|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomalaisten Trumpille ja ?haravoinnille? naureskelu sai nolon lopun: ?Supervallan johtajan ajatus oikea? (19.11.2018 11:01)
Sitra laskee: Näin Suomi voi vähentää päästöjään 60% ? villi visio yli 800 000 sähköautosta (19.11.2018 10:50)
Valoa synkkyyteen ? Suomella sittenkin maailmanluokan mäkikotka (19.11.2018 10:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Pakolaisia auttamaan
29.12.2015Tänä aamuna koskenkyläläinen Maarit Vuori lähtee Frankfurtin ja Ateenan kautta Lesvoksen saarelle auttamaan sinne rantautuvia pakolaisia.

Maarit Vuori pakkasi eilen viimeisiä tavaroitaan kahden viikon avustusmatkalle Lesvoksen saarelle Kreikkaan. Saarelle rantautuu Turkista lähteneitä pakolaisia edelleen päivittäin. Toinen iso matkalaukku on täynnä lämpimiä vaatteita, joita jopa ulkosalla syksyn purevissa tuulissa yöpyvät lapset tarvitsevat. Vuori kertoi loviisalaisella Samaria-kirppiksellä minne on menossa ja sai luvan ottaa mitä tarvitsi. Lisäksi hän sai lahjoituksena villasukkia, tumppuja ja muuta lämmintä. Nyt vain toivotaan, että lentoyhtiö antaa viedä ylipainon maksutta, kuten tähän asti on saanut, kun määränpää on pakolaisleiri.
Vuoren elämäntilanne oli nyt sellainen, että hän pääsi lähtemään lyhyellä varoitusajalla. Oman aikansa ja asiantuntijuutensa antamista hän oli miettinyt tässä syksyn mittaan uutisia seuratessaan. Lähtö ja määränpää kirkastuivat kolmisen viikkoa sitten. Vuori menee auttamaan norjalaisen Dråpen i Havet -yhteisön kautta. Hän on kokenut norjalaiset napakoiksi ja järjestäytyneiksi. Suomesta ei juuri nyt lähde muita, ja Vuori tapaakin Ateenassa norjalaisen Lenan, jonka kanssa taittuu loppumatka. Saarella tarvitaan ehdottomasti vuokra-auto, sillä leiri on noin 50 kilometrin päässä hotellilta. Heti tuloa seuraavana aamuna on infotilaisuus siitä, mitä kaikkea on tekeillä. Omia vahvuuksia kysyttiin etukäteen. Yksi paikka, jossa Vuori toivoisi voivansa työskennellä, on lasten taide- ja leikkikeskus.
Vuori on koulutukseltaan sairaanhoitaja ja tehnyt niitä töitä kolmisenkymmentä vuotta. Hän on lisäksi opiskellut steinerpedagogiikkaa, eurytmiaa ja on hoitoeurytmisti. Opintoja on myös pappisseminaarista.
- Olen etsinyt sitä omaa juttuani, hän miettii.
Hoitoeurytmisti antaa yksilöterapiaa, jossa muun muassa äänteiden ja musiikin eri elementtien avulla ohjataan hoidettavaa voimistamaan omia elintoimintojaan. Vuori mainitsee terapialla voitavan auttaa sekä henkisiä että fyysisiä sairauksia.
- Hoitoeurytmia on yksi laajennetun lääketieteen terapioista, hän selventää.
Vuori toivoo voivansa hyödyntää pakolaisten kanssa tekemässään työssä myös hoitoeurytmiaa ja onkin pakannut huilun mukaan.
- Toivon että voin hyödyntää kaikkea sitä maailman- ja ihmiskäsitystäni, mitä minulla on. Menen omana itsenäni, sairaanhoitajana, ihmisenä ja neuvojana. Lapset ovat aina olleet sydäntäni lähellä. Minulla on neljä lasta ja viides lapsenlapsi syntyi jouluaattona, hän mainitsee.

”Mamma tekee kaikenlaista”
Helsinkiläissyntyinen Vuori on viettänyt pikkulapsesta asti aikaa kesäpaikassa Pernajassa. Pappisopintojen jälkeen hän ei halunnut palata enää Helsinkiin ja löysi idyllisen kodin Koskenkylästä, läheltä tyttären perhettä. Perhe on ottanut äidin lähdön tyynesti.
- Lapset ovat tottuneet siihen, että teen kaikenlaista, eivät he ehkä tästäkään olleet niin hämmästyneitä. Olen aina tehnyt sitä, minkä olen kokenut tärkeäksi, hän hymyilee.
Maarit Vuori arvelee, että tämä kaksiviikkoinen ei tule jäämään viimeiseksi kerraksi. Ajatuksena on palata myöhemmin pidemmäksi aikaa, ja mielellään niin, että mukaan tulee muitakin Suomesta.
Siihen, miten hän tulee kestämään ihmisten hätää, hän uskoo apua olevan siitä, että aika perillä on hyvin rajattu.
- Koko tähän asti eletty elämä auttaa myös, en muuten uskaltaisi lähteäkään, jos oloni ei olisi varma ja luottavainen. Koulutus auttaa tietysti, mutta vaikka olisi mitä koulutusta, inhimillinen kärsimys on osattava kohdata. Olisi vaikea auttaa, jos ei olisi auttamisen tahtoa. Omat kokemukset auttavat, samoin usko siitä, että kärsimyksen keskelle ja sisään voi tuoda toivoa pienillä teoilla.
Vuori kokee onnellisuutta voidessaan lähteä auttamaan. Hän on kokenut paikallisen päätöksenteon pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanottamisessa raskaaksi ja odottaa työskentelyä ilmapiirissä, jossa avun antamista ei kyseenalaisteta.
- Olen vakuuttunut siitä, ettemme ymmärrä millainen merkitys koko tällä pakolaisilmiöllä tulee olemaan. Uskon, että tässä voi aueta ihmiskohtaloiden kautta uusia henkisiä ikkunoita. Kukaan meistä ei pärjää ilman toista, olemme riippuvaisia toisten myötätunnosta ja kanssaihmisyydestä.
Hän ymmärtää kaiken uuden voivan pelottaa ja Suomessa turvapaikanhakijoihin liittyvät pelot ovat näkyneet voimakkaina mielipiteinä etenkin sosiaalisessa mediassa.
- Pelko on tärkeä asia, se voi suojellakin, mutta sille ei pidä antaa valtaa. Tiedän varsin hyvin, että sihdin läpi tulee muitakin, kuin hädässä olevia, mutta se ei ole syy olla auttamatta muita.
Leireillä ei Vuoren tietojen mukaan ole vapaaehtoisiin kohdistunut väkivallan uhkaa, jonkinlaisen riskin muodostavat taudit. Vuori on ottanut jäykkäkouristusrokotuksen, muuten hän välttelee rokotuksia ja uskoo voivansa välttää tartuntariskit sairaanhoitajan koulutuksen tuomalla tiedolla hygieniasta ja vahvistamalla eurytmian avulla vastustuskykyään.
Yhteisö antaa huomioliivin ja nimikyltin sekä neuvoja ja ohjeita, muuten vapaaehtoisiksi tulevat hoitavat omalla kustannuksellaan matkat, oman elämisensä ja vakuutukset sekä muut tarvittavat. Norjassa järjestö kerää varoja ja tarvikkeita järjestämällä esimerkiksi gaalaillallisia.
- Olen saanut lahjoituksia sekä pienen perinnön Marjatta-tädiltä, joka on näin mukana.
Yhdistyksen vapaaehtoiset ottavat rannalla vastaan veneillä ja kumilautoilla tulevat, ja tarjoavat ensiapua tarvittaessa jo rannalla. Yhdistys on siivonnut rantoja muun muassa pelastusliivivuorista. Lisäksi tarvitaan apua vaatteiden, tarvikkeiden ja varusteiden jakamisessa sekä huollossa. Leireillä lasten kanssa leikitään ja vain ollaan.

Auli Henriksson

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI