|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Juha Sipilä väläyttää hiilen kaappaamista ? ?Näen suuren mahdollisuuden Suomelle? (20.11.2018 16:30)
?Poliisivaltiota pukkaa? ? Vasemmistoliitosta tyly kuittaus sotatieteiden tohtorille (20.11.2018 16:23)
Elina Lepomäki: ?Suomesta tulee käytettyjen autojen loppusijoituspaikka ? Autovero on poistettava? (20.11.2018 13:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ikäihmisiä hiostettu kalliisiin putkiremontteihin
20.10.2015Jyväskyläläisen putkiliikkeen myyjä on tehnyt Loviisan seudulla useita putkistojen saneeraussopimuksia, joiden hinta on usein moninkertainen paikalliseen hintatasoon nähden. Monet iäkkäät kuluttajat ovat kokeneet myyntitapahtuman painostavaksi ja sopimusasiakirjat epäselviksi sekä puutteellisiksi. Putkiliikkeen myyjä kiistää hiostuksen ja kertoo asiakirjapuutteiden olleen valitettavia yksittäistapauksia.

VALKO Valkon keskustassa omakotitalossaan asuvan Tommi Lommin ovelle ilmestyi 7.10. nuorehko mies, joka kertoi olevansa putkiliikkeen myyjä. Hän halusi katsastaa Lommin talon putkistot.

”Putket hajoamispisteessä”

Muutaman vilkaisun jälkeen myyntimies kertoi Lommille huolestuttavan tiedon.
Vaikka Lommin putket oli viimeksi uusittu joskus 1980-luvulla rosteri- ja muoviputkiksi, jotka oli kaiken lisäksi asennettu seinien pinnalle näkösälle, olivat ne myyjän mukaan pikaisen uusimisen tarpeessa. Muuten vaarana on isot vesivahingot.
- Mies sanoi, että sun vesiputket voivat laueta vaikka jo huomenna, kertoi Tommi Lommi.

Esitäytetyt sopimuspaperit

Myyjällä oli valmiina paperit, joissa oli esitäytettynä jo Lommin yhteystiedot sekä tiedot talosta.
Myyjä ja Lommi kävivät läpi tarjouspapereita, joissa oli suurpiirteisesti kerrottu, että käyttövesiputkia tarjotaan uusittavaksi. Samoin pieni lämminvesivaraaja.

Halpa kuukausimaksu hämäsi

- Myyjä sanoi, että hinta on halpa, vain 85,80 euroa kuukaudessa. Lisäksi luvattiin, että saan samantien takaisin noin 1.700 euroa kotitalousvähennystä, Lommi muisteli.
- No, eihän se kuukausimaksu paljon olisi, ajattelin. Kysyin, että entä jos kuolen ennen kuin kaikki on maksettu. Myyjä ei sanonut mitään. Koko ajan puhuttiin tarjouksesta, Lommi totesi.

Allekirjoitus paperiin

Seuraavaksi myyjä suostutteli Lommin laittamaan allekirjoituksen paperiin, ja sanoi palaavansa asiaan.
Tarjouksen mukana piti tulla myös erilaisia liitteitä, mutta niitä Lommi ei saanut. Esimerkiksi kuluttajasuojalain edellyttämä kotimyyntiasiakirja puuttui kokonaan. Allekirjoituksen saatuaan myyjä poistui paikalta.

- Seuraavana aamuna mietin, että mikäköhän juttu tämä on, ja soitin Kaitsulle, Lommi sanoi.
Valkossa asuva Kai Niemelä on avustellut Lommia kauppareissuilla ja paperiasioiden hoitamisessa.

Tarjous olikin tilausvahvistus

- Tulin Tommille käymään, katsoin papereita ja kysyi, että ootko tehnyt tällaisen tilausvahvistuksen, Kai Niemelä kertoi.
Tarjouksia sisältäneen paperinipun päällimmäisenä dokumenttina oli ”Tilausvahvistus”, jonka mukaan töiden pitäisi alkaa ja päättyä viikolla 43.
Putkiurakan hinta oli 7.150 euroa.

Hinta oli järjettömän suuri

Maksuehdot -kohdassa luki vain ”Rahoitus. Pohjola”, mutta ei tarkempia tietoja rahoitussopimuksesta. Koroista ei ollut minkäänlaista mainintaa.
Niemelä neuvoi Lommia perumaan koko sopimuksen. Kuluttajasuojalain mukaan siihen olisi 14 päivän kuluessa oikeus.
- Hinta vaikutti järjettömän suurelta. Arvelin itse, että 2.000 - 3.000 euroa korkeintaan olisi oikeassa haarukassa, Niemelä arvioi.

Myyjä haluton perumaan

Tommi Lommi soitti yhtiön pääkonttoriin ja kertoi haluavansa perua sopimuksen. Puhelu yhdistettiin lopulta myyjälle, joka ei ollut halukas sopimusta purkamaan. Tunnin kuluttua myyjä soitti takaisin.
- Myyjä sanoi, että ollaan tilattu jo kaikki tavarat eikä sitä voi enää perua. Sitten se sanoi, että voi pudottaa hintaa 500 eurolla, koska tämä meidän talo olisi joku näytetyö Valkossa, ja että voisin kehua, että kuinka halvalla sain, Lommi kertoi.

Kun myyjä oli haluton perumaan, otti Kai Niemelä puhelimen ja teeskenteli olevansa Tommin poika ja vaati, että sopimus pitää purkaa.

Perumisilmoitus sähköpostina

Lopulta myyjä kertoi suostuvansa sopimuksen purkamiseen, mutta mitään kirjallista peruutusta hän ei suostu lähettämään. Suullinen peruutus hänen mukaansa riittää.

Eilen Niemelä kertoi lähettäneensä yhtiölle purkamisilmoituksen sähköpostina. Niemelä kertoi kuulleensa, että vastaavia tapauksia on Valkossa muitakin.
Suomi24- ja muilla internetin kuluttajapalstoilla kerrotaan yhtiöstä runsaasti vastaavia tapauksia.
- Kuulostaa hullulta, että joku kävelee sisälle taloon ja kertoo samantien, että kuinka huonossa sun putket on, ja että ne pitää uusia, Niemelä pohti.

Myyjä hiostaa sopimuksiin

- Lisäksi esitellään tarjousta, ja sitten pyydetäänkin samantien nimi alle tilausvahvistukseen. Jos hinta olisi edes jotenkin kohdillaan, niin ei siinä sitten, mutta kun ovat moninkertaiset paikallisiin hintoihin nähden, Niemelä tuhahti.
Lommi oli samaa mieltä.

Myös Pitkäniityntiellä Valkossa asuva Raimo Laisi joutui ärhäköiden putkikauppiaiden kohteeksi. Myyjä oli eri kuin Lommilla, mutta yhtiö oli sama.

Myyjä arvioi, että vakava tilanne

- Myyjä kävi sisällä ja otti kuvia. Asialliselta vaikutti ja kova oli myymään. Myyjä arvioi, että vakava on tilanne ja putket kannattaa nopeasti uusia.
- Hinta oli parikymmentätuhatta euroa. Olin sen verran väsyksissä, että ajattelin, että pitäähän ne saada kuntoon ja tein sopimuksen.

Myyjän listalla paljon nimiä

- Myyjä näytti nimilistaa, että ketkä kaikki muut olivat jo tehneet sopimuksen. Listassa oli toistakymmentä nimeä, ja muutamia tuttujakin, kertoi Raimo Laisi.
- Seuraavana päivänä ajattelin, että onkohan uusiminen sittenkin turhaa, kun mitään vikaa ei ole ollut. Soitin (LVI-yrittäjä) Olli Vuokkovaaralle, joka tuli paikalle ja sanoi, että kaksikymmentä vuotta menee vielä näillä putkilla ja pattereilla, Laisi kertoi.

Rajusti korkeammat hinnat

LVI-Vuokkovaaran yrittäjä Olli Vuokkovaara kertoi saaneensa useita soittoja Valkosta ja Tesjoelta, joissa on kyselty arvioita jyväskyläläisyrityksen hinnoista.
- Hintataso on kyllä ollut rajusti alan normaalia hintatasoa korkeampi, kommentoi Vuokkovaara.

Putkimyyjä kiistää painostuksen

Loviisan Sanomien tavoittama putkiliikkeen myyjä kiistää asiakkaiden painostamisen ja kertoo kotimyyntiasiakirjan puuttumisten olleen harmillisia yksityistapauksia.
- Sielläkö on sellaista tullut esille. En ole ennen tuollaiseen törmännyt. Ei ole tarkoitus ketään höynäyttää, vaan sopimukset tehdään aina hyvässä yhteisymmärryksessä asiakkaan kanssa, kertoi myyjä.

”Ehkä asiakirja on pudonnut”

- Olin itse käymässä Lommilla, ja jos sieltä on jäänyt kotimyyntiasiakirja pois, niin se on meidän virhe, koska se pitää olla joka sopimuksessa. Ehkä se on sieltä pudonnut, myyjä aprikoi.

- Hinnoittelusta sanon sen verran, että emme väitäkään, että olisimme kaikkein halvin, mutta emme ole kaikkein kalleinkaan. Meillä on parhaat materiaalit ja parhaat ammattilaiset tekemässä sekä annamme takuun, myyjä kertoi.

Jyväskyläläisellä yrityksellä on toimipisteet 15 kaupungissa Rovaniemeltä Vantaalle. Myynti- ja asennustyötä tehdään isommalla joukolla kunta kerrallaan.
Yhtiö on erikoistunut 1950-1980 -luvuilla rakennettujen omakotitalojen putkiremontteihin. Asennukset tehdään yleensä pintavetoina.
- Sinä aikana asennettiin rautaputkia, jotka nyt ovat uusimisen tarpeessa. 1980-luvulla siirryttiin muoviputkiin, myyjä valotti.

Loviisassa satakunta asiakasta

- Näitä sopimuksia on Suomessa tehty jo yli 2500. Näitä sopimusten purkamisia tulee harvoin. Nimet laitetaan alle vasta, kun ollaan siihen valmiin molemmin puolin, myyjä muotoili.
- Loviisan seudulle ollaan tehty satakunta kohdetta, ja suurin osa on ollut tyytyväisiä asiakkaita, myyjä kertoi eilen.
Hän antaa esimerkiksi yhden loviisalaisen nimen, jonka remontti valmistui syyskuussa. Loviisan Sanomat soitti loviisalaiselle asiakkaalle, jolla ei ollut valittamista yhtiön toiminnasta.

Useita tyytyväisiä asiakkaita

- Meillä tehtiin sillä firmalla putkiremontti ja oltiin ihan tyytyväisiä. Työn jälki oli hyvää, ja hintakin kohtuullinen. Myös velipoika teetti putkiremontin samalla firmalla. Ei ole meillä valittamista, kertoi tyytyväinen asiakas, joka ei halunnut nimeä julkisuuteen.

Kuluttajaviranomaiselta huomautuksia

Talotekniikkaremontteja tarjoava jyväskyläläisyritys on saanut kuluttaja-asiamieheltä huomautuksia, ja luvannut muuttaa tapojansa.
Loviisa Kuluttajaviranomaisille on tullut useita yhteydenottoja koskien käyttövesi-, lämpöverkko- ja kattilaremontteja tarjoavasta jyväskyläläisyhtiöstä.
Kuluttajien ilmoitusten mukaan yritys on markkinoinut palvelujaan usein iäkkäille henkilöille painostavaksi koetulla tavalla.

14 päivää aikaa perua kaupat

Lisäksi monille kuluttajille ei ole lainkaan annettu kotimyyntiasiakirjaa tai sen on ollut puutteellinen.
Kuluttajaviranomainen kehotti jo vuonna 2013 yritystä huolehtimaan sisäisessä koulutuksessaan, ettei painostavia keinoja saa käyttää.
- Normaalisti kotimyynnissä on 14 päivää aikaa peruuttaa sopimus. Jos kotimyyntiasiakirjoja ei ole annettu ollenkaan, ei sopimus ole sitova.

Peruutusehdoista kerrottava

- Myyjän pitää sopimuksentekohetkellä kertoa peruutusehdoista, kertoi kuluttajaoikeusneuvoja Jaana Kortteinen kuluttajavirastosta.
- Tässä on tyypillinen ja harmillinen kuvio. Ongelmana monasti on, etteivät ihmiset kaupantekotilanteessa uskalla tai ymmärrä kertoa myyjälle, etteivät ole kiinnostuneita, Kortteinen totesi.
- Jos asiakas ei omin voimin kykene asiaa viemään eteenpäin, niin meidän puoleen voi aina kääntyä, Kortteinen kertoi.

Arto Henriksson
arto.henriksson@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI