|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)
Tivi: Mitä ihmettä tapahtui Googlelle? Liikenne ohjautui yhtäkkiä Kiinaan ja Venäjälle (13.11.2018 19:29)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Iätön ja iki-ihana Jörö
09.01.2016Loviisan teatterin Jörö-kabaree ilottelee parisataa vuotta vanhan moraalisaarnan nykyaikaan. Kantaesitys oli loppiaisaattona.

LOVIISA Palokunnantalon salin tuolit täyttyivät viimeistä sijaa myöten tiistai-iltana Jörö-kabareen ensi-illassa.
Tekstin tehneet Daniel Katz, Marja Kurkela ja Liisa Ryömä olivat yhdistäneet 150-vuotiaan Jörö-Jukan tarinat nykyaikaan nautittavin ja kekseliäin riimein. Tarinaa kuljettivat Kalle Katzin ja Mirella Pendolin-Katzin kiehtovat ja korvaan tarttuvat sävellykset. Kabaree-orkesterin jäsenet kävivät välillä näyttämön puolella.
Kaija Kiiski oli ohjannut Jörö-kabareesta tunnin mittaisen ilotulituksen. Ensi-illaksi esitys oli yllättävänkin valmis.
Jörö-Jukan kirjoitti jo 1800-luvun puolivälissä saksalainen lääkäri ja kirjailija Heinrich Hoffman. Kun aikaisemmin lapsia oli pidetty pienikokoisina aikuisina, noihin aikoihin heräsi Euroopassa kiinnostus pedagogiikkaan, psykologiaan ja lastenkasvatukseen laajemminkin.
Kabareen käsiohjelmassa Daniel Katz valottaa sekä Hoffmanin tarinoiden taustaa, että omaa suhdettaan niihin.
Hoffmanin Jörö-Jukka on sen verran tuimaa tavaraa, että se nykyisin tuskin päätyisi kirjaston lastenosaston hyllylle. Katz kuitenkin arvelee, että autoritäärisen kasvatuksen pelottelutekniikan sijasta Hoffman saattoi pikemminkin arvostella kurinpitoon ja koviin rangaistuksiin perustuvaa lastenkasvatusta.
Jörö-Jukassa mitätön rike saattaa johtaa ällistyttävän ankaraan kohtaloon. Siitä kertovat kabareen aloittava ja päättävä Erkin laulu, sekä Peukalotta, jossa peukaloaan imevä Pekka menettää sormensa kraatarin saksille.
Mutta onko nykyaika yhtään sen kummempi, kysyvät tekstin kirjoittajat. Laulussa Oikean ravinnon merkitys ihmisen elämässä viestii samaa: sipsit vievät turmioon, makkarasta seuraa kuolema!
Kapula-laulussa tyttö astuu tyhjään ja hukkuu, koska hänellä on kuulokkeet päässä ja kännykkä kädessä. Näinhän sattui jokin aika sitten aivan oikeasti toisella puolella maailmaa.
Mirella Pendolin-Katzin esittämässä Sori vaan -laulussa epämuodikas jää ilman ystäviä ja some-peukutuksia. Nykyihmisen syntilistalla Lotan tulitikkuleikki on korvautunut joka paikkaan tunkeutuvalla kiireellä. Edes rakastunut pari ei löydä enää yhteistä aikaa, sillä kalenterit ovat täynnä tärkeämpiä menoja.
Jörö-Jukassa maailma on selkeä: paha ja hyvä käyvät ikuista taisteluaan. Kuten riimi sen kertoo: Kuritonta kuritetaan, hyvä saakoon palkkansa, pahan selkänahasta.
Wilhelm Buschin Max ja Moritz ovat muuttuneet Allan ja Jaani -kaksikoksi, identtisiksi kaksosiksi, joista populisti päätyy Brysseliin, tyhmempi päätyy kaksosveljen kolttosten maksumieheksi.
Huijarikaksosten (Voice Crackin muusikot Valtteri Tuominen ja Väinö Honkanen) esitys hypähtää kevyellä loikalla nykyaikaan myös jatkotarinassa, jonka tapahtumapaikkana on laidasta toiseen polveileva television A2-teemakeskustelu.
Loviisan teatterin Jörö-kabaree soljuu eteenpäin kuin vesi purossa, suvannot ja pyörteet vuorottelevat, mutkan takana odotti yllätys jos toinenkin.
Laulujen tekstit tunnistaa heti ammattilaisten tekemiksi. Kalle Katzin ja Mirella Pendolin-Katzin Espanjan Granadassa tekemät sävellykset ovat sekä kauniita ja kekseliäitä, että teksteihin täydellisesti sopivia. Sävellyksistä on vaikea nostaa yhtä ylitse muiden, mutta omaan korvaan asettui sitkeästi kappale Maanantai ei mitenkään käy.
Kabaree on eri-ikäisten monitaitureiden työnäyte. Daniel Katz on ollut tekemässä tekstejä ja nakutellut lavasteita. Sen lisäksi hän soittaa kabaree-orkesterissa klarinettia ja laulaa näyttämön puolella.
Hänestä jälkeen eivät jää muutkaan ryhmän jäsenet. Nuoret Voice Crackin muusikot Valtteri Tuominen ja Väinö Honkanenhallitsevat komedian teon.
Niukka lavastus yhdistettynä Mirkka Ekin suunnittelemaan valojen ja kuvamateriaalin käyttöön toimi mainiosti.
Kaija Kiiskin ohjauksessa esitys rullasi eteenpäin sulavasti, tunnelmasta toiseen, juuri sopivan vahvuisesti karrikoiden. Katsojalta kysyttiin hoksottimia, sen verran vauhdikasta meno oli. Hauskana, mutta samalla älynystyröitä kiusoitteleva Jörö kestää useammankin katsomisen.
Jörö-kabaree sykkii ammattitaitoa ja tekemisen iloa.

Marita Itävuori
marita.itavuori@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI