|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat hävisi Budapestissa ? hyvä varoitus hehkuttelun keskellä (19.11.2018 00:28)
Jokerit voitti ? vastustaja laittoi kunnolla omiin (18.11.2018 20:47)
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kouvojen Unified-treeneissä hauskinta on kaikki
05.02.2016Katri ja Leevi pelaavat koripalloa Kouvojen Unified-joukkueessa. Keskiviikon treeneissä vierailivat Kouvojen B-tytöt.

LAPINJÄRVI/KOUVOLA Ennen neljää Leevi Saljas odottelee Joni Engårdia Kirkonkylän koululla. Engård on kyydinnyt Leevin pari tuntia aikaisemmin Harjurinteen koulusta. Nyt lähdetään Kouvolaan koristreeneihin. Kimonkylässä tehdään kuutostieltä pistokeikka hakemaan Katri Kaasalainen kotipihalta mukaan. Katri on 8. luokalla ja Leevi 5. luokalla.
Kouvolan ammattikoulun, KSAO:n liikuntasalissa aloitellaan harjoituksia. Kouvojen Unified-joukkueen vastuuvetäjä Roosa Frimodig ja toinen vetäjä Elina Mikkola juttelevat ja lämmittelevät palloilla ensimmäisten kanssa.
– Kerta viikkoon on koripalloharjoitukset. Nämä kävivät Lahdessa pelaamassa neljä peliä ja nyt tehtiin vastavierailu Kouvolaan, Frimodig kertoo.
– About vuosi siitä tulee, kun aloitettiin ensimmäiset treenit. Junioripäällikkö Jyri Haikonen laittoi tämän käyntiin. Pääkaupunkiseudulla toimintaa on ollut useita vuosia ja nyt Kouvot otti tämän itelleen.

Korispartnerit

Unified-koripallo rantautui Suomeen Special Olympics Unified Sports -toimintaidean myötä. Unified-koriksessa kehitysvammaiset ja vammattomat pelaajat pelaavat yhdessä. Kouvojen joukkueen nettisivu mainitsee pelissä tavoiteltavan liikunnan riemua ja tietysti koreja. Joukkuetta valmentaa Kouvojen naisjoukkueen takamies, fysioterapeuttiopiskelija Frimodig, jolla on apuna enemmän ja vähemmän koripalloa pelanneita partneripelaajia. Keskiviikon harjoituksissa mukana oli neljä Kouvojen B-tyttöä.
Riemua ja osaamista pallon käsittelyssä tosiaan löytyi näiltä nuorilta. Joukkueen treeneihin osallistui 12 pelaajaa ilman B-tyttöjä. Leevi ja Katri kuljettivat palloa ja harjoittelivat koriin heittoa vapaasti ennen varsinaisen treeniohjelman alkua. Harjoitukset kestävät tunnin. Treenien rytmi, ohjelma lämmittelyn x-hipasta ryhmissä kiertäviin kuljetus-, syöttö- ja koriinheitto-harjoituksiin tuo yhtä aikaa keskittyneet ja rentoutuneet ilmeet pelaajille. Ilmiselvästi täällä on hauskaa, hymyt paljastavat sen. Tunnin loppupuolella on pelien vuoro. Osa pelaajista on vaihtoaitiossa.
– Katri, sulla on Jani, ota Jani, Elina Mikkola huutaa.
– Sitten valkoinen hyökkää, sininen puolustaa. Missä on taas vapaana sininen, sininen puolustamaan, Roosa Frimodig jatkaa. Peli sujuu katsojan näkökulmasta rytmikkäästi ja vauhdikkaasti, joukkueet toimivat hienosti ja valmentajat hoitavat tehtävänsä rauhallisen tehokkaasti.

Kellon ympäri

Loppuringissä Frimodig kysyy jokaiselta, mikä oli hauskinta tänään.
– Kaikki, vastaa Katri.
– Pelit, vastaa Leevi.
Sen jälkeen yksi-kaksi-kolme ja kimpoaa yhteishuuto ”Kouvot”.
Kotimatkalla Katri ja Leevi kieltävät tuntevansa väsymystä, vaikka kello lähestyy iltaseitsemää ja molemmat ovat lähteneet aamuseitsemältä koulumatkalle. Tyytyväisyys paistaa taksin hämyssä.
Leevi mainitsee, että Kouvolan äskeinen turnaus pidettiin Mansikka-ahon hallissa. Katri opastaa lajia ymmärtämätöntä toimittajaa siinä, että puolustajia ei ole erikseen, vaan jokainen pelaaja myös puolustaa. Tehdyistä koreista saa pisteitä. Katri summaa treeniohjelmasta, että ensin lämmitellään ja leikitään hippaleikkejä pallon kanssa, sitten opetellaan pallon kuljettamista eri tilanteissa, harjoitellaan syöttöä toiselle pelaajalle ja se syöttää takaisin, ja sitten ennen peliä on koriin heittämisen harjoitusta.
Kotiin päästyä sekä Leevi että Katri suunnittelevat jatkavansa vielä pelaamista, nyt kyllä sohvassa istuen.

Kuviot hyvin jakoon

Taksinkuljettaja Toni Engård on Katrille ja Leeville tuttu koulukyydeistä Loviisaan. Koulukyyditys kiertää vuoroviikoin Hän aloitti marraskuussa kuljettaa näitä harkkoihin, sitä ennen äidit huolehtivat reissuista.
– Jotakin pientä jutellaan näillä matkoilla, mutta yleensä aika hissukseen ollaan, Engård toteaa.
Hänet pystyttiin rekrytoimaan tehtävään Leevin vapaa-ajan avustajaksi ja Katrin taksiseteleillä. Seuramaksut ovat edulliset. – Käyn siellä katsomassa, kun ne pelaavat, jeesaan Leeville kengät jalkaan ja olen siinä mukana.
Katrin ja Leevin äidit ovat iloisia ja täpinöissään Kouvojen Unified-koriksesta. Pia Saljas sanoo olevansa niin onnellinen sopivan liikuntaharrastuksen löytymisestä ja toivoo että muutkin rohkaistuisivat lajista.
– Nämä tekevät vaikeitakin kuvioita siellä treeneissä ja ne menevät hyvin jakoon.
– Kouvojen edustusjoukkueesta käy silloin tällöin vierailijoita treeneissä pelaajina, hän iloitsee.
Hän kehuu Katrin röyhkeyttä hyökkääjänä ja puolustajana. Saljas mainitsee olleensa nuorena SM-tason pelaaja jalkapallossa, maalivahti, ja pelanneensa myös salibandya. Hän kyseli pojalleen jotakin liikuntaharrastusta, oikeastaan Eeva Kaasalaisen kanssa heillä oli useita vuosia haussa jokin sopiva juttu molemmille nuorille. Kouvojen korisjoukkue täsmää odotuksiin enemmän kuin hyvin.

Marke Kalliola
marke.kalliola@ksfmedia.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI