|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Veronmaksajat varoittaa ?pakkopaidasta?: ansiotulojen verotusta kevennettävä kaikilta (13.11.2018 07:16)
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ruotsista tulee ensimmäinen vieras kieli
27.11.2015Loviisan sivistyslautakunta päätti keskiviikkona äänin 7-2 että suomenkielisten lasten ensimmäinen vieras kieli on ruotsi nykyisen englannin sijaan. Päätös on herättänyt kuohuntaa niin vanhemmissa kuin opettajakunnassakin.

Loviisa Loviisan sivistyslautakunta päätti keskiviikkona äänin 7-2 että suomenkielisten lasten ensimmäinen vieras kieli on ruotsi ja ruotsinkielisten suomi. Molempien kieliryhmien valinnainen kieli on englanti. Tähän asti suomenkielisten lasten ensimmäinen vieras kieli on ollut englanti. Vapaaehtoista pitkää A2-ruotsia on voinut valita neljänneltä luokalta alkaen. Vapaaehtoisen ruotsin on Loviisassa tällä hetkellä valinnut noin puolet oppilaista.
Loviisan sivistysjohtaja Thomas Grönholm toi kokoukseen muutosehdotuksen, joka vaihtoi ruotsin ensimmäiseksi pitkäksi kieleksi ja minkä lautakunta äänestyksen jälkeen hyväksyi. Hän perustelee muutosehdotustaan sillä, että Loviisan kaupunkistrategiassa painotetaan tällä hetkellä kaksikielisyyttä.
- Loviisa on aidosti kaksikielinen kaupunki. Tämä näkyy sitten tällä tavalla myös koulussa. Ei ole syytä käyttää pakkoruotsia, vaan ehkä mieluummin hyötyruotsia, hän luonnehtii.
Sivistyslautakunnan päätös on ”kannanotto asian jatkovalmisteluun”, ei siis varsinainen päätös, josta kuntalainen voisi halutessaan valittaa.
- Tuntijaosta tehdään päätös 15.12. Kannanoton esittäminen toimii ohjaavana nyt, kun asiaa vielä jatkovalmistellaan. Päätöksen opetussuunnitelmaan liittyvästä tuntijaosta tekee siis sivistyslautakunta 15.12., selventää Grönholm.
Kokouksessa 15.12. päätetään millä vuosiluokalla A1 alkaa ja muiden aineiden alku. Koulutuspäällikkö yhdessä tuntijakotyöryhmän kanssa pohtii ja valmistelee koko tuntijakoehdotuksen 15.12 sivistyslautakuntaan.
- Tämänhetkinen arvio on, että A1 -kieli alkaa kolmannen vuosiluokan alusta, sanoo Grönholm.
Jos vapaaehtoista pitkää englantia ei ota, alkaisi se pakollisena tämän hetkisen tiedon mukaan loviisalaisille suomenkielisille koululaisille vasta kuudennelta luokalta.

Demokratiaa?

Kysymykseen siitä, onko demokratiaa, että seitsemän henkilöä voi tehdä näin suuren periaatteellisen päätöksen ilman, että kaupungissa on kielipoliittista ohjelmaa linjaamassa, hän huomauttaa, että hallintosäännön mukaan sivistyslautakunnalla on tämä päätösvalta.
- Tavoitteena on, että viimeistään ennen uuden opetussuunnitelman hyväksymistä ja käyttöönottoa kieliohjelmakin olisi laadittu, toteaa Grönholm.
Esiin on noussut huolta muun muassa opettajien ammattitaidon riittävyydestä ja tulevista kustannuksista, jos joudutaan palkkaamaan lisää luokanopettajia, joilla on A1-ruotsin opetuspätevyys. Myös sitä on kysytty, miten Lapinjärveltä tänne yläkouluun tulevat oppilaat pärjäävät.
- Toki riskejä ja haasteita voi ilmetä, mutta nämä ovat ratkaistavissa. Opettajia suomenkielisellä puolella on noin 70 ja niistä löytynee osaajia. Lapinjärven suomenkieliset oppilaat käyvät pääsääntöisesti Kouvolassa.
Loviisa saattaa olla ensimmäinen kunta, jossa ensimmäinen pitkä kieli on suomenkielisillä oppilailla englannin sijaan ruotsi.
- En tiedä, onko käytössä muualla, mutta esimerkiksi Sipoossa ja Raaseporissa tätä pohditaan ja valmistellaan, sanoo Grönholm.

”Tyrmistys on suuri”

Opettajakunnassa sivistyslautakunnan päätös on tyrmistyttänyt. Harjurinteen koulun luokanopettaja Kaisa Honkanen pitää sivistyslautakunnan päätöstä muuttaa A1-kieli ruotsiksi ajattelemattomana. Hän uskoo, että tämän jälkeen Loviisassa todella puhutaan pakkoruotsista.
- Tyrmistys on suuri, ja huoli ainakin yhtä suuri, hän toteaa.
Honkanen pitää päätöksen vaikutuksia niin kauaskantoisina, ettei sitä olisi voitu näin kevyesti tehdä. Hän viittaa niin yo-tutkintoon kuin jatko-opintomahdollisuuksiin, tänne ja täältä muuttavien oppilaiden kieltenopiskeluun kuin kustannuksiin ja opettajien kykyyn, haluun ja mahdollisuuteen opettaa.
- Nämä seitsemän sivistyslautakunnan jäsentäkö voivat suuressa viisaudessaan tehdä näin suuria ja merkittäviä päätöksiä ilman, että on mitään faktoja, laskelmia ja tietoja eduista sekä haitoista, ihan siksi vaan, että ruotsin kielen valta vahvistuisi Loviisassa, kysyy Honkanen.

Otto-oikeus?

Kaupunginvaltuutettu Janne Lepola (kok) kysyy Loviisan Sanomien Facebook-sivuilla Loviisan kaupunginhallituksen mahdollisesta otto-oikeuden käytöstä sivistyslautakunnan päätökseen.
Loviisan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mia Heijnsbroek-Wirén ei näe mitään syytä sille, että kaupunginhallitus käyttäisi otto-oikeuttaan sivistyslautakunnan tekemään päätökseen. Hän huomauttaa, että päätös lautakunnassa oli selkeä ja syntyi äänin 7-2. Hän näkee A1-kielen vaihtamisen ruotsiksi perusteltuna ja hyvänä jos ajattelee molempien kieliryhmien mahdollisuuksia. Hän myöntää, että tavallaan tässä mentiin takapuoli edellä puuhun, kun kielipoliittista ohjelmaa ei laadittu ensin.
- Sivistyslautakunta on hyvin liberaalisti ajanut linjaa, joka olisi molemmille kieliryhmille samankaltainen. Tiedän, että on mietitty, pystyykö lapsi opiskelemaan alakoulussa kahta vierasta kieltä, mutta mitä nuorempana aloittaa, sitä parempi. Ruotsinkielisillä suomi on aina ensimmäinen pitkä kieli, hän toteaa ja arvioi englannin säilyvän edelleen vahvana, vaikka sen opiskelu aloitettaisiin myöhemmin.
- Vilpittömästi on ajateltu molempien kieliryhmien etuja ja päätökselle oli vahva tuki myös sivistyslautakunnan suomenkielisiltä jäseniltä. Itse olin positiivisesti yllättynyt, Heijnsbroek-Wirén sanoo.

Äänin 7-2

Kokouksesta olivat poissa Vesa Peltoluhta (ps) ja Sari Eriksson (vas), kummallakaan ei ollut varajäsentä kokouksessa. Äänestyksessä pohjaehdotusta vastaan ja englannin säilymistä A1-kielenä äänestivät Päivi Uotinen (kok) ja Jari Kekkonen (sd). Pohjaehdotuksen kannalla olivat Maria Grundström (rkp), Päivi Melamies (kok), Otto Andersson (rkp), Cosmo Mether (rkp), Li-Lo Söderholm (rkp), Thomas Rosenberg (rkp) ja Annu Jokela-Ylipiha (sdp).

Lovarin FB-sivuilta poimittua:

Mielestäni ruotsin opiskelu on tärkeämpi aloittaa aikaisemmin kun englanti, asummehan kaksikielisellä seudulla.
Elisa Kemppainen

Olen ollut aina sitä mieltä että ensin ruotsi. Loviisassa on hyvä osata molemmat kielemme ja siitä on etua myös muualla.
Eija-Maaria Pönkä

Tätä asiaa tulisi mielestäni katsoa vähän laajemmin kuin Loviisa-vinkkelistä. Moniko näistä lapsista tulee asumaan täällä aikuisena? Moniko muuttaa ulkomaille. Oikeassa elämässä englanti on paljon tärkeämpi kieli kuin ruotsi.
Siru Lind

En tykkää! Kyllä Loviisassa pitäisi pärjätä ihan suomella ja englantia tarvitaan huomattavasti enemmän! Ja todellakin suurin osa suuntaa ihan jonnekin muualle kun Loviisaan. Tyhmä ehdotus!
Anne Laakso

Mitä pitkällä ruotsinkielen opiskelulla haetaan? Englanti/ranska ovat kansainvälisiä kieliä, ei ruotsi.
Nanna Vakkuri

No RKP vasalleineen on ilmeisesti aina halunnut suomenkielisten hallitsevan paremmin palveluruotsia ja tässä he näkivät tilaisuutensa. Ja jumalauta meitä persuja moititaan kaipuusta ”menneisyyden impivaaraan”. Mitä muuta tämä on, kuin pyrkimys takaisin ”kartanoiden suomeen”. Hyvin pelattu, siitä pisteet, mutta kunnia tahrautui ja luottamus meni.
Vesa Peltoluhta

Koululaisen äitinä olen ollut erittäin tyytyväinen nykyiseen malliin Harjunrinteen koulussa. Englanti kolmosella ja ruotsi halutessa nelosella...Meillä on lapsi halunnut ihan itse valita ruotsin nelosella. Innostusta on oppilaalla riittänyt sekä englannin että ruotsin opiskeluun - kiitos myös hyvien opettajien....Miksi siis pakottamaan?
Nina Pere

Mun mielestä taas on turha opettaa koko kansalle sellaista kieltä jota vain 4.8% kansasta käyttää.
Atte Fellman

Ruotsinkielisenä minusta on hyvä että osataan mahdollisimman monta kieltä, mutta kyllä minä pidän joka tapauksessa englantia tärkeämpänä tulevaisuudessa. Minusta tässä pitäisi ottaa huomioon myös oppilaiden motivaatio kyseisen kielen lukemiseen.
Mikko Malm

Valinnaisuutta pitäisi ehdottomasti olla enemmän. Pakolla ei saada ketään oppimaan.
Annemari Ahoste

Ruotsin pitäminen valinnaisena, kuten nyt se on, ei vähennä sen opiskelijoita nykyisestä.
Maiju Mikkonen

Nämä ovat merkittäviä päätöksiä meille lapinjärveläisten lasten vanhemmille. Esim. vuonna 2017 täältä siirtyy suomenkieliseltä ala-asteelta suuri luokka ylä-asteelle (noin 20 oppilasta). Itse ainakin seuraan kumpaan suuntaan laitan lapseni oppimaan kyseisenä vuonna, Kouvolaan vai Loviisaan.
Minna Alatalo

Kielipäätöksessä on valitettavasti aivan väärä linja. Kyllä, ruotsi on tärkeää ja täällä asuessaan sitä on hyvä osata. Suurin osa koululaisista muuttaa valitettavasti muualle asumaan, osa perheistä vaihtaa asuinpaikkaansa esim. töiden perässä muualle. Miten koululaisen oikeus ja mahdollisuus jatkaa A2-kielen opiskelua toteutuu? Englanti on globaalikieli, ruotsilla pärjää vain pohjoismaissa. Olisiko tässä asiassa ollut hyvä kuulla myös suomenkielisen kouluväen ajatuksia?
Emmi-Liina Vakkuri-Johansson

Oon aina ollu sitä mieltä et kielien osaaminen on rikkaus. Mitä enemmän kieliä osaa sitä parempi. Ja sitä suuremmalla syyllä jos Loviisasta aikoo muuttaa ulkomaille...yleisesti ottaen suomenruotsalaiset puhuu parempaa englantia kuin täysin suomenkieliset vaikka ilmeisesti (kuten te tähän olette kommentoineet) suomenkieliset aloittaa englannin lukemisen aikasemmin kuin suomenruotsalaiset ja vielä ainoana kielenä...
Hanna Ouvinen

Järkyttävää sanon minä. Ruotsia saa kukin opiskella niin paljon kuin sielu sietää, mutta sitä ei missään nimessä tule tehdä englannin kustannuksella! Kyllähän se nyt on ihan selvää kumpi isossa mittakaavassa on tärkeämpi ja hyödyllisempi kieli.
Erika Piipponen

Auli Henriksson
auli.henriksson@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI