|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kuka ihmeen Kraftman?
29.01.2016Emeritusprofessorit Matti Klinge ja Kaarle Nordenstreng nostivat esiin unohdetun suurmiehen historian hämäristä. Lapinjärven kirkkoherra Anders Kraftman allekirjoitti kirjoitus- ja painovapausasetuksen lopullisen valtiopäiväesityksen. Painovapauslaki täyttää tänä vuonna 250 vuotta.

LAPINJÄRVI Kuka kumma, mietti varmaan moni lukiessaan historian emeritusprofessorin Matti Klingen ja tiedotusopin emeritusprofessorin Kaarle Nordenstrengin yleisönosastokirjoitusta maanantain Helsingin Sanomissa. Professorit olivat närkästyneet lehden jutusta, jossa esiteltiin painovapauden aatteen suurmiehenä toinen pappi, Anders Chydenius. Professoreiden mielestä jutussa pönkitettiin kiiltokuvaa painovapauden aatteen suurmiehestä.
– Historia on rosoista ja risaista, Klinge luonnehtii.
Lapinjärven raitilla historia suorastaan huokuu vastaan. Tie Loviisasta Lapinjärvelle tuntuu sekin olevan historiallisen huonossa kunnossa, jäinen, sohjoinen ja polanteinen.
Mutta täälläkin Kraftmanin nimi on tuiki tuntematon. Liekö kysymys jostain painonnostajasta?
Kraftman paljastuu mieheksi, josta Klinge tietää todella paljon. Kraftman liittyy paitsi Lapinjärveen, myös Loviisaan, sekä Klingen henkilöön. Professori on Kraftmanin tyttären Benedikta Lovisan sekä loviisalaisen opettajan, myöhemmin Iisalmen kirkkoherran Johan Laguksen jälkeläinen.
Sekä Chydenius että Kraftman olivat varhaisia vapaa-ajattelijoita, joita elähdytti ranskalainen vapausaate. Mutta koska historia on rosoista, pelkästä aatteen puhtaasta palosta ei Klingen mukaan ollut kysymys. Pelissä oli myös silloinen puoluepolitiikka. Edistysmieliset, porvarissäätyä edustaneet myssyt olivat päässeet valtaan, aatelistoa edustaneet hatut oli syrjäytetty vallankahvasta Ruotsin valtakunnassa.
Myssyt halusivat kirjoitus- ja painovapausasetuksen voimin saada julki kaikki hattuhallituksen asiakirjat.
– Tavoitteena oli nolata hatut, Klinge kertoo.
Kraftman sai tuntemattomalta lahjoittajalta suuren rahalahjoituksen vietyään läpi senaikaisen maailman moderneimman painovapausasetuksen. Sen hän allekirjoitti yksin, mutta myöhemmin Chydenius totesi kirjoittaneensa valtiopäiväesityksen. Molemmat kuuluivat kuitenkin myssysivistyneistöön.
Klinge pitää Chydeniusta ja Kraftmania yhdenveroisina uudistusmiehinä.
– Kraftman oli uskonnollisissa asioissa epäilijä ja mielenkiintoisen moderni.
Vakaumuksellinen hän oli myös siinä suhteessa, että hän ei osallistunut tilaisuuteen, jossa kuningas Kustaa III palautti yksinvallan ja nujersi säätyjen puoluevallan.

60 kahvikupin mies

Kraftman oli valtiopäivämies, joka Klingen mukaan huolehti Lapinjärven seurakunnasta todennäköisesti Porvoosta käsin. Paikallisena edustajana toimi apupappi, kuten silloin oli tapana.
– En usko, että hän asui Lapinjärvellä, mutta sitähän ei tiedä varmasti.
Lapinjärven kirkkoherrana Kraftman toimi kuitenkin pitkään, yli 20 vuotta (1752-79). Kirkolle kuuluivat tuolloin myös opetus- ja sosiaaliasiat, sekä pappiloiden maiden viljely.
Vakaumuksen mies Kraftman oli siinäkin suhteessa, että kun myssyhallitus kielsi tuhlailun ja sen ohessa kahvinjuonnin, Kraftmankin luopui paheestaan: kirkkoherra kun saattoi juoda kahvia jopa 60 kuppia päivässä.
Painovapausasetuskin asettuu samassa yhteydessä kehyksiinsä, sillä Klingen mukaan asetuksesta käy hyvin ilmi, että myssyt kannattivat ankaraa kontrolliyhteiskuntaa: kiellettyyn ylellisyyskulukseen kuuluivat kahvinjuonnin lisäksi useimmat kangaslajit, sekä jälkiruoat, kotimaisia marjoja lukuun ottamatta. Kiellettyyn luksukseen kuului myös Ranskassa ja Englannissa tuolloin jo yleinen eroottinen kirjallisuus.
– Julkaisuvapautta kannattavien on turha vedota Chydeniukseen ja myssyihin, Klinge huomauttaa.
Liekö Rousseaun ajatus vapaasta luonnonlapsesta kahlehtivassa yhteiskunnassa elähdyttänyt Kraftmania siinä, että Klingen mukaan kirkonmies kulki ilman päällystakkia, oli sää mikä tahansa.

Rikas mies

Oma aika nosti Kraftmanin painovapausasetuksen vuoksi merkkihenkilöksi, mutta myöhemmin, 1800-luvun kansallisaatteen tuoksinassa liberaalit nostivat esikuvakseen Chydeniuksen, fennomaanisen ideologisen keulakuvan, J. V. Snellmanin vastapainoksi. Kraftman unohtui. Klinge aprikoi, että pohjalaiset onnistuivat Chydeniuksen lobbaamisessa suurmieheksi paremmin kuin Kraftmanin tietäneet.
Kenties Kraftman ei sopinut kansalliseen eetokseen siksi, että hän oli varakas mies. Kraftman toimi Porvoossa eräänlaisena yksityispankkiirina.
Kraftman katsoi, että hänen painovapausasetuksen menestyksellisestä hoitamisesta saamansa suuri rahalahjoitus, 6 000 kuparitaaleria, viittaa lahjontaan, ja aikoi heittää sen tuleen, mutta perusti sitten rahoilla Porvoon Kymnaasin stipendirahaston. Kraftman toimi myös kymnaasin lehtorina. Klingen mukaan Kraftmanin henkilöhistoria kuvaa hyvin aikakautta, jolloin säädyt alkoivat sekoittua. Hänen isänsä edusti porvarissäätyä, äiti kuului pappissukuun.
Kraftmanilla oli kolme tytärtä, joista kaksi otti puolisokseen aatelisen, mutta melko köyhän upseerin.
– Tyttärien nuoruuden keskustelupaikka oli Pernajan pappila. Kraftman hankki tyttärilleen kartanot. Benedita Lovisan puoliso Loviisan triviaalikoulun opettaja Johan Lagus perusti Loviisaan mallipuutarhan. Pariskunta asui Iisalmessa, jossa Lagus toimi kirkkoherrana. Loviisa toimi tuolloin läänin pääkaupunkina, johon Iisalmikin kuului. Hengellinen pääpaikka oli puolestaan Porvoo.
Klinge kertoo Kraftmaneista ja muista sivistyssuvuista kymmenisen vuotta sitten ilmestyneessä kirjassaan Iisalmen ruhtinaskunta (SKS 2006). Sukujen vaiheet nivoutuvat modernin tuloon maaseudulle. Säädyt välittivät eurooppalaiset virtaukset paikallistasolle.
Iisalmen ruhtinaskunta on piakkoin ilmestymässä myös ruotsiksi.
Klinge on saanut juuri kirjoitettua puhtaaksi Benedikta Lovisa Kraftmanin ja Johan Laguksen rakkauskirjeet.
– Tarkoituksena on julkaista kirjeet kirjana. Siitä Svenska Litteratursällskapet on tehnyt periaatepäätöksen.

Marita Itävuori
marita.itavuori@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI