|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Trumpin erikoinen Suomi-neuvo Kalifornian tuhojen keskellä: ?He käyttävät paljon aikaa haravointiin? (18.11.2018 09:44)
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ei ”laajaa päivystystä” Porvoossa eikä Kotkassa
10.11.2015Porvoon sairaala ja Kymenlaakson keskussairaala Kotkassa eivät ole uuden sote-päätöksen mukaan ns. laajaa päivystystä tarjoavia. Päivystystoiminta tullee kuitenkin jatkumaan jossain muodossa kummassakin paikassa.

LOVIISA Hallituksen infotilaisuudessa esiteltiin eilen sote-päätöksen sisältöä. Porvoon ja Kotkan sairaalat puuttuvat ”laajan päivystyksen” sairaaloiden joukosta. Laajoja, myös vaativan sosiaalipäivystyksen omaavia yksiköitä on 12, viiden yliopistollisen sairaalan lisäksi sairaalat Lahdessa, Porissa, Lappeenrannassa, Jyväskylässä, Seinäjoella, Joensuussa ja Rovaniemellä. Loviisa kuuluu Uudenmaan alueeseen, eli päivystyssairaala on Helsingissä. Pyhtään kunnanhallitus on ottanut aiemmin omassa sote-lausunnossaan lokakuussa kannan, jonka mukaan kunnan luonteva yhteistyöalue on Uusimaa, mikäli sote-alueesta tulee maakuntaa suurempi alue. Sote-päätöksen mukaan laajan päivystyksen lähin sairaala on Lappeenrannassa.
Loviisan terveyskeskuksen johtava lääkäri Tero Taipale huomauttaa, että laaja päivystys on vielä tarkkaan määrittelemättä. Hän uskoo, että Porvooseen ja Kotkaan jää jotain päivystystä.
- Luulen, että yöpäivystyskirurgia, psykiatrian päivystys ja synnytykset keskittyvät esityksessä mainittuihin paikkoihin. Todennäköisesti sisätautipäivystys laajasti käsittäen, eli pientraumat, perusterveydenhuoltotasoinen päivystys, sikäli kuin sitä edes yöaikaan on, jäävät Porvooseen ja Kotkaan.
Taipale toteaa, että suurin osa päivystyksestä on tällaista sisätautipäivystystä. Näin vain pienehkö osa siirtyisi suuriin keskuksiin. Siirtyvät päivystykset olisivat sellaisia, jotka koskevat pieniä potilasmääriä ja joissa vaaditaan suppeahkoa erikoisosaamista. Hän pitää Porvoon alueen kannalta keskeisenä, että perusterveydenhuoltoa ja sosiaalitointa eniten tukevat päivystystoiminnat jäävät alueelle ja kehittyvät edelleen.
- Pääpaino alueellisen lähipäivystystoiminnan kehittämisessä on jo nykyisin täysin sairaaloiden ulkopuolelle jäävää toimintaa, joilla turvataan muun muassa hyvä vanhusten hoito ja tasokas palliatiivinen hoito. Kotiin annettavat asumis- ja hoivapalvelut pitää kehittää korvaamaan osaa aikaisemmin päivystyspisteissä annettua hoitoa.

”Lehmänkauppoja”

Taipale ei vakuutu valinnanvapauslainsäädännöstä. Hän pitää yksityispuolen näyttävää mukaanottoa odotettuna ”lehmänkauppana”, jolla yhdeltä puolueelta ostettiin kuusi itsehallintoaluetta lisää.
Hän kuvailee olevansa yksityispuolen roolin suhteen ristiriitainen seurattuaan sekä yksityistä että julkista terveydenhuoltoa Suomessa noin 35 vuoden ajan.
- Se, mitä kummassakin terveydenhuoltojärjestelmässä tehdään potilaille, on näennäisen samankaltaista, mutta lähtökohdat ovat täysin päinvastaiset. Siinä missä julkinen puoli yrittää tehdä itsestään tarpeetonta voittamalla kansansairauksia ja kouluttamalla potilaita hoitamaan enemmän itse itseään, toimii yksityispuoli yleensä aivan päinvastoin yrittäen tehdä potilaista entistä riippuvaisempia itsestään, Taipale toteaa.
Hän luonnehtii julkisen terveydenhuollon ”vip-asiakkaaksi” pääsevän olemalla työtön, varaton, monisairas tai alkoholisti. Samoilla ominaisuuksilla saa hänen mielestään yksityispuolella lähinnä porttikiellon.
- Yksityisten vip -asiakkaat löytyvät aivan toisesta yhteiskuntaluokasta. Kun julkinen terveydenhuolto pyrkii ensisijaisesti sairauksien ennaltaehkäisyyn, näkee yksityispuoli ennaltaehkäisyn pahimmillaan jopa uhkana itselleen. Uhaksi koetaan myös julkisen terveydenhuollon hyvä jonotilanne ja sen lisääntyvä sähköisiin ja muihin kevyisiin ja edullisiin palvelukäytäntöihin siirtyminen.

Vastuuta potilaalle

Taipale arvelee yksityispuolen olevan alttiimman normaalien ilmiöiden medikalisoimiseen ja siten luomaan väestölle terveystarpeita, joiden hoitaminen ei lisää väestön terveyttä ainakaan pitkässä juoksussa mitenkään.
- Toimintaa eivät niinkään ohjaa epidemiologiset tutkimukset eivätkä hoidon vaikuttavuustutkimukset vaan ensisijaisesti taloudellisen voiton maksimointi. Täydessä valinnanvapaudessa jätetään potilaalle vastuu arvioida itselleen kaavaillun hoidon vaikutukset sekä yksilön- että yhteiskunnan tasolla. Lääketiede on niin vahvasti asiantuntijuuteen sidonnaista, että potilaalle sälytetään tässä aivan liian suuri vastuu. Kunnille jätetään pelkästään tyhmän maksajan nöyryyttävä rooli sekä taistelu asiantuntijuutta vastaan ilman ainuttakaan omaa asiantuntijaa, lataa Taipale.
Hän myöntää, että yksityispuoli voi tuoda mukanaan paljon hyvääkin, jos sinänsä tervetullut kilpailu asiakkaista on avointa ja reilua, ja pelisäännöt sanelee puolueeton lääketieteellinen tutkimusnäyttö eikä helppo raha tai verovastuiden pakoilu.

Auli Henriksson
auli.henriksson@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI