|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Yksityinen kotisairaala hoitaa pieniäkin potilaita
29.01.2016Kotisairaala muille kuin ikääntyneille puuttui lähikaupungeista. Sairaanhoitaja Satu Huuska ja Johannes Huuska olivat pohtineet kotisairaala-yrityksen perustamista useita vuosia.

RUOTSINPYHTÄÄ Ensi tiistaina Kotisairaala Bonitas aloittaa toimintansa. Yksityisen kotisairaalan hoitotyöstä vastaa sairaanhoitaja Satu Huuska, joka toimii yrityksen toimitusjohtajana. Hallituksen puheenjohtaja Johannes Huuska vastaa taloushallinnosta.
Satu Huuska toteaa, että erona esimerkiksi Loviisan ja Porvoon kotisairaalatoimintaan Bonitaksessa hoidetaan kaikenikäisiä. Hänen nähdäkseen näiden kaupunkien kotisairaaloissa on gerontologinen painotus.
- Me hoidetaan vauvasta vaariin, ihan iästä riippumatta. Lapsipotilaiden kohdalla olemme tietysti yhteistyössä Lastenklinikan kanssa.
- Yhteistyötähän tämä on joka tapauksessa. Hoidon tarjoaa se, joka pystyy antamaan potilaalle parhaan mahdollisen hoidon. Bonitas tarjoaa hoitopalveluja yksityisten ihmisten lisäksi kunnille ja kaupungeille.
Kotisairaala Bonitaksen toiminta-alue kattaa Loviisan, Porvoon, Kotkan, Lapinjärven ja Pyhtään.
- Esimerkiksi Lapinjärvellä ja Pyhtäällä ei ole ollut kotisairaalatoimintaa, Satu Huuska mainitsee.

Sairaala kotiin

Kotisairaalan lääkärinä toimii Bernhard Edgren, jonka yrittäjät kertovat valinneensa Edgrenin osaamisen ja tunnettuuden perusteella. Yhteistyöapteekki on Lapinjärven apteekki. Kotisairaala hoitaa potilaita näiden kodeissa, mutta yrityksellä on Ruotsinpyhtäällä huonetila lääkkeiden valmistusta ja hoitotarvikkeiden säilytystä varten. Aluehallintovirasto on hyväksynyt tilat vaatimukset täyttäviksi kotisairaalatoiminnan lupaprosessin yhteydessä.
Kotisairaala painottaa esitteessään sekä tuntemusta lasten hoitotyöstä että oireenmukaista hoitoa ja saattohoitoa kotona.
Tilanteista, jolloin kotisairaalahoitoa tarvitaan, Huuska mainitsee infektiopotilaat. Keuhkokuume, borrelia tai ruusinfektio voivat mahdollistaa kotona olemisen, mutta asiantunteva hoito on tarpeen. Erillisistä sairaanhoidon palveluista hän nostaa esimerkeiksi verinäytteiden ottamisen, dreenien huoltamisen, haavahoidot sekä suonensisäisen lääkityksen.
Sairaanhoitajan tavoittaa 24/7 ja lääkäri on tavoitettavissa hänkin kellon ympäri, maksu vaihtelee luonnollisesti ajankohdasta riippuen.
Kotisairaanhoidon rinnalla tarjolla on myös kotihoidon palveluja, apua arjen toiminnosta selviämiseen aikuisille sekä lastenhoitoa. Hoivapalveluista asiakas voi saada kotitalousvähennyksen. Palveluseteleitä ei vielä ole mahdollista käyttää, mutta Bonitas hakee siihen mahdollisuutta.

Oman työkokemuksen pohjalta

– Olen ollut sekä Espoossa että Kotkassa kotisairaalan sairaanhoitajana. Sen lisäksi olen toiminut asiantuntija-sairaanhoitajana Espoon kotihoidon puolella.
– Lisäksi olen työskennellyt Turun yliopistollisessa keskussairaalassa, missä olen kiertänyt melkein koko lastenklinikan syöpäosastolle saakka.
Turusta kotoisin oleva Huuska työskenteli Tyksissä vuodet 2006-2012.
– Tänä päivänä ei ole erikoistumista, vaan työ luo sen erikoistumisen. Minulla on tosin terveystieteen kandidaatin tutkinto lisänä. Eniten minulla on palliatiivisen hoidon kokemusta.
Palliatiivinen hoito on parantumattomasti sairaiden oireenmukaista hoitoa.
Huuska paljastaa ohimennen, että hänen oma haaveensa on perustaa saattohoitokoti jossakin vaiheessa.
– Kotisairaanhoito on minun sydämenasia. Tämä juttu on minulla lähtöisin sieltä lasten syöpäosastolta.
– Olen nähnyt käytännössä, miten onnelliseksi ihminen tulee kun hän saa olla kotona. Miten monta kertaa olen kuullut ”ei sairaalaan, ei sairaalaan - missään nimessä”.
– Mielestäni tämä on hirveän positiivista työtä, kun näkee että ne ihmiset ovat niin onnellisia siellä kotona - vaikka välillä painiskellaan tosi vaikeiden kysymysten kanssa ja hoidettavilla on kriisitilanteita.
Oman kotisairaalan osalta Satu Huuska hahmottelee, että saattohoitopotilaiden kohdalla voisi laatia pakettihinnan.
– Hinta määritellään yksilöllisesti ja potilaskohtaisesti hänen tarpeistaan lähtien, esimerkiksi jos joutuu käymään kolme neljä kertaa päivässä. Mietitään se asia sitten.
Sairaanhoitajan kotikäynneistä veloitetaan tunnin tai käynnin perusteella. Hoitotarvikkeet, lääkkeet, tutkimukset, matkat sekä lääkärin kotikäynnit laskutetaan erikseen.
Kotisairaala Bonitas Oy:n kolmas osakas on Riitta Huuska, jonka yrityksellä on ollut Espoossa vanhusten hoitokoteja. Hän on Johannes Huuskan äiti, ja Satu Huuska kertoo, että Riitta ja hän miettivät yhdessä kotisairaalan toimintaa perustamista valmisteltaessa.
Yritys tulee mahdollisesti laajentuessaan tarvitsemaan useampia työntekijöitä. Satu Huuska sanoo haluavansa siinäkin tapauksessa, että heillä on työntekijöitä, aina tuntea asiakkaansa.

Marke Kalliola
marke.kalliola@ksfmedia.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI