|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat tappiolla Ateenassa lohkovoittoon ? EM-unelma elää! (16.11.2018 00:22)
Kärpät jyrää Liigassa ? yleisömäärissä ei näy (15.11.2018 22:53)
St1-miljardöörille tukea: Afrikan metsäkatastrofista voi tulla suuri ilmastoratkaisu ? Suomella nyt sauma isoihin tekoihin (15.11.2018 20:53)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Uusia rivitaloasuntoja Liljendaliin
29.12.2015Sävträskin asemakaavan muutosehdotus on valmistunut ja tulee nähtäville alkuvuodesta. Kaupunki osti syyskuussa kirkon vieressä sijaitsevan 6200 neliön määräalan. Kaavamuutoksen tarkoituksena on saada rivitalotontteja kaupungin omaa vuokra-asuntorakentamista varten.

Asemakaavan muutos koskee Liljendalin kirkonkylässä sijaitsevaa 1,7 hehtaarin aluetta. Eskilomintie, Krogarintie ja Kirkkomäentie rajaavat suunnittelualueen. Kaavamuutos tuli ajankohtaiseksi, kun kaupunki päätti ostaa 6200 neliömetrin määräalan, jotta Sävträskin alueelle voitaisiin kaavoittaa rivitaloasumista.
Tekninen lautakunta päätti kokouksessaan 15. joulukuuta asettaa asemakaava nähtäville ja pyytää siitä lausunnot. Tekninen johtaja Ulf Blomberg toteaa, että kaavamuutos tulee nähtäville alkuvuodesta, joidenkin viikkojen kuluessa.
Kaupunginhallituksen jäsen Leena Lindfors taustoittaa kaavamuutoksen laatimista.
– Mietittiin, että pitäisi saada lisätyksi vuokra-asuntoja lähiaikoina, kun tyhjiä asuntoja ei ole. Jo ennen kuin tuli edes tietoa, että Teampacin tehdas laajentaa.
– Yksityiseltä tuli aloite tontin myynnistä. Oli hyvä tilaisuus ryhtyä hankkeeseen, kun tuli onnellisesti kiinnostava tontti myyntiin ja asuntopoliittiseen ohjelmaan on kirjattu vuokra-asuntojen rakentaminen.
Kaupunki osti tontin syyskuussa 36 000 euron hintaan kaupunginhallituksen päätettyä asiasta.
Liljendalissa asuva Lindfors toimii myös Liljendal Bostäder -kiinteistöosakeyhtiön hallituksen puheenjohtajana. Fastighets Ab Liljendal Bostäder on kaupungin omistama vuokra-asuntoyhtiö.
Valtuutettu Tom Liljestrand toteaa, että Liljendalissa on selvästi vähemmän vuokra-asuntoja kuin muualla Loviisan alueella, esimerkiksi Koskenkylässä ja Ruukissa.
- Mutta meillä on enemmän työpaikkoja. Täällä Liljendalissa toimivilla yrityksillä on laajentumistarvetta ja meidän pitää saada asuntoja. Teampacilla on laajennussuunnitelmia ja hylsyjä valmistava Topcore on laajentanut toimitilojaan.
– Kun yritysten toiminta laajenee, uudet työntekijät tulevat usein muualta. Meillä on tässä vajaan kilometrin säteellä sata työpaikkaa ja yhteensä 32 kunnallista vuokra-asuntoa, Liljestrand viittoo seistessään kirkon läheisyydessä olevalla kaavamuutosalueella.
– Vuonna 2012, Loviisan aikana on rakennettu kahdeksan asunnon talo. Projektin toteutti Asunto Oy Liljendal Åstrand, pieni erillinen kaupungin yhtiö. Sitten on yksityisessä omistuksessa olevia rivitaloyhtiöitä, joissa on noin 40 asuntoa.

Asuntorakentamista osissa
Rivitaloille kaavaehdotuksessa osoitettu alue on kooltaan 6200 neliötä, 0,6 hehtaaria. Kaava-alue kokonaisuudessaan on 1,7 hehtaaria.
Liljestrand arvioi, että tuleviin rivitaloihin saadaan 10-12 asuntoa. Lindforsin mukaan määrä tarkentuu kaavan valmistuttua.
Liljestrand toteaa, että Liljendalissa ei ole tällä hetkellä vapaita asuntoja.
– Vuonna 2013 saatiin asuntopoliittinen ohjelma, jonka osa tämä suunnitelma on. Ohjelman mukaan asuntoja rakennetaan osissa. Viimeksi rakennettiin Pernajassa, Koskenkylän Israelinmetsä valmistui tänä syksynä. Kaksi vuotta sitten Isnäsiin valmistui kahdeksan asunnon rivitalo.
– Liljendalin kyläkeskustan kehittäminen on yksi osa elinkeinopoliittista ohjelmaa, kuten muidenkin kyläkeskusten. Keväällä täällä pidettiin kyläkokouksia ja asuntojen rakentamistarve nousi esille niissäkin.
Liljestrand pitää asuntorakentamista tärkeänä myös alueen palvelujen ylläpitämiseksi.
– Meiltä on nuoria muuttanut Porvooseen asumaan.
Omakotitontit, joita Sävträskissäkin on tarjolla, eivät mene kaupaksi.
– Ihmisillä ei ole uskallusta alkaa rakentaa. Trendi on, että pienemmät asunnot ovat kysyttyjä tällä hetkellä, pääpaino on kaksioissa. 40-60 neliön kaksioita kysytään.

Rahoituspohjaa vahvistetaan
Lindfors ja Liljestrand tuovat esiin kaupungin budjetoiman osakepääoman korotuksen, joka mahdollistaa sen, että Liljendal Bostäder -kiinteistöyhtiöllä tulee olemaan 15 prosenttia omaa rahoitusta rivitalorakentamisessa.
– 340 000 euroa on budjetoitu osakepääoman korotukseen. Ainoastaan Liljendal on mainittu budjetissa, mutta koko summa ei ole välttämättä sinne, jos tulee jotakin muuta, Lindfors toteaa.
Liljendal Bostäder on yhdistetty neljästä pienestä yhtiöstä jo Liljendalin aikana. Osakepääoma on ollut pienin mahdollinen ja rakentaminen on tapahtunut pelkällä lainarahoituksella.
Milloin rivitalot ovat muuttovalmiita?
– Kaavan valmistumisen jälkeen rakentaminen kilpailutetaan. Sinänsä on ihan hyvä aika rakentaa. Työt kestävät vuodesta puoleentoista, joten vuoden 2017 aikana asunnot todennäköisesti valmistuvat.

Katajainen rinne
Asemakaavan muutoksella osa suunnittelualueen eteläosasta Krogarintien varressa on muutettu rivitalojen ja muiden kytkettyjen asuinrakennusten korttelialueeksi (AR).
Alueen pohjoisosassa, Kirkkomäentien varrella oleva kahden paritalon kiinteistö on muutettu asuinpientalojen korttelialueeksi. Alueen kaakkoisosa on osoitettu erillispientalojen korttelialueeksi samalla tavoin kuin voimassa olevassa asemakaavassa. Toinen alueen vanhemmista omakotitaloista, arviolta 1920-luvulta peräisin oleva keltainen asuinrakennus on osoitettu kyläkuvan kannalta arvokkaaksi rakennukseksi. Alueen lounaisnurkassa sijaitsee kiinteän televerkon laiteasema. Muuten kaavamuutosalue on rakentamatonta nuorta sekametsää.
Katualuetta Krogarintiellä ja maantien aluetta Eskilomintiellä on hieman laajennettu. AR-korttelialueen pysäköinti on ohjattu sijoitettavaksi lähinnä korttelialueen pohjoisosaan. Istutettavasta kasvillisuudesta todetaan, että tulisi suosia alueelle tyypillistä luonnonmukaista kasvillisuutta kuten katajaa, mäntyä ja tammea.

Marke Kalliola

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI