|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ihmetys suomalaisesta systeemistä: Lomatoimintaa tuetaan julkisista varoista, kansanedustajille +2000 ?/kk Veikkaukselta (21.11.2018 19:26)
Suomi puuttuu Afrikan metsäkatoon ? Juha Sipilältä miljardien aloite EU:lle (21.11.2018 18:33)
Viisi puoluejohtajaa rajoittaisi lakko-oikeutta Suomessa (21.11.2018 18:24)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Isyyden voi pian tunnustaa jo neuvolassa
15.12.2015Uusi isyyslaki mahdollistaa isyyden tunnustamisen jo äitiysneuvolassa, eikä avoparien tarvitse enää mennä lastenvalvojalle vahvistamaan isyyttä. Isien asema paranee, sillä jatkossa äiti ei voi enää vastustaa isyyden selvittämistä.

LOVIISA Isyyden tunnustaminen helpottuu ensi vuoden alusta lähtien, kun isyyslain uudistus tulee voimaan. Kun tulevat vanhemmat asuvat avoliitossa, ja tilanne on selvä, voidaan isyys tunnustaa neuvolakäyntien yhteydessä jo ennen lapsen syntymää. Samalla pari voi tehdä sopimuksen lapsen yhteishuollosta.
Uudistus otetaan puheeksi neuvolassa jo alkuraskauden aikana. Ajatuksena on, että noin raskausviikolla 30 sekä äiti että isä tulevat neuvolaan. Molemmilla vanhemmilla on oltava virallinen henkilöllisyystodistus mukana isyyttä tunnustettaessa ja molempien on oltava henkilökohtaisesti paikalla yhtä aikaa neuvolatunnustamisessa.
Kun isyys on tunnustettu jo ennen lapsen syntymää, ei vanhempien tarvitse käydä enää lastenvalvojalla erikseen, vaan asiakirjat liikkuvat eteenpäin lapsen syntymän jälkeen. Isyyden vahvistaminen tapahtuu uudistuksen jälkeen hieman nykyistä hitaammin, mikä on hyvä muistaa vaikkapa kastejuhlaa järjestäessä. Jos lapselle halutaan isän sukunimi, on odotettava isyyden vahvistumista. Tähän menee jatkossa arvion mukaan kuutisen viikkoa.
Jos tilanne on epäselvä tai muuten niin halutaan, voidaan isyys selvittää ja tunnustaa nykyisen tavan mukaan myös lastenvalvojan luona. Tämän ennalta tunnustetun isyyden voi peruuttaa 30 päivän kuluessa lapsen syntymästä.

Vanupuikkotestaus

Jos isyyttä tarvitsee selvittää, ei enää tarvita verikokeita. Vuoden alusta alkaen isyys selvitetään suun limakalvolta otettavalla solunäytteellä. Näyte otetaan lastenvalvojan luona, käytännössä vanupuikkoa suun sisäpuolella pyörittämällä. Näytteitä otetaan kaksi sekä äidiltä, isältä että vauvalta. Uusi testaus nopeuttaa huomattavasti tulosten valmistumista.
Jos tulevat vanhemmat ovat avioliitossa, jatkuu uudessakin lainsäädännössä niin sanottu isyysolettama, eli jos lapsi syntyy avioliittoon, isäksi todetaan jatkossakin äidin aviopuoliso.

Isien asema paranee

Isien oikeuden laajentuvat isyyslain uudistuksen siinä, että äiti ei enää voi vastustaa isyyden selvittämistä. Tällä halutaan edistää lapsen oikeutta tietää molemmat biologiset vanhemmat. Rajatuissa tilanteissa lastenvalvoja voi tehdä päätöksen isyyden selvittämisen keskeyttämisestä. Lastenvalvojan velvollisuus selvittää isyys laajentuu koskemaan myös 15-17 -vuotiaita, kun se nykyisin on päättynyt lapsen täytettyä 15 vuotta. 15 vuotta täyttäneellä lapsella on kuitenkin oikeus kieltää isyyden selvittäminen.
Myös isänä itseään pitävän miehen kanneoikeus laajenee isyyslain uudistuksessa. Jatkossa mies voi nostaa isyyden vahvistamista koskevan kanteen myös tunnustamatta isyyttään, nyt äiti on voinut kieltää isyyden tunnustamisen. Pääsääntö kuitenkin on jatkossakin se, että perheen ulkopuoliset eivät voi vaatia aviomiehen isyyden kumoamista.
- Isänä itseään pitävä voi saada isyyden tunnustamisen ja dna-testauksen vireille ilman äidin suostumista, kiteyttää Loviisan lasten ja nuorten palvelujen palvelupäällikkö Jaana Iivonen.
Isyyslain uudistus palauttaa isyyden vahvistamista koskevan kanneoikeuden takautuvasti niille, jotka ovat syntyneet avioliiton ulkopuolella ennen nykyisen isyyslain voimaan tuloa. Kun nykyinen laki tuli voimaan vuonna 1976, kanneoikeus rajattiin viiteen vuoteen. Isyyden vahvistaminen takautuvasti vaikuttaa perintöoikeuteen. Eduskunnan käsittelyssä ovat parhaillaan perinnönjaon oikaisua ja omaisuuden palautusvelvollisuutta koskevat säännökset, joiden ehdotetaan tulevan voimaan myös vuoden 2016 alusta. Uudistuksen myötä perinnönjaon oikaisua voi vaatia esimerkiksi silloin, jos lapsen ja vanhemman suhde vahvistetaan vasta perinnönjaon jälkeen tai perillinen on sivuutettu aiemmin toimitetussa perinnönjaossa.
Isyys on uudistuksen ja dna-testauksen tulon myötä helpompi myös niissä harvinaisissa tapauksissa, joissa isä menehtyy ennen lapsen syntymää tai jos lapsi menehtyy synnytyksessä ja hautakiveen toivotaan isän sukunimi.
Aiemmin tarvittiin sekä verikokein otettavaa geneettistä näyttöä, että makaamisnäyttöä. Jälkimmäisen perään ei enää kysytä. Isyyttä varten tehdään Loviisassa vuosittain muutamia dna-testauksia. Iivonen ei muista että Loviisassa olisi jouduttu poliisiapuun turvautumaan, mutta tietää että joillakin paikkakunnilla on isä jouduttu hakemaan isyystestiin jopa viranomaisvoimin.
Iivonen muistuttaa isyyden tunnustamisen olevan niin perustavanlaatuisen asian, ja osapuolilta edellytettävän totuudessa pysymistä. Velvoite koskee niin isää kuin äitiä. Isyyden kumoaminen on hankalaa, ja käytännössä erittäin vaikea kumota enää sen jälkeen, kun lapsi on täyttänyt kaksi vuotta.

Vähän lapsiperheitä

Loviisan ja Lapinjärven väestön vanhusvoittoisuus näkyy myös lapsiperheiden määrässä. Koko maan keskiarvo on noin 39 prosenttia, Loviisassa lapsiperheitä on 35,1 ja Lapinjärvellä 33,6 prosenttia kaikista perheistä. Loviisassa syntyi viime ja edellisvuonna sama määrä vauvoja, 143 ja aika lailla samoissa lukemissa mennään tämäkin vuosi.
Lapinjärvi on kärkisijoilla niiden kuntien joukossa joissa on vähiten suurperheitä, eli vähintään neljän sisaruksen perheitä.

Auli Henriksson
auli.henriksson@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI