|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ässien uusi valmentaja avasi voitolla ? HIFK:n käyrä ollut laskeva (14.11.2018 22:07)
Jokerit voitti ? Hjalliksen myynti-ilmoitus varasti illan shown (14.11.2018 21:56)
Harakka: ?Mihin ministerin ylimielinen tuomio perustuu?? ? Lukuja jopa Orpon omalta ministeriöltä (14.11.2018 20:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kaupunki osallistuu Rauhalan kenttähankkeeseen
13.11.2015Kaupunginvaltuusto teki muutaman muutoksen ensi vuoden talousarvioon. FC Loviisan hankkeeseen kattaa Rauhalan jalkapallokenttä tekonurmella kaupunki osallistuu varaamalla rahaa aidan rakentamiseen.

LOVIISA Rahallisesti suurin muutos oli, että kaupunginvaltuusto päätti osallistua Rauhalan jalkapallokentän ajanmukaistamiseen, mikäli hanketta ajava FC Loviisa tekee oman osuutensa.
Seura haluaa vuokrata kaupungilta kentän maa-alueen ja kattaa kentän tekonurmella. Seura on luvannut huolehtia myös tarvittavista pohjatöistä ja valaistuksen uusimisesta.
Seura on toivonut, että kaupunki tulisi mukaan hankkeeseen rakentamalla kentän ympäri aidan, joka tällä hetkellä puuttuu kolmelta sivulta. Aidan hinnaksi tulisi 45 000 euroa.
Summa lisättiin budjetin investointiosaan alle 100 000 euron investointien luetteloon, jonka loppusumma nousi 270 000 eurosta 315 000 euroon.
Kaupunki huolehtii jatkossakin kentän huoltotöistä. Sivistystoimenjohtaja Thomas Grönholm kertoi, että kentän valmistuttua ryhdytään suunnittelemaan pukukoppeja ja parkkipaikkoja niin, että sekä jalkapalloilijat että jääkiekkoilijat mahtuvat käyttämään liikuntapaikkaa.
Valtuusto hyväksyi kenttähankkeeseen osallistumisen yksimielisesti.

Ei korotusta kerhomaksuun

Valtuusto hyväksyi yksimielisesti sdp:n ryhmän muutosesityksen poistaa lasten iltapäivätoiminnan maksujen korotuksen, joka olisi tuonut kaupungin kassaan 6 000 euroa lisää rahaa.
Iltapäiväkerhotoiminnassa on mukana noin sata lasta. Korotus olisi nostanut kuukausimaksua viidellä eurolla. Ilman korotusta kuukausimaksu jää 65-70 euroon.
Rkp:n Petra Paakkanen olisi korotuksen hyväksynyt. Hän huomautti, että tapauskohtaisesti maksusta vapautuminen on mahdollista ja että kuukausimaksulla saa myös välipalan.
Sdp:n Satu Hämäläinen, vasemmistoliiton Armi Lindell ja vihreiden Sonja Ilvetsalo pitivät korotusta huonona signaalina. Lindell huomautti, että vasemmistoliiton äänestyksessä kaatuneen tuloveroprosentin korotusehdotuksen vaikutus olisi ollut kuntalaiselle samansuuruinen.
– Mielenkiintoista, Lindell ihmetteli priorisointia.
Rkp:n ryhmässä iltapäiväkerhomaksun korotusta pohdittiin uudelleen ja lopulta valtuusto päätti yksimielisesti luopua korotuksesta.

Päiväkoti puhutti

Kuggomin päiväkodin vuokrasopimus on voimassa ensi vuoden heinäkuun loppuun saakka ja budjettikirjan tekstin mukaan toiminnan jatkumista muissa tiloissa selvitetään niin, että päätöksiä päästään tekemään syksyn kynnyksellä.
Vasemmistoliiton Armi Lindell teki muutosesityksen jossa hän esitti, että mikäli nykyisiä tiloja ei myydä eikä kaupunki päätä 1.2.2016 mennessä päiväkodin jatkosta, nykyiset tilat vuokrattaisiin heinäkuun loppuun 2017 saakka.
Kaupunginjohtaja Olavi Kaleva piti Lindellin muutosesityksen ongelmana sitä, että kaupunki joutuisi ”tekohengittämään merkittävillä summilla” päiväkodin toimintaa nykyisissä tiloissa.
– En haluaisi, että kaupunki sitoo kätensä tiettyyn toimintaan ja päivämäärään.
Kalevan mukaan kaupungin intressi on, että päiväkoti jatkaa toimintaansa, mutta myös se, että kiinteistö, jossa päiväkoti on vuokralaisena, myydään.
Lindell katsoi, että kysymys oli ennen muuta poliittisesta päätöksestä, joka jatkaisi vuodella päiväkodin pysymistä nykyisissä tiloissa.
Lindellin muutosesitys kaatui äänin 42-13, 2 tyhjää, 1 poissa, 1 hylätty. Äänestyksessä sekä rkp:n että kokoomuksen ryhmä hajosi.
Hylätty ääni syntyi, kun ennen asian käsittelyä osa valtuutetuista katsoi olevansa jäävejä osallistumaan asian käsittelyyn. Vaikka hallintojohtaja totesi jääväämisen turhaksi, Kari Hagfors (kok.) jäi katsomon puolelle, josta hän myös äänesti. Sen jälkeen hän poistui kokoustilasta. Yleisökatsomo on valtuustossa paikka, jonne siirtyminen tarkoittaa kokouksesta poistumista.

Henkilö, ei hortonomi

Valtuusto äänesti myös kaupunginpuutarhurin seuraajasta. Budjettiesitykseen oli kirjattu, että rakentamis- ja ylläpito-osastolle palkataan hortonomi/maisemasuunnittelija, jonka vastuualueena on myös puistometsien hoito.
Sdp:n Kalevi Lappalainen teki muutosehdotuksen, jonka mukaan hortonomia ei palkattaisi.
Sdp:n Pertti Lohenoja eki muutosehdotuksen, jonka mukaan puisto-osastolle palkataan henkilö, jonka vastuualueena on myös lähimetsien hoito.
Puheenvuoroissa esitettiin myös sitä, että puutarhaosaston tarvitsemat esimiestehtävät hankittaisiin ostopalveluna. Roger Turku(r.) huomautti, että samalla hinnalla kaupunki palkkaisi kaksi henkilöä huolehtimaan puistoista ja lähimetsistä.
Lohenojan muutosesitys voitti Lappalaisen muutosesityksen 42-12, 1 poissa. Toisessa äänestyksessä pohjaehdotus hävisi 4-40, 14 tyhjää, 1 poissa.
Kaupunginjohtaja huomautti keskustelun kuluessa, että tehtäväkuvaus ei kuulu valtuuston toimivaltaan.
– Työtehtävien määrittely valtuustossa on ongelmallinen asia. Valtuusto ainoastaan antaa resurssit.
Kylien kehittämishankkeisiin lisättiin Saara Långin (ps.) esityksestä 50 000 euroa talous- ja toimintasuunnitelmaan vuodelle 2017. Näin vuosille 2016 ja 2017 osoitettu summa kasvoi 250 000 euroon.

Veroprosentista äänestys

Ennen ensi vuoden talousarvion ja vuoteen 2018 ulottuvan taloussuunnitelman käsittelyä valtuusto päätti ensi vuoden veroprosenteista.
Tuloveroprosentti pysyi ennallaan 19,75:ssä. Vasemmistoliitto esitti, että tuloveroprosentti nostettaisiin 20.25:een. Muutosesitys kaatui äänin 49-8, 2 poissa. Veroprosentin korotusta kannattivat myös perussuomalaiset.
Tulovero- ja kiinteistöveroprosentteja käsiteltäessä eniten satikutia tuli salin laidoilta. Kokoomuksen Hagfors piti muuhun kuin vakituiseen asumiseen tarkoitettujen kiinteistöjen kiinteistöveroprosentin korottamista huonona politiikkana ja epätasa-arvoisena menettelynä. Hän teki muutosehdotuksen, jonka mukaan vapaa-ajanasuntojen kiinteistöveroa ei nostettaisi. Sen sijaan Hagfors olisi laittanut verolle yleishyödylliset yhteisöt, joille hän esitti nykyisen verottomuuden sijasta 0,25 prosentin veroa. Hagforsin tavoitteena oli avata lähinnä säätiöiden verokohtelua. Muutosesityksiä ei kannatettu.
Vasemmistoliiton Jerry Träskelin tarkisti vs. talousjohtajalta, mitä samasta asiasta puhuttiin vuosi sitten: 0,25 prosentin vero toisi kaupungin kassaan noin 9 000 euroa, jonka jälkeen yleishyödylliset yhteisöt, kuten seurataloja ylläpitävät yhdistykset, voisivat hakea vapautusta verosta.
Hagfors olisi lisäksi laittanut kaupungin vesiliikelaitokselle 0,5 prosentin vuosittaisen tuottovaatimuksen. Loviisan satama Oy:lle hän olisi edellyttänyt 20 prosentin osinkoa vuosittain. Muutosesitykset eivät saaneet kannatusta.
Vasemmistoliiton Armi Lindell kiinnitti huomiota muun muassa siihen, että päiväkotihenkilöstöä vähennetään ensi vuonna neljä työntekijää.
– Vaikka hoidossa olevien lasten määrän ei ennusteta laskevan, vaan sen sijaan pienien alle kolmevuotiaiden pitkää päivää hoidossa olevien määrä on noussut. Se aiheuttaa henkilökunnan lisätarvetta. Kaupungin henkilöstön vähentäminen kohdistuu arjessa maailman tärkeimpinä pidettyihin olentoihin.

Sopimus ely:n kanssa

Loviisan kaupunginvaltuusto päätti äänin 50-7, 2 poissa, että kaupunki tekee sopimuksen ely-keskuksen kanssa pakolaisten vastaanottamisesta vuonna 2016.
Ensimmäisenä vuonna pakolaiskiintiö on 25. Vuonna 2017 pakolaisia ei oteta, mutta vuodesta 2018 kaupunki ottaa vastaan noin 10 pakolaista vuosittain.
Lisämäärärahaa on varattava 320 000 euroa. Se tulee valtuuston käsittelyyn erillisenä asiana.
Ely-keskuksen kanssa tehtävää sopimusta vastustivat äänestyksessä perussuomalaiset ja kaksi rkp:n valtuutettua. Sopimus pakolaisten vastaanottamisesta on tehtävä ennen vuodenvaihdetta, jotta valtionapua saadaan. Valtio ei enää tee ns. avoimia sopimuksia, eli ilman sopimusta kaupunki ei saisi korvauksia yhdestäkään korvausten piiriin kuuluvasta henkilöstä, mukaan lukien kaupunkiin itsenäisesti muuttavat turvapaikanhakijat ja turvapaikan tai oleskeluluvan saaneet henkilöt, vaan sen on tuotettava palvelut itse, todetaan tänä syksynä päivitetyssä selvityksessä.
Kaupunginvaltuusto teki jo syyskuussa periaatepäätöksen, että se suhtautuu myönteisesti pakolaisten vastaanottamiseen, vaikka kaupungin omista kiinteistöistä ei sopivia vastaanottotiloja löydykään.

Marita Itävuori
marita.itavuori@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI