatioon, lähinnä kyse oli siitä, että milloin päästään lähtemään.
- Nosto-operaatiosta oli puhetta heti onnettomuuden tapahduttua, mutta nopeasti tuli tietoa, että virallinen nosto alkaa. Britit ottivat meihinkin yhteyttä juuri paikallistiedon takia ja uskoin, että he saavat työn tehtyä. Viranomaisjohtoiset operaatiot joutuvat kuitenkin toimimaan annetuilla säännöillä, eikä Pluran kaltaisia sukelluksia vaan ole missään määritelty. Ymmärrän täydellisesti heidän vetäytymisensä operaatiosta, mutta viimeistään silloin meidän päätös lähteä hakureissulle varmistui, Paakkarinen kertaa.
Takaisin pintaan -elokuva seuraa, miten operaatio etenee ja kamera on mukana myös, kun Paakkarinen ja Grönqvist sukeltavat 130 metrin syvyyteen. Luolaan menehtyneet sukeltajat ovat samoissa asennoissa kuin mihin Grönqvist heidän muisti jääneen. Dokumentin teko nosto-operaation yhteydessä pohjaa siihen, että jo vuonna 2010 oli aloitettu kuvausprojekti, joka tähtäsi minisarjaan luolasukelluksesta. Kuvauksia oli tehty ympäri maailmaa.
- Tuolloin 2014 homma tyssäsi, kun onnettomuus tapahtui, ei tiedetty, mitä kuvausprojektille tapahtuu eikä se ollut enää tärkeääkään siinä hetkessä. Dokumenttia työstävä ryhmä kysyi lupaa päästä kuvaamaan operaatio ja hetken mietittyämme annoimme sen. Operaation jälkeenkään ei ollut varmaa, mitä he materiaalilla tekisivät, mutta siitä muodostui sitten dokumenttielokuva.
Kuvaamisen ehtona oli, ettei sukeltajien työtä häiritä ja jos kamerat ahdistavat, ne sammutetaan.
- Mielestäni he onnistuivat vangitsemaan operaation nauhalle erittäin hienotunteisesti.
Operaatioon osallistuivat myös turmasukellukselta pelastuneet Kai Känkänen ja Vesa Rantanen. Varsinaiseen ruumiiden hakusukellukseen lähtevät kuitenkin vain Paakkarinen ja Grönqvist.
Norjan Plurdalenin luolasto oli Paakkariselle melko tuttu aiemmilta sukelluksilta.
- Tuntui väärältä jättää kaverit paikkaan, joka ei kuitenkaan ole mahdoton saavuttaa. Syitä hakea kaverit kotiin on kymmeniä, emme vain pitäneet vaihtoehtona sitä, että he jäävät sinne, Paakkarinen sanoo.

Tesjoen poikia

Paakkarinen asui lapsuuden Tesjoella, kävi koulut siellä, Loviisassa ja Kotkassa.
- Armeijan jälkeen muutin Järvenpäähän töiden perässä ja sieltä tie vei Helsinkiin. Äiti asuu vielä Tesjoella ja käyn vierailulla aina kun kiireiltä ehdin. Vanhoihin kavereihin tulee pidettyä yhteyttä lähinnä sosiaalisen median kautta.
Paakkarisen sukellushistoria alkoi snorklaamisesta vuonna 1990 ja Loviisan Merisukeltajien P1 -kurssilta vuonna 1995. Siitä alkoi elämäntavaksi muodostunut harrastus. Paakkarinen on harrastanut sukellusta aktiivisesti vuosien varrella ja kouluttautunut sekä sukeltajana että kouluttajana. Muutama vuosi sitten hän jätti työt teollisuushydrauliikan parissa ja siirtyi kouluttamaan sukellusta täysipäiväisesti. Tätä hän pitää sitä elämänsä parhaana päätöksenä.
- Kotipaikka on edelleen Helsinki, mutta vuodessa tulee yli 250 matkapäivää, hän kertoo.
Paakkarisen omat mielenkiinnon kohteet ovat uusien sukellusympäristöjen tutkiminen, Itämerellä uusien ja tuttujen hylkyjen sukeltaminen, sekä ulkomailla luolasukellusreissut. - Koitan aina myös tuoda jotain muidenkin iloksi näiltä reissuilta, kuvia, videoita ja tarinoita paikoista, joissa välillä on päässyt käymään ensimmäisenä.

Tutkimusmatkailua

Vaativampia sukelluksia hän alkoi tehdä vuoden 2000 jälkeen, kun löytyi aiheesta innostuneita kavereita.
- Luola- ja tekniikkasukelluksessa juuri parin ja ryhmän merkitys korostuu.
Sukellustunteja hänelle kertyy vuodessa yli 500.
- Sukelluksia tulee tehtyä mitä ihmeellisimmissä kolkissa maailmaa. Vaikea nimetä niistä mieleenpainuvimpia, mutta ehkä ne isoimmat projektit, joissa monta ihmistä työskentelee yhteisen päämäärän eteen ja saavutetaan paikkoja, joissa kukaan ei ole aikaisemmin ollut, ovat sellaisia, todellista tutkimusmatkailua.
Luolasukelluksen viehätystä hän miettii olevan vaikea selittää sellaiselle, joka ei ole sitä kokenut.
- Vastauksiakin taitaa olla niin monta kuin on sukeltajaa. Itseäni kiinnostaa visuaalisuus. Luola on luonnon muovaama taideteos, se sisältää yksityiskohtia, joita kukaan ihminen ei ole keksinyt. Pimeys ja kylmyys voivat tuntua jostakin ahdistavalta, mutta sitten voi hakea nautinnot muualta. Itse pidän luolasukelluksen haasteista. Mitä vaativampi projekti, sitä suurempi palkinto yleensä. Ajattele luolaa, jossa olet ensimmäinen ihminen ikinä, maan päällä ei enää sellaisia paikkoja ole, hän kuvailee.

Luolasukellusta hän luonnehtii hyvin yhteisölliseksi. Tietoja, kuvia ja videoita jaetaan toisille sukeltajille ja isommalle yleisölle.
- Jos näkee vaivan mennä tuntemattomaan paikkaan, on velvollisuus dokumentoida paikka ja jakaa tiedot muille. Tietoja voidaan esimerkiksi käyttää pohjavesialueiden määrittämiseen. Floridassa ja Meksikossa sukeltajien tekemät luolakartat ovat olleet avainasemassa pinnanpäällisen rakentamisen päätöksissä. Väärään paikkaan sijoitettu kaatopaikka voi tuhota koko pohjavesialueen, hän korostaa.
Paakkarinen listaa sukelluksen plussiaksi vielä sen, ettei oppiminen lopu ikinä.
- Joku löytää hommansa sukelluskuvauksesta, joku teknisemmistä sukelluksista tai vaikka sukelluslääketieteestä, minua kiinnostavat nämä kaikki. Vielä on niin monta paikkaa näkemättä ja löytämättä, joten luulen, että sukellus pitää kiireisenä tulevat vuodet.

Auli Henriksson
auli.henriksson@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI