|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Antoniolle sopi muuttaa metsän keskelle
22.01.2016Luoteis-Espanjan vihreiltä nummilta Antonio Arosa tuli ensin taideopiskelijana vaihtoon Kuopioon. Kohta yksitoista vuotta sitten hän palasi jäädäkseen. Lapinjärvelle asettuminen oli sattuma.

PUKARO Tammikuun aurinko ei tiedä pysyäkö taivaalla vai tekisikö hidasta laskua Pukaronmäen taakse. Antonio Arosa nostelee klapilaatikoita sisälle, kun nousen pihatietä.
– Sain puita Lindkoskelta, tältä mieheltä joka on maalausryhmässä.
Antonio on neljän Lapinjärven vuoden aikana ehtinyt verkostoitua. Hän nauraa itse, että työskentely myyjänä K-kaupassa auttoi tutustumaan ihmisiin.
– Tunnen tosi paljon ihmisiä kaupan kautta ja sitten on sellainen kaveriporukka, aika paljon samanhenkistä porukkaa.
Nykyään hän ei enää työskentele kaupassa, koska päätti keskittyä kuvataiteilijan ammattiinsa. Antonio aikoo katsoa, miten pystyy työllistämään itsensä omilla taideprojekteilla ja kursseilla. Opetusrintamalla uusimpana hän aloittelee piirustus- ja savikurssia Koko kylän työhuoneelle.

Itse tehty idylli

Antonio Arosa matkusti Suomeen ensimmäisen kerran taideopiskelijana. Hän tuli Kuopion muotoiluakatemian vaihto-opiskelijaksi. Tammikuinen sydänsavo otti nuoren galicialaisen vastaan 23 asteen pakkasilla.
– Tutustuin lasten äitiin Kuopiossa, ja hän oli vaihto-oppilaana Espanjassa.
Sitten Antonio ja nuori Can-koira matkustivat Helsinkiin, jossa perhe kasvoi nyt 8- ja 6-vuotiailla pojilla Kuismalla ja Haltilla. Myöhemmin vanhemmat erosivat.
– Poikien vaari, jolla oli täällä Koivistontiellä mökki, sanoi että voin asua siellä.
– Mä rakastan metsää ja silloin oli paras hetki etsiä työtä maaseudulla.
Kesäasunnoksi tehty mökki osoittautui talven tullen kylmäksi. Lämpimämpi koti löytyi keskustan rivitaloista. Vajaan vuoden päästä Antonion K-kaupassa huomaama työpaikkailmoitus poiki myyjän työn.
Viime maaliskuusta Antonio on asunut Pukarolla omakotitalossa ja yhtä kauan kodin on jakanut Veera Holopainen. Pojat viettävät täällä joka toisen viikonlopun. Talo on kylän keskustassa, mutta avara tontti sivurakennuksineen tarjoaa elintilaa kotieläimillekin.
Canille tekee seuraa toinen espanjalaiskoira Toxo, nyt kaksivuotias. Antonio on rakentanut pihahäkit kahdelle kanille. Vajaan hän on kunnostanut kanalan, jossa yhdeksän maatiaiskanaa ja kukko asustavat. Naapurit suhtautuvat aika suvaitsevaisesti karkulaisiin.
Eräoppaaksi opiskellut Veera jakaa Antonion innostuksen luontoon ja retkeilyyn. Veera toteaa, että hänelle asuminen pienessä mökissä Nuuksiossa vuoden ajan oli pehmeä lasku elämään Lapinjärvellä.
Helsinkiläinen luonto-opas oli aikaisemminkin ottanut yhteyttä Villa Mandalaan Lapinkylässä, mutta nyt syyskuussa hänen ja hyvinvointikeskuksen tarpeet kohtasivat. Veera työskentelee siellä talonmiehenä, siivoaa, järjestelee ja auttaa missä tarvitaan. Oman alan tehtäviä kuten lumikenkävaelluksia suunnitellaan. Ystävät vaan ovat vielä pääkaupunkiseudulla ja näitä hän tapaa Helsingissä käväistessään. Antonion ja poikien kanssa he matkustavat viikoksi pariksi Galiciaan, pari kertaa vuodessa, viimeksi joulun ja uuden vuoden välillä.

Villi luonto valtaa kaupungin

Antonio Arosa valmistelee akvarellinäyttelyä. Näyttely on esillä helmikuun Lapinjärven kirjastossa ja jatkaa sieltä Helsinkiin, Vaasankadun Cafe Pequenoon.
Pukaro Kuvataiteilija Antonio Arosa kertoo, että hänen taideyliopistonsa piirustuksen ja maalauksen opetus toteutettiin klassisen kuvataideopetuksen keinoin. Se tarkoitti sitä, että ensin piirrettiin kipsiveistoksia. Ja piti olla tosi tarkka.
– Piti olla tosi tarkka. Olen oppinut hyvin klassisen piirtämisen. Kaikki muu opetus, kuten kuvanveisto, valokuva, design oli konseptuaalista eli nykytaiteen mukaista.
Akryylimaalausta Arosa on suosinut sekä omissa maalauksissaan että kansalaisopiston maalauskurssilla, jota hän vetää Wasargårdin seuratalossa Lapinjärvellä. Kurssilla nopeasti kuivuva akryyliväri on öljyväriä käytännöllisempi.
Uuden näyttelyn kahdeksan teosta hän maalaa akvarellitekniikalla. Helmikuun näyttelyksi kirjastoon tuleva kokonaisuus on nimeltään Don´t wait for them. Arosa suomentaa sen: Älä odota että ne tulevat.
– Käsittelen tässä ihmisen ja luonnon taistelua nykyaikana - jota on ollut ikuisesti.
- Teen fantasioita siitä, mitä tapahtuu, jos eläimille ei ole mitään tilaa, vaan ne ottavat takaisin sitä tilaa, jonka kaupungit veivät. Halusin tehdä tälle jotakin, kertoa siitä. Ihmisten pitäisi tehdä jotakin eläinten pelastamiseksi.
Arosa toteaa, että luonto on ollut aina hänen töissään ja hän tarvitsee sitä lähistölle.
– Kun asun maaseudulla ja jos pääsen metsään kävelemään, se antaa tosi paljon ja tuo ideoita omaan työhön.

Marke Kalliola
marke.kalliola@ksfmedia.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI