|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Sdp heittäisi hallituksen autoveroalen roskiin ? Suomi pikavauhtia sähköautojen aikaan (15.11.2018 18:18)
Taas uusi pohjakosketus Suomen syntyvyydessä? ? Tutkija: Nyt käsillä on aito murros, nuorilla rankka kuva ?prismaperheistä? (15.11.2018 18:03)
Pentagon teki jättitilauksen Suomeen tarjotuista hävittäjistä ? 255 F35-konetta huimaan hintaan (15.11.2018 17:16)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kulmaus uusiksi
17.11.2015Asunto Oy Loviisan Sinfonian rakentaminen etenee. Alueen asemakaava on muutettu liiketontista asuntotontiksi ja muutos vahvistuu syksyn kuluessa. Kalevi Ilonen suunnittelee uutta elämää paikalle, jota kautta pikkupoikana kulki kouluun.

LOVIISA Arkkitehtuuritoimisto Ilonen&Lautamon uusi hanke tuo Loviisaan 45 uutta asuntoa. Kahteen uudisrakennukseen tulee yhteensä 41 asuntoa. Vanhaan kartonkitehtaaseen tehdään neljä kahdessa tasossa olevaa loft-asuntoa, joihin on omat sisäänkäynnit korttelipihalta. Isot, sillanpuoleiset ikkunat ovat loft-asunnoissa korkeaa tilaa, jonne sijoittuu muun muassa ruokasali. Yksi kolmasosa kartonkitehtaasta käytetään taloyhtiön yhteiseen käyttöön. Yhteisiin tiloihin tulee saunaosasto, sali keittiövarusteineen sekä kuntoilutiloja. Vanha kartonkitehdas on sen verran karussa kunnossa, että siitä säilytetään julkisivu, kaikki muu puretaan ja rakennetaan uudelleen.
Kahteen kerrostaloon tulevat asunnot ovat pääosin kaksioita, lisäksi on kolmioita. Pienimmät asunnot ovat 50 neliömetrin suuruisia ja suurimmat 83 neliömetrin suuruisia. Asunnoissa on lasitetut parvekkeet ja omat saunat. Jos lähtee alkuvaiheessa mukaan, voi vaikuttaa rakenteellisiinkin asioihin.
- Asukas voi esimerkiksi luopua huoneistokohtaisesta saunasta, ja käyttää tämä tila muuten itselleen sopivaan käytötön, Ilonen huomauttaa.

Autot maan alle

Rakennusten sisään jää tilava korttelipiha, jonka alle rakennetaan 45 autopaikan autohalli. Rakentaminen käynnistetään aikaisintaan syksyllä 2016, mikäli vaurauksia on riittävästi. Kalevi Ilonen toteaa, että aiemmissa hankkeissa on lähdetty siitä, että kaksi kolmasosaa on myyty ennen kuin lähdetään rakentamaan. Rakentamiseen hän arvioi kuluvan vuodesta puoleentoista. Koko hanke rakennetaan kerralla valmiiksi.
Hän uskoo kysyntää keskustan kerrostaloasunnoille olevan. Hän huomauttaa Loviisan keskustaan syntyneen viimeisen viiden vuoden aikana kuutisenkymmentä kerrostaloasuntoa, omien hankkeiden lisäksi YIT:n talo Itäisellä Tullikadulla. Oman yrityksen viimeisin kerrostalohanke, Alexandra, valmistui vuonna 2013 ja siitä on yksi asunto myymättä. Tätä Ilonen pitää nykyisessä markkinatilanteessa kiitettävänä, vaikkakin normaalissa tilanteessa vain tyydyttävänä tilanteena. Hän huomauttaa, että jos olisi 2010-luvulla lukenut talousennusteita ja toiminut vain niiden pohjalta, ei aikaisempiakaan kerrostaloja olisi lähdetty rakentamaan.
- Olisi istuttu kotona ja täristy, hän hymyilee.
Ilonen kertoo, että aiemmissa kerrostalohankkeissa asuvien tullessa kaupungilla vastaan ei tarvitse mennä nurkan taakse piiloon, päinvastoin.
- Kukaanhan ei ole profeetta omalla maallaan, mutta voi sitä yrittää kuitenkin, hän nauraa ja korostaa laadun ja asukkaiden viihtyvyyden sekä myös taloudellisuuden huomioimista. - On oltava jotain sellaista hyvää, mitä ei muilla ole.
Uuden kohteen nimi on Loviisan Sinfonia, joka kunnioittaa nuoruusvuosia Loviisassa viettänyttä säveltäjämestari Jean Sibeliusta. Ilonen luonnehtii itsekin ikään kuin säveltävänsä miettiessään taloyhtiön tärkeimpiä asioita, jotka liittyvät muun muassa energiankäytön hallintaan.
- Historia on Loviisassa käsillä koko ajan, ja huokuu tässäkin läpi vanhan kartonkitehtaan kautta. Rakennusten lämmittämiseksi tutkitaan mahdollisuutta käyttää maalämpöä, jolloin olisi mahdollista hoitaa myös asuntojen viilennys kesäisin maalämmöllä. Suunnittelun yhteydessä tutkitaan myös mahdollisuutta hyödyntää aurinkoenergiaa, sikäli kuin se on taloudellisesti kannattavaa. Asukkaille rakennetaan mahdollisuus yksilölliseen asumiseen osana yhteisöä. Suunnittelulla tuetaan asumisen yhteisöllisyyttä siten, että asukkaiden kohtaaminen rakennuksissa on luontevaa asuntojen ulkopuolella ja yhteisellä piha-alueella, kun autot ovat poissa pihalta. Viihtyvyyttä lisätään pihakannella, joka on autohallin katto ja korttelipihan pohja. Myös vanhaan historialliseen rakennukseen sijoitettavilla asukkaiden yhteistiloilla, joita voidaan käyttää asukkaiden yhteisiin tilaisuuksin, pohtii Ilonen.
Hän näkee yhteiset tilat vaikkapa asukkaiden syntymäpäiväjuhlien pitopaikkana sekä mahdollisuutena järjestää yhteisruokailua.
Alueen uuden elämän suunnitteluun Ilosella on henkilökohtainenkin kytkös.
- Kuljin pikkupoikana tästä koulutielle, ja muistan tämä ajalta ennen huoltoasemarakennuksia. Alue on ollut pitkään raiskio, ja nyt voisin päästä luomaan uutta kaupunkikuvaa. Sitten voisi pikkuhiljaa laittaa pensselit santaan, pohtii Ilonen.
Uuden asuinalueen hankkeesta järjestetään tiedotustilaisuus keskiviikkona 25.11. kello 18 palvelutalo Esplanadissa.

Kartonkitehdas vuodelta 1912

Kartonkitehdas perustettiin alueen länsiosaan vuonna 1912 pankinjohtaja Ivar Söderströmin ja kirjakauppias John Petterssonin aloitteesta.
Loviisa Punatiilisen rakennuksen suunnitteli kaupungin rakennusmestari J.A. Blässar. Tehdas valmisti aluksi muun muassa kartonkia ja kirjekuoria, myöhemmin pahvilautasia ja -pikareita. Tehdas oli ensimmäisiä merkittäviä rautatiekuljetuksia hyödyntäviä teollisuuslaitoksia Loviisassa. Tehtaan alueelle johti pistoraide. Tehdas lopetti toimintansa vuonna 1925, kun tuotteille ei ollut kysyntää.
Tehtaan lopetettua rakennusta korotettiin ja AB Lovisa Auto Oy aloitti toimintansa rakennuksessa. Rakennukseen tehtiin yritystoiminnan tarpeisiin laajennusosia. Useampi yritys piti tiloissa huoltoasemaa, ja tiloissa oli myös kahvila- ja ravintolatoimintaa. Korttelin 1800-luvun rakennuskanta purettiin 1960-70 -luvuilla. Itäosaan rakennettiin 1960-luvulla hotellirakennus, jossa toimii nykyisin Majatalo Loviisa. Huoltoasematoiminta loppui 1990-luvulle tultaessa ja huoltoasemarakennukset purettiin 2000-luvun alussa. Alueella on ollut rakennuksia jo 1700-luvulla. 1800-luvulla alueella sijaitsi viisi tonttia ja Sibeliuksenkatua vasten sijaitsi kolme päärakennusta. Korttelin keskimmäisillä tonteilla oli suuret ryytimaat. Kadun varren rakennuksissa ehti olla monenlaista liiketoimintaa, muun muassa kahvila, ruokatavarakauppa ja kuumetautisten sairaala.
Alueella on jäänteenä vanhasta puistokadusta lehmusrivit molemmin puolin sisääntuloväylää sekä kapea nurmialue väylän pohjoispuolella. LS

Lähde: Loviisan kaupunki, kaavaselostus asemakaavan muutokseen

Auli Henriksson
auli.henriksson@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI