|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)
EU:n suunnitelma kauhistuttaa keskustalaista ? Kasvimyrkkyjen kielto ?vaarantaa suomalaisen ruuantuotannon? (12.11.2018 19:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Luistelemaan pääsee, ladut kun lunta
12.01.2016Kentät alkavat olla luistelukunnossa, mutta latujen pohjaksi odotellaan vielä luonnonlunta. Loviisassa kaikki kaukalot ovat valmiina.

Lapinjärvi/Loviisa – Luisteluhommat jatkuu järven jäällä, vaikka hiukan lunta tulikin. 3 m leveä ura järven ympäri! Lukko/LIF -urheiluseura suitsutti omalla Facebook-sivulla vuoden ensimmäisen viikonlopun jälkeen.
– Ja radan pituushan on noin yhdeksän kilometriä, kimposi seuraavana päivänä.
Heikinkylässä asuvat Sebastian ja Göran Wallén ovat mönkijällä Henrik Lundin kanssa auranneet radan, Lukko/LIFfin Hannes Vickholm osasi kertoa.
Sunnuntaiaamupäivällä luistelukeli oli mainio, mutta 18 asteen tienoilla viipynyt pakkanen harvensi liikkujia. Auringonpaisteiselle jäälle uskaltautunut loviisalainen nauroi luistelleensa viimeksi kouluaikana, kahdeksantoista vuotta sitten. Tieto radasta oli kiirinyt sosiaalisen median kautta.

Pari tuumaa vielä

Urheiluseura Lukko/LIF ylläpitää valaistuja hiihtolatuja Kirkonkylässä Lukon majan ympäristössä. Vickholm hiihtojaostosta kertoo, että kunta on luvannut auttaa arkipäivisin latujen huoltamisessa, sitten kun löytyy tehtävään sopiva työllistetty. Talkooporukka pääsee tekemään latuja seuraavan lumimyräkän jälkeen.
– Kävin ensimmäisen kerran torstaina tamppaamassa lunta, mutta lumi ei riitä vielä hiihtämiseen. Toinen mokoma tarvitaan lisää, pari tuumaa.
Vickholm suomentaa tuumat viideksi senttimetriksi lisälunta, jolla pururatapohja saadaan jo toimivaksi laduksi. Valaistua ja huollettua latua on sitten kahden ja yhden kilometrin kierrokset.
– Meillä ei ole sellaisia vehkeitä eikä resurssit riitä siihen, että pystyttäisiin lumettamaan.
– Kunta osallistuu kuluihin niin, että meidän ei enää tarvitse hakea liikuntapaikka-avustusta. Kunta maksaa kulut kuittien mukaan. Työ on edelleen ihan vapaaehtoistoimintaa.
Vickholm kertoo, että perheen kanssa päästiin hiihtämään Lukko/LIFfin hiihtoharjoituksiin Valkealassa, jossa on tykkilumiladut. Reissulle lähdettiin kimpassa Lapinjärveltä.

Pukaro viiveellä

Koulujen luistelujäät tai jääkaukalot hoidetaan Lapinjärvellä kunnan ja talkoolaisten yhteistyönä. Heikinkylän kaukalo oli ensimmäisiä, jotka olivat kunnossa, ja se tehtiin puhtaasti talkoilla. Kapellbyn jääkiekkokaukalo on saatu uuden vuoden jälkeen luisteltavaan kuntoon, samoin Porlammilla on jo luisteltu. Tekninen työnjohtaja Aki Kantele toteaa, että Pukarolla jäädytys on vielä käynnistämättä. Lakkautetun koulun kiinteistön myyntiasia vaikutti syksyllä siihen, että alkusyksystä kenttää ei valmisteltu kuten muita kenttiä. Kunnan jääkiekkokaukalon käytöstä päätettiin vasta loppusyksystä.
– Talkooporukka ja kunnan yksi talonmies organisoivat yhteistyössä. Pukarolla on kolme toimijaa, ja kiinteistön uudelta omistajalta tarvittiin vesi kenttää varten.
Järjestelyt ovat Kantelen mukaan sujuneet hyvin, mutta hiekkapohjaisen kentän lanaus rikkaruohoista päästiin tekemään vasta talvella.
– Paikallinen maatalousyrittäjä kävi niittämässä takalanalla joulunpyhinä.
Jääkentän kuntoon saaminen vaatii pari kolme päivää, kunhan pakkanen pysyy kohtuuden rajoissa jotta jäädyttäminen onnistuu. Viikonvaihteeseen mennessä kylmää oli liikaa.

Loviisassa hiihtoladut haaveissa

Loviisassa kenttämestari Jukka Gustafsson odottelee hänkin 5-10 senttimetrin lumikerrosta, jotta ladut saataisiin tehdyksi. Turvallisia latuja ei pienestä lumimäärästä saada.
– Luistelemaan pääsee joka paikassa, hiihtämään ei pääse oikein missään. Meillä ei ole mitään tykkilunta.
Kaupunki vastaa Paviljongin, Harmaakallion ja Valkon laduista. Valkossa ja Harmaakalliossa valaistuja latuja on 3 kilometriä, Paviljongilla 5 kilometriä.
Gustafssonin mukaan nyt satavasta pakkaslumesta, ”hötylumesta” saadaan pohjaa vapaan tyylin hiihdolle mutta ei perinteisen tyylin latuja. Ainakaan ensi vaiheessa. Latujen tekeminen repisi hiekan esiin.
– Luisteluhiihto onnistuu.
– Joka kylässä on omat hiihtoladut ja niistä vastaavat paikalliset seurat ja yhdistykset. Jääkentät kaupunki on hoitanut Loviisan alueella.
Laivasillan laitureiden tuntumaan on avattu pieni luistelurata. Gustafsson ei ole kuullut radasta eikä kaupunki sellaista meren jäälle tekisikään.
– Kyselyitä tuli pari vuotta sitten, mutta me tyrmättiin asia. Turvallisuusriskejä on niin paljon, aamuisin ja iltaisin pitäisi valvoa jään kuntoa.

Marke Kalliola
marke.kalliola@ksfmedia.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI