|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


REKO Liljendalin lähiruokapiiri kasvaa vilkkaasti
17.11.2015Loviisanseudun lähiruokapiirillä oli perjantaina kolmas jakopäivä. REKO Liljendal on nopsasti laajentuneen REKO-mallin nuorimpia tulokkaita. Ideana on yhdistää lähiruoan tuottajat ja ostajat yksinkertaisella ja molemmille järkevällä tavalla.

LILJENDAL Liikenneaseman parkkipaikalla häämöttää valopisteitä, joiden luona puikkelehtii ihmisiä. Pieniä jonojakin syntyy. Alkuillan pimeydestä hahmottuu rivi pakettiautoja, joiden avoinna oleva takaovi antaa valoa. Auton tavaratilasta tai sen eteen nostetuilta pöydiltä käydään elintarvikekauppaa. Myyjä tunnistaa ostokset nimellä, leivät, perunat ja juustot vaihtavat omistajaa ja ne maksetaan saman tien, useimmiten käteisellä. Hinnat ovat myymälähintoja edullisemmat.

Eskilomissa ja Garpomissa asuvat Pia Salento ja Bettina Isberg perustivat REKO Liljendalin tänä syksynä. Perjantaina illansuussa oli alkamassa jo kolmas jakokerta Shellin parkkipaikalla.
Liljendalilainen vihannestuottaja Teresa Lindroos on kolmas renkaan alkuunpanijoista. Hän ei ehdi mukaan keskusteluun, koska hän laittaa tilauksia kuntoon parkkialueella.
– Tämä on helppo kanava kuluttajien ja tuottajien tavoittaa toisensa. REKO Liljendal toimii Facebook-ryhmänä ja se on tosi näppärä alusta tällaiselle, Isberg kertoo.
– Ajatus lähti siitä, että meillä oli itsellämme tämmöiselle tarvetta ja aloimme etsiä tietoa.

Perinteistä helpompi malli

He perehtyivät ensin eri tavoin toimiviin ruokapiireihin. Isbergin kotkalainen ystävä oli ollut vetämässä perinteistä ruokapiiriä ja kertoi kokemuksistaan. Ruokapiiri ei toimi enää.
– Perinteinen ruokapiiri on työllistävä pyörittäjille, jotka tekevät yhteistilauksen, hoitavat tilausten jakamisen ja ottavat maksut vastaan ja tilittävät tuottajille.
REKO-mallista naiset olivat lukeneet ja huomanneet että se on yleistynyt meillä nopeasti.
– Ensin päätimme millainen ryhmä haluttiin. REKO Liljendalin Facebook-ryhmässä tuottajat ovat mukana jäseninä. He voivat laittaa helposti viestin mitä heillä on tarjolla, ja kun sitä kommentoidaan, syntyvät tilaukset. Tässä on matala kynnys kommentoida, Isberg sanoo.
– Joka jakopäivästä voidaan luoda tapahtuma. Jakopäiviä on tavallisesti kahden viikon välein, aina parillisen viikon perjantaina.
Joulu- ja tammikuussa Loviisanseudun lähiruokapiiri pitää jakopäivän vain kerran kuussa pyhien takia.

Tuoretta kalaa?

– Molemmat olemme olleet nyt kaksi vuotta hoitovapaalla ja meillä oli mahdollisuus aloittaa tämä. Meille ei tule tässä töitä tilausten pyörittämisessä sittenkään, kun palaamme työelämään.
– Meidän tehtävä on toimia ryhmän ylläpitäjinä ja katsoa, että keskustelu pysyy asiallisena. Laitamme tapahtumista ja jakopäivistä tietoa. Yritetään katsoa myös sitä, että kaikki toimivat sääntöjen mukaan.
– Käytiin lähiruokamessuillakin rekrytoimassa tuottajia, Salento lisää.
He etsivät uusia tuottajia lähiseudulta kuluttajajäsenten toiveiden mukaan. Nyt naiset haaveilevat tuoreen kalan tarjonnasta ringissä, tuoreena pakastettukin kala olisi ok.
- Kaikki tuottajat, jotka sopivat tähän formaattiin, ovat tervetulleita. Pientuottajia, mutta jälleenmyyjiä me ei haluta. Harrasteviljelijät voivat myös tarjota esimerkiksi omien puutarhojensa marjoja.
– Yksi tämän mallin idea on, että ostaja tapaa tuottajan ja heillä on kontakti. Tuottaja on paikalla kun tuotteet noudetaan. Kaikki tuottajat eivät osallistu joka jakopäivään. Tuottaja voi määrittää vähimmäistilausmäärän ja jos se toteutuu, hän tulee paikalle.
– Tämä yhdistää paikallisia luomutuottajia, parhaimmillaan meillä on ollut 13 tuottajaa.
Perjantaina kaksi tuottajaa eivät olleet päässeet paikalle muista syistä. Reko Liljendalissa on tässä kehitysvaiheessa tarjolla luomukananmunia, tilajuustolan tuotteita, kahden pienleipomon leipää, hunajaa, lammastilan liha- ja turkistuotteita, luomujauhoja ja hilloja sekä hyytelöitä.
Reko Liljandal – Loviisanseudun lähiruokapiiri on kasvattanut ripeästi suosiota, sillä toiminta alkoi lokakuun puolivälissä ja perjantaina ryhmässä oli 593 jäsentä.
- Aktiivisia jäseniä meillä on nyt noin 80, naiset laskeskelevat.

Marke Kalliola
toimitus@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI