|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Googlen liikenteen ?kaappaus?: Tunnustus tulikin Nigeriasta (14.11.2018 14:49)
Talviolympiakisojen kriisi syvenee ? kisahakijat kaikkoavat (14.11.2018 12:03)
ST1-miljardööri Mika Anttonen lyttää EU:n ilmastotoimet ? ?Naiivi ja vastuuton kuvitelma? (14.11.2018 11:01)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Sekä huolta että auttamishalua
11.12.2015Ruotsinpyhtään työväentalolle kokoontui tiistai-iltana salin täysi kyläläisiä kuuntelemaan tietoa turvapaikanhakijoista ja tapaamaan kahta Ruukin majoitusyksikössä asuvaa henkilöä.

RUUKKI Yleisön eteen asettuivat Loviisan perusturvajohtaja Carola Klawér, 2nd Chance Oy:n toimitusjohtaja Ville Kaituri, Kotouma Oyn:n toimitusjohtaja Lari Christensen, Ruukin majoituspaikan ohjaaja Petri Seppä, 2nd Chancen hallituksen puheenjohtaja Daniel Rahman sekä vanhempi konstaapeli Seppo Ijäs Itä-Uudenmaan poliisista. Paikalla oli myös kaksi turvapaikanhakijaa, afganistanilainen Rahim Aussainyar ja Elton Rabeta Albaniasta.
Christensen kertoi toimineensa yrittäjänä kymmenen vuotta, ensin henkilöstövuokrauksessa, sen jälkeen taloushallinnon alalla ja nyt kolmannessa yritystoiminnassaan turvapaikanhakijoiden parissa. Christensenin Kotouma Oy on asuttanut Pyhtään Mäntyrinteeseen lähinnä lapsiperheitä, yhteensä noin 130 henkeä. Ruukin majoitusyksikkö on tämän paikan satelliitti ja siellä asuu yksin tulleita nuorehkoja miehiä. Pyhtäällä toiminta on käynnistynyt Christensenin mukaan erittäin hyvin, eikä esimerkiksi järjestyshäiriöitä ole ollut. Tulijat ovat käyneet tulotarkastuksessa, ja lapset on rokotettu kansallisen ohjelman mukaan.
Hän selvitti vastaanottokeskuksessa, jollainen Mäntyrinne on, ihmisten asuvan siellä täysylläpidolla, eli he saavat majoituksen, ruokapalvelun, terveydenhuoltopalvelut sekä tarvittavat kuljetukset ja virike- sekä opetustoiminnan. Ruotsinpyhtään majoitusyksikössä olevat asuvat itsenäisesti, tehden itse ruokansa ja huolehtien niin vaatteiden kuin hygieniatarpeiden hankkimisesta sekä liikkumisesta muuten kuin viranomaisasiointiin. Palvelut kuten noin 300 euron kuukausirahan, asukkaat hakevat Mäntyniemestä. Christensen kertoi kuukausittaisen tukisumman saamisen edellyttävän, että Ruukin majoitusyksikössä asuvat asioivat vastaanottokeskuksessa ja osallistuvat esimerkiksi opetukseen. Majoitusyksiköihin ei ole suunniteltu ympärivuorokautista valvontaa, mutta Ruotsinpyhtäällä on ollut henkilö jatkuvasti, myös yövalvoja toistaiseksi. Christensen kertoi, että asukkaille on jaettu tietoa Suomen laeista ja käyttäytymissäännöistä. Yleisössä ihmetystä herätti se, että asukkaat tulevat tonteille. Tähän yleisöstä todettiin, että myös ruukkilaiset itse tulevat toisten tonteille ihan reippaasti.

”Onnittelut hyvästä bisneksestä”

Christensen kertoi usein ihmeteltävän, miksi tulijoilla on älykännykät ja hienot vaatteet. Christensen huomautti, että tulijat ovat voineet lähtömaassaan olla hyvin toimeentulevia sen maan mittareilla.
- Avuntarpeelle ei voi laittaa mittareita, jos kotimaassa on sota tai muu avuntarve. Turvallisuutta ei voi ostaa.
Yleisöstä huudettiin väliin, että mittareita voi laittaa, jos veronmaksajat sen maksavat. Yleisöstä kysyttiin, mikä on yrityksen kate per tulija, mutta Christensen ei lähtenyt avaamaan yritystietoja illassa, vaan totesi tilinpäätösten olevan aikanaan julkisia. Yleisöstä todettiin, että yksi Christensenin yritysten toiminnoista on verosuunnittelu.
- Olette haistaneet hyvän bisneksen, onnittelut siitä, totesi Risto Valkeapää.
Monikin osallistuja moitti sitä, että Kotouma Oy majoittaa tulijat halvalla, ottaa rahat ja odottaa vapaaehtoisten kerävään tulijoille vaatteet ja järjestävän vielä viriketoimintaakin. Erityisesti toivottiin avoimuutta myös mahdollisten lisätulijoiden suhteen. Yleisökysymykseen lisäasukkaista Christensen arvioi, että muutamia voi tulla lisää. Jaakko Salmi yleisöstä kertoi heiltä kysytyn 200 paikkaa ja peräänkuulutti rehellisyyttä. Hän näki, että Christensen vastasi yleisökysymykseen epärehellisesti.
- Jos ja kun toimintaa laajennetaan, kertokaa siitä rehellisesti ja etukäteen, muuten tulee epäluuloja.
Salmi kuvaili, että hänen moraalinsa ei kestä tämän Kotouma Oy:n kaltaista toimintaa ja toivoi, että yritys pienentää omaa voittoprosenttiaan ja järjestää asukkaille virikkeitä.

Osaamista kartoitetaan

Ruukkiin tulleiden taustoja ja osaamisia selvitellään parhaillaan. Selvää on, että kaikki kaipaavat järkevää tekemistä, jo ennen kuin on lupa tehdä töitä. Tulija, jolla on passi tai muu matkustusasiakirja, saa työskennellä kolmen kuukauden kuluttua maahan tulosta ja kuuden kuukauden kuluttua myös ilman passia olevat. Tulijat voivat kuitenkin tehdä ilmaista työharjoittelua, ja sitä heille toivotaan löytyvän paikallisista yrityksistä tai yksityisiltä.
Vanhempi konstaapeli Seppo Ijäs Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta kertoi poliisin hoitavan turvapaikan hakuun liittyvän kuulustelun ja sen jälkeen normaalin yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpidon.
- Poliisipartio on nyt ollut useammin kylällä, hän kertoi.
Loviisan perusturvajohtaja Carola Klawér kertoi kaupungin virkamiestenkin saaneen majoitusyksiköstä tietoa pitkälti lehdistä. Hän arveli molemmin puolin ensimmäisten reaktioiden lähtevän pelosta, ja toivoi, että se muuttuisi joksikin hyväksi.

Minne naisen katse?

Christensen arvioi, että nyt tulleet ovat kylällä ennemminkin vuosia kuin kuukausia, riippuen siitä miten hakemukset saadaan prosessoitua.
- Paras tapa välttää konflikteja on, että kyläläiset ovat aktiivisia, tervehtivät eivätkä sulje heitä yhteisön ulkopuolelle, arvioi Christensen.
Muutamakin kysymys tuli siitä, pitääkö naisten ja tyttöjen painaa katseensa alas, kun turvapaikanhakijoita kylän raitilla kohtaa. ”Pää on kuin Haminan kaupunki”, nauratti eräs nainen yleisöä, kun hän ihmetteli sitä, että illassa kehotettiin kohtaamaan avoimesti tulijoita, ja toisaalla sanotaan, ettei saa katsoa silmiin, koska se voidaan ymmärtää väärin. Samaa asiaa kysyi Reino Häggblom, ja koki jääneensä ilman vastausta. Myös asumisyksikön naapuri Olli Mäkinen nosti esiin alueen naisten huolen turvallisuudesta.
- Alueella on aika voimakas pelon ja turvattomuuden ilmapiiri. Ikäviä tapauksia on ollut eri puolella Suomea.
Seppo Ijäs kertoi, että poliisi käy jokaisessa vastaanottokeskuksessa antamassa laillisuuskasvatusta. Yleisöstä haluttiin tietää, tiedetäänkö, keitä tulijat todellisuudessa ovat ja voiko ruukissa kävellä vastaan talebaneja tai isis-taistelijoita. Ijäs sanoi, ettei poliisilla ole ainakaan tällä hetkellä mahdollisuuksia varmistaa, kuka tulija on. Maahan tullessa he kertovat nimen ja syntymäajan ja he saavat tunnusnumeron.
- On paljon henkilöitä, joilla ei ole mitään matkustusasiakirjoja, ja osan henkilöllisyyttä ei saada ainakaan tässä vaiheessa selville. Tulijoiden taustan selvittely on haastavaa, koska lähtömaissa ei ole samanlaisia rekistereitä kuin meillä, Ijäs mainitsi.
Afganistanista tullut Rahim Aussainyar, 28, kertoi maassa käydyn sotaa yli 30 vuotta ja lähteneensä etsimään järjestystä, jota kotimaassa ei ole. Kotikaupunki oli joutunut talebanien haltuun ja perhe oli paennut Kabuliin. Siellä hänellä on vaimo sekä 19 ja 7 kuukautta vanhat lapset. Yleisökysymykseen siitä, miksi hän on jättänyt perheensä ja lähtenyt yksin hakemaan järjestystä, hän vastasi kuvailemalla hengenvaarallisia olosuhteita, joita matkan aikana on, vuorenylityksestä pitkiin kävelymatkoihin ja meren ylitykseen ja että hän asetti mieluummin vain itsensä hengenvaaraan ja toivoo nyt perille päästyään perheen yhdistämistä.

Auttamishalua

Majoitusyksikössä toivottiin järjestettävän avoin ilta, jolloin tulijoihin voi käydä tutustumassa. Petri Seppä kutsui käymään kahville milloin vain. Osa kyläläisistä on jo käynyt, ja vienyt vaatteita ja muita tarvikkeita. Illassa haluttiin tietää, onko jotain mitä tulijat tarvitsevat. Vastaus oli, että välittämistä ja kohtaamista, mutta myös lämpimiä talvivarusteita, kuten talvitakkeja, pipoja ja hanskoja tarvitaan sekä muutama sohva. Illan aikana viriteltiin jo vapaaehtoisten laajempaa mukana oloa sekä avointa iltaa majoitusyksikössä.

Auli Henriksson
auli.henriksson@lovari.fiJaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI