|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Yritysten työllisyys lisääntyi 31% ja liikevaihto peräti 47%? ? Ikääntyvään Suomeen syntyi miljardibisnes (16.11.2018 07:47)
Huuhkajat tappiolla Ateenassa lohkovoittoon ? EM-unelma elää! (16.11.2018 00:22)
Kärpät jyrää Liigassa ? yleisömäärissä ei näy (15.11.2018 22:53)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Länkkärit tarttuu härkää sarvista
05.02.2016Ensi syksynä voimaan tuleva uusi opetussuunnitelma edellyttää uutta asennetta opettajilta, sekä organisaatiomuutoksia. Harjurinteen koulun vanhempainyhdistys Länkkärit ottaa omalta osaltaan kopin koulun uuden hengen luojana Respektia-haastekampanjan avulla.

LOVIISA Harjurinteen koulun johtajuusjärjestelyt menivät uuteen uskoon viime viikon lopulla. Apulaisrehtori Titta Väkevän työsuhde päätettiin hänen koeaikansa viimeisenä päivänä. Rehtorina jatkaa Laura Ståhl. Apulaisrehtorin vastuualuetta hoitavat kevään ajan rehtori, johtoryhmä sekä kaksi koulun opettajaa.
Yhtenäiskoulu syntyi neljän koulun, Harjuntaustan, Länsiharjun alakoulun, Myllyharjun yläkoulun sekä lukion yhdistämisen tuloksena.
Yhtenäiskoulun alkutaival on ollut kivikkoista. Rehtorit ovat vaihtuneet. Samaan aikaan Loviisan seudun neljän kunnan fuusio on tuonut omat mausteensa tilanteeseen.
Uuden opetussuunnitelman teko on kesken. Ops muuttaa opetusta mullistavasti, sillä pyrkimyksenä on päästä pois aineopetuksen siiloista. Sen sijaan tavoitteena on nivoa eri aineiden opetusta niin, että sisältöjen sijaan korostetaan taitoja. Oppilaasta tulee aktiivinen toimija ja oppiminen on vuorovaikutusta. Opettajan työssä korostuu laaja-alaisuus. Eri tieto- ja taitoalojen rajat pyritään ylittämään. Esimerkiksi tieto- ja viestintäteknologiaa toteutetaan jatkossa kaikissa aineissa. Uusi lähestymistapa edellyttää myös opettajilta aiempaa enemmän yhteistyötä.
Länkkärit yrittää nyt uuden puheenjohtajansa johdolla tukea koulua muutoksessa.
– Yhdistys aloittaa #respektia -haastekampanjan, jossa tavoitteina ovat koulun ”hengen” ja lasten huoltajien vanhemmuuden vahvistaminen, yhteisöllisyyden tukeminen sekä ajankohtaisten teemojen esilletuominen, Länkkäreiden uusi puheenjohtaja Lilly Korpiola kertoo.
Vanhempien huolenaiheita ovat tällä hetkellä ainakin äkillisten traumaattisten tapahtumien jälkihoidon järjestäminen, kiusaaminen ja selvittelymekanismit, kouluruokailusta poisjääminen sekä koulun poistumissäännöt. Vanhemmat haluavat myös tietää, mitä koulun huonojen hyvinvointitulosten korjaamiseksi on tarkoitus tehdä. Koulun viestintäkulttuurin halutaan muuttuvan avoimeksi, läpinäkyväksi ja aktiiviseksi.
Myös muutostyölle pitäisi jatkossa antaa enemmän aikaa, kuin viime syksynä, jolloin siihen jäi aikaa vain runsas viikko. Vanhempainyhdistys kutsuu nyt kaikkia loviisalaisia vanhempia mukaan yhdistyksen toimintaan.
– Vanhemmuudessa on voimaa! Länkkärit tuovat voimauttavaa vertaistukea vanhemmuuteen ja innostavaa yhdessä tekemistä, toteaa uusi puheenjohtaja.
– Seuraava vanhempainilta on 10.2. kello 18 Harjurinteen koulun kirjastossa.
Länkkärit järjestää 13.4. koko kaupungin vanhempainillan, 10.5. Valtakunnallisen Unelmien liikuntapäivän yhteydessä Unelmien koulu -tapahtuman, sekä koko koulun yhteisen kevätpiknikin 27.5.
Arkikuvahaaste #respektia hyvästä koulun arjesta ja toisten kunnioittamissta, lähtee Harjurinteen kaikille luokille. Parhaista kuvista koostettaan valokuvanäyttely. Unelmien koulupäivänä 10.5. Loviisasta lähtee haaste kaikille Suomen kouluille keskinäisen kunnioituksen kulttuurin sytyttämiseksi.

”Yhteinen kuva puuttui”

Harjurinteen apulaisrehtorina koeaikansa ajan työskennellyt Titta Väkevä sanoo, että häneltä ja sivistystoimen johdolta puuttui yhteinen iso kuva siitä, mihin ollaan pyrkimässä. Yhtenäiskoulun suunnitelmien tekemiseen annettiin rehtoreille käytännössä kuusi päivää.
Titta Väkevä tuli Harjurinteen kouluun Sipoosta, jossa hän oli rakentamassa neljän vuoden ajan yhtenäiskoulua, viimeiset puoli vuotta apulaisrehtorin sijaisena.
Väkevä sai tiedon virkasuhteensa purkamisesta kirjeellä, jota voisi luonnehtia tylyksi, jopa loukkaavaksi. Väkevä ei kuitenkaan aio viedä asiaa eteenpäin, koska menettelyvirhettä ei ole opettajien ammattijärjestön OAJ:n mukaan tehty.
– Koeajalla ei tarvitse kertoa välttämättä syitä [työsuhteen purkamiseen]. Olisihan sen voinut tehdä pelkistetymminkin, hän suostuu sanomaan.
Väkevä arvioi tulleensa loviisalaiskouluun hankalassa muutostilanteessa, jonka läpi vieminen jäi nyt kesken.
– Muutoksessa tarvitaan leadership-johtamista, jossa johdetaan ihmisiä ja yhteisön toimintaa.
– Sekä nykyistä management-johtamista että leadership-johtamista tarvitaan, mutta jälkimmäinen on julkisella sektorilla vielä uutta.
Muutoksen tekemiseen tarvitaan myös ylimmän johdon tukea ja kokonaisnäkemystä.
– Rehtoreiden työsuhde alkoi 1.8., ja meillä oli ennen opettajien veso-päivää kuusi työpäivää aikaa rakentaa yhtenäiskoulun pohja ja tehdä suunnitelmat, mikä ei millään tapaa ollut riittävä aika. Esitin toiveen jo työhaastattelussa, että työsuhde voisi alkaa jo kesällä 2015, jotta on mahdollista tehdä perustavanlaatuiset yhteiset suunnitelmat.
– En saanut isoja suuntamerkkejä, eikä isosta kuvasta tullut keskustelua.
– Yksi johtajan tehtävä on muistuttaa perustehtävästä. Koulussa se on lapset ja nuoret.
Irtisanomisilmoituksen perusteet laittoivat ammatti-identiteetin hetkellisesti koville, Väkevä myöntää.
– Tämän tason päätökset liittyvät isompiin asioihin, vallalla olevaan kulttuuriin ja politiikkaan. Jokainen tekee parhaimpansa viranhaltijana. Toinen kysymys on, ketä ja miten valtaa käyttää.
Väkevä painottaa lopuksi, että kodin ja koulun välisellä yhteistyöllä rakennetaan todellinen yhtenäiskoulu, sekä tietenkin henkilöstön välisellä avoimella yhteispelillä.

”Pitkän harkinnan jälkeen”

Kaupungin sivistysjohtaja Thomas Grönholm ei halua lähteä erittelemään Väkevän virkasuhteen purkamisen syitä.
– Pitkän harkinnan jälkeen työnantaja tuli siihen tulokseen käyttää lain antamaa mahdollisuutta.
Hän vakuuttaa, että uusien opetussuunnitelmien suunnittelu ja käyttöönotto on aikataulussa.
– Molempien koulujen opetussuunnitelmat tulevat sivistyslautakunnan jaostojen käsittelyyn kevään aikana. Samoin lukioiden. Syksyllä niiden pitäisi olla käytössä.
Grönholm arvioi, että uudet opetussuunnitelmat vaativat opettajilta, ei ehkä asennemuutosta, mutta ”uutta tulokulmaa”.

Marita Itävuori
marita.itavuori@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI