|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ässien uusi valmentaja avasi voitolla ? HIFK:n käyrä ollut laskeva (14.11.2018 22:07)
Jokerit voitti ? Hjalliksen myynti-ilmoitus varasti illan shown (14.11.2018 21:56)
Harakka: ?Mihin ministerin ylimielinen tuomio perustuu?? ? Lukuja jopa Orpon omalta ministeriöltä (14.11.2018 20:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Sitruunantuoksuinen joulu
23.12.2015Joulu tuoksuu perinteisesti kanelille, metsäkuuselle ja hyasintille. Loviisalaisessa orangeriassa joulu tuoksuu ihanasti myös sitruunalle.

Neljän sitruunapuuta puskee hedelmää illan tummuessa ympärillä. Etenkin suurimmassa puussa on yhtä aikaa kukkia, raakileita ja kypsiä hedelmiä. Kolmessa pienemmässä sitruunapuussa vihreät raakileet kypsyvät pikkuhiljaa. Calamandino on täynnä pieniä oransseja hedelmiä. Sitruunat ovat syötäviä, calamandino saa hurmata kukintatuoksullaan ja upeannäköisellä sadollaan. Välimerellistä tunnelmaa lisäävät oliivipuut, tuoksupelargonia ja minttu, jotka kaikki viihtyvät niille varta vasten rakennetussa orangeriassa. Ajatus omasta talvipuutarhasta syntyi talon emännän mielessä eräällä keväisellä vaellusmatkalla Etelä-Euroopassa. Kävely huumaavasti tuoksuvien sitruunapuiden katveessa oli unohtumaton kokemus.

- Olin aina pitänyt sitruunoista, mutta en ollut aiemmin huomannut miten kaunis itse puu on, hän kertoo.

Tuumasta ryhdyttiin toimeen kakkoskodilla, miehen kotitilalla, jossa edelleen viljellään viljaa ja eletään maaseudun rauhassa, peltojen ympäröimänä. Kun paikka oli katsottu ja arkkitehtiystävän kanssa tehty suunnitelmat valmiiksi, alkoi rakentaminen maanvaihdoilla, salaojituksilla ja monella muulla tarpeellisella, joka vei aikaa ja rahaa, mutta ei vielä hahmottanut mitä oli tulossa. Konkreettisemmaksi hanke muuttui, kun Hollannista tilatut sitruunapuut saapuivat juhannukseksi 2014. Sen vuoden keväällä aloitetut työt jatkuivat syksyyn asti. Kaikki tarvittava löydettiin Loviisan seudulta. Lasitukset teki loviisalainen yritys, upea pariovi valmistui Lapinjärvellä ja kaikki tavara saatiin paikallisista liikkeistä, osin tilaamalla, kuten Värisilmän kautta löydetyt välimerelliset kaakelit reunukseen.


Lokakuussa sisälle

Alkukesä 2014, kun puut Suomeen ja Kuninkaankylään tulivat, oli hyytävän kylmä ja välillä tuntui, etteivät eksoottiset puut kestä suomalaista kesää. Juhannuksena tehtiin lumiukkoja ja sitruunapuun lehdet näyttivät hytisevän uudessa kotimaassaan. Loppukesästä tuli kuitenkin helteinen, mikä sai sitruunapuut kukkimaan ja kasvamaan silmissä.
Lokakuussa 2014 tuli aika ottaa kesän ulkona olleet sitruunapuut uuteen orangeriaansa. Orangeriassa on lattialämmitys ja automaatilla toimiva kasvivalaistus. Ajatuksena on, että talvikaudella on viileää, noin 10-asteista ja valaistus on päällä, kuten olisi aurinko taivaalla vaikkapa Kreetalla. Orangeriaan ei haluttu lasikattoa, ja tämä ratkaisu on osoittautunut oikeaksi. Tila ei ole liian kuuma helteisenäkään kesäpäivänä oleskelulle.

- Kasvit eivät tarvitse talvella lisälämpöä, niille korkeintaan 10 astetta on talvehtimiseen sopiva. Meillä oli viime talvena orangeriassa näin jälkeenpäin ajateltuna liian lämmintä, tälle talvelle lämpötilaa pudotetaan. Viime talvena juuri liiallisen lämmön vuoksi puita piti kastella useammin, nyt viiden, kuuden viikon välein. Meitä varten on valopetrolilla toimiva lämmitin, emäntä hymyilee.

Eksoottiset puut ovat nyt selvinneet kaksi suomalaista kesää ja toinen talvi on alkamassa. Runsaat puut näyttävät viihtyneen hyvin. Suurin sitruunapuu on nyt siinä koossa, mihin se voi kasvaa ilman, että ruukkua tarvitsee enää vaihtaa. Ulos ja sisälle kasvit kuljetetaan traktorin kauhalla, painoa alkaa olla jo sen verran.

- Ensimmäinen talvi jännitti, miten puut selviävät. Ne ovat kaikki elossa ja tuottavat hedelmää, hän iloitsee.

Orangeriassa vietetään paljon aikaa. Tv:tä ei ole iltaisin enää juurikaan avattu, vaan pari nautiskelee arjesta orangeriassa joko kaksistaan tai suvun ja ystävien kanssa. Tilaan mahtuu hyvin ruokapöytä useammallekin tarvittaessa. Kun ollaan kaksistaan, syödään usein aamiainenkin orangeriassa. Huoneessa ollaan kuin keskellä luontoa, osana ulkopuolista maalaismaisemaa.

- Kun puut ovat täynnä kukkia, tämä on kuin aromaterapiahuone, hän kuvailee.

Ensi keväänä huhti-toukokuussa, kun ei enää ole pakkasia, kärrätään puut taas ulos.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI