|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Trumpin erikoinen Suomi-neuvo Kalifornian tuhojen keskellä: ?He käyttävät paljon aikaa haravointiin? (18.11.2018 09:44)
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Hirveen saattaa törmätä yllättävässä kohdassa
05.01.2016Lapinjärven ja Loviisan välisellä tiellä autoilleet ovat nähneet hirviä tiheästi loppuvuodesta. Törmäyksiä on tapahtunut kolme joulukuussa. Hirvien määrän alueella ei nähdä kasvaneen, mutta eläinten liikkuminen on muuttunut.

– Loviisan tien alussa Korsmalmilla on ollut vähän tiheästi hirviä, ne ovat jotenkin kasaantuneet siihen, Jesper Röök pohtii. Röök toimii Lapinjärven Kirkonkylän metsästysseuran puheenjohtajana.
Joulukuussa muutaman viikon sisällä tapahtui kolme hirvitörmäystä Kirkonkylässä. Kuutostien alueella penkassa tapahtui yksi kolari. Hirvi lopetettiin, koska siltä katkesi kolarissa takajalka.
Kaksi kertaa autoilija on törmännyt hirveen Loviisantien alussa. Molemmissa tapauksissa metsästäjät ovat käyneet jäljestämässä ja saaneet vahvistetuksi, että eläimet ovat jatkaneet matkaa.
Kolareissa ei tullut henkilövahinkoja.
– Lapinjärven Kirkonkylän alueella on ollut poikkeuksellisen paljon hirviä. 80-luvulla hirviä on viimeksi ollut näin paljon tässä pienellä alueella.
– Niitä on paljon nähty tuossa Kirkonkylässä, Loviisan tiellä yleensä. Työntekijät ovat kertoneet nähneensä aamulla töihin mennessään. Neljä näin viikonloppuna ennen joulua.
– Metsänreunassa hämärässä tai Loviisantiellä on nähty. Esimerkiksi valoissa tien varressa seisoo hirvi.
Hirvenmetsästyskausi päättyi joulukuun viimeisenä päivänä.
– Me ei saatu lisälupia vaikka me oltiin haettu. Meillä oli yksi plus yksi lupaa, aikuinen ja vasa, aika normaali määrä, Röök toteaa.
Hän arvelee, että Kirkonkylän metsästysseuran vain 900 hehtaarin alueelle on kertynyt poikkeuksellisen paljon hirviä ehkä sen takia, että viljapeltoja on jäänyt osittain puimatta ja niissä on hyviä ruokapaikkoja.

Ongelmia saada lupia käytetyksi?
Lapinjärven riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Kenneth Levin toteaa, että hänen tietääkseen alueella ei ole hirviä tavallista enempää, laumoista puhumattakaan.
– Hirvien osalta lupamäärä tälle vuodelle on enemmän kuin on ollut viime vuonna. Silloin oli kuutisenkymmentä lupaa ja nyt on 70.
Tilasto käytetyistä luvista saadaan tammikuun 6. päivän jälkeen, mutta Lapinjärvellä lupia on jäänyt käyttämättä, toteaa Levin.
– Tämän syksyn jälkeen hirvitiheys Lapinjärvellä on kolme hirveä 1000 hehtaarilla. Se on talvikanta mihin meillä pyritään. Länsi-Uudellamaalla pyritään viiteen tai 5,5 hirveen 1000:tta hehtaaria kohti.
– Lapinjärvellä on taso pidetty huomattavasti alhaisempana siksi, että tällä alueella on ollut hirvivahinkoja. Kolareita on ollut tavallisesti yksi tai kaksi viime vuosina. Metsänomistajien puolelta ei ole ilmoitettu vahingoista, kuten hirvituhoista taimikoissa.
Levin mainitsee, että pikemmin alueella on ollut ongelmallista saada kaikkia hirvenkaatolupia käytetyksi.
Valkohäntäpeuroja liikkuu samoilla teillä. Valkohäntäpeuran metsästys jatkuu tammikuun loppuun.
Göran Wallén, Lapinjärven riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja toteaa, että viime vuonna Heikinkyläntien ja Pekinkyläntien risteyksen tienoilla tapahtui kolme peurakolaria. Wallénin kyselyistä huolimatta ely-keskus ei asentanut varoitusmerkkiä tälle 3-4 kilometrin alueelle.

Moottoritie muutti liikkumissuuntia
Wallén arvelee, että kun on myöhäinen syksy, hirvet liikkuvat ja ovat hakeutuneet vasta talvilaitumille.
- Siihen, että hirvet liikkuvat Loviisantien yli, yksi syy voi olla että moottoritie, 7-tie on aidattu Porvoo-Loviisa-Kotka-välillä. Ylityspaikkoja on muutama ja Sarvilahdessa tunneli alle.
– Ennen hirvet olivat kesällä saaristossa, missä oli kesälaitumet. Talveksi ne ovat tulleet kasvamaan tänne päin. Nyt hirvet rupeaa liikkumaan enemmän länsi-itä-suuntaan moottoritien ja kuutostien välissä, kun aikaisemmin ne liikkuivat etelästä pohjoiseen.
– Toinen asia on, että täällä on ollut susihavaintoja. Ruotsinpyhtää-Heikinkylä-Lapinkylä-rajalla oli lokakuussa yksi susi riistakamerassa.
Wallén huomauttaa, että alueella tehtyä havaintoa kolmesta sudesta ei ole varmistettu.
– Hirvet laumaantuvat, jos on susia liikkeellä, ja silloin ne liikkuvat paljon enempi.
Levin mainitsi viime talvena Lindkoskella tehdyn susihavainnon, mutta tämän syksyn havainnoista hänellä ei ollut tietoa.
Wallén painottaa vielä, että jos hirvien luonnollinen liikkumista on rajattu, ainoaksi mahdollisuudeksi jää itä-länsi-suunta.
– Vie vuosia ennen kuin hirvet tottuvat kulkemaan ylityspaikoista.

Superfood saa hirvet viipymään
Ruotsinpyhtään riistanhoitoyhdistyksessä puheenjohtaja Tom Rikberg komppaa Wallénia tien ylitysten ja alitusten oppimisviiveestä. Hän näkee tilanteen moottoritien lähellä vielä suoremmin.
– Hirvien laumoittumiseen ja liikehdintään ja polkujen käyttämiseen vaikuttaa suurelta osalta uusi moottoritie. Hirvet ovat hämillään kun eivät pääse kulkemaan. Ennen ne vaelsivat aika korkealta ylhäältä alas saaristoon kesäksi ja talvisin taas ylös Lapinjärven Elimäen seudulle.
Rikberg kertoo, että heillä oli viime talvena suuria ongelmia moottoritien etelä-pohjois-alueella. Jopa 15 hirven lauma kerääntyi Ruotsinpyhtään risteysalueen tuntumaan.
Nyt erittäin lämmin syksy ja vuodenvaihde myöhästytti osaltaan hirvien nousua ja siirtymistä talvilaidunalueille.Pitkä syksy on jatkanut kasvukautta pienen pysähdyksen jälkeen uudelleen. Herne- ja härkäpapupelloille noussut kymmensenttinen versokasvusto houkuttaa hirviä.
– Sehän on hirvelle superfoodia ja sitähän se tulee hakemaan.
– Terminen talvi lähti käyntiin vasta viime viikolla.
Terminen talvi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi 0-asteen alapuolelle.

Marke Kalliola

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI