|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Näpäytys pääministeripuolue keskustalle: Minne katosi 600 miljoonan potti vuoden 2015 vaihtoehtobudjetista? (15.11.2018 08:14)
Ympäri EU:ta perataan kuumeisesti 600-sivuista brexit-luonnosta ? Theresa Mayn asema hutera (15.11.2018 07:42)
Suomi menettänyt 60 000 työpaikkaa ? ?Byrokraattinen ja turha prosessi? pois heti, vaatii Keskuskauppakamari (15.11.2018 07:34)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Turvallisuutta puidaan kyläkierroksella
16.10.2015Taasiakotiin oli ennättänyt kourallinen kyläaktiiveja. Nämä kokosivat Tesjoen kyläkuvan plussineen ja miinuksineen paperille. Kolmannella kierroksella kylien toiveita kootaan tuttuun tapaan. Kaupunki on entistä tiiviimmin mukana.

TESJOKI Loviisan tämän vuoden kyläiltakierros alkoi keskiviikkona Tesjoelta. Kolmannen syksyn illoissa mennään turvallisuusaihe sekä lapset ja nuoret edellä. Tulevat illat ovat Koskenkylässä parin viikon päästä ja Isnäsissä marraskuun lopulla.
Yksillä Purjeilla -hankkeen vetäjä Camilla Stjernvall-Malmberg on sitä mieltä, että pieni osallistujajoukko ei välttämättä ole huono asia. Hän sanoi, että silloin kun mukanaolijat ovat jakautuneet useiksi työryhmiksi, näitten kokoamissa papereissa on aika lailla samoja asioita. Osallistujia on enemmän silloin, kun kylissä on joku palvelumuutos meneillään.
Stjernvall-Malmberg toteaa ilahtuneena, että Ruukkiin on toivottu uutta kyläiltaa tälle syksylle. Ruukki oli mukana ensimmäisellä kierroksella, mutta ihmiset ja tilanteet ovat sen jälkeen muuttuneet. Iltaa ei valitettavasti pystytä vielä järjestämään, sillä vuorossa olevissa kylissä illat pyörivät ensi kertaa.
Syksyn kyläkierros eroaa aikaisemmista myös siinä, että nyt mukana ovat kaupungilta hyvinvointikoordinaattori Päivi Heikkilän lisäksi Jaana Iivonen, lasten ja nuorten palvelujen päällikkö perusturvakeskuksesta sekä Leif Eriksson, vapaa-aikatoimen päällikkö. Senioripalveluistakin osallistutaan iltoihin. Yksillä purjeilla -kumppanuushanke ja Silmu-kylät järjestävät kyläillat yhdessä kaupungin kanssa.

Lapsiperheitten ääni kuuluville

Aluksi Iivonen esitteli Iloa vanhemmuuteen -hanketta, joka on päässyt vauhtiin syksyllä ja jatkuu toukokuun loppuun.
Hanke pureutuu ensinnä siihen, miten kaupungin sisällä yhdessä pystyttäisiin kehittämään lapsiperheiden palveluja. Loviisassa mukana ovat lastenneuvolat ja varhaisen tuen palvelut, avoin varhaiskasvatus eli Treffis ja lapsiperheiden sosiaalityö. Kohderyhmä ovat alle kouluikäisten lasten perheet.
– Tässä kannustetaan parempaan vanhemmuuteen ja tuetaan perheitä myönteisessä hengessä.
Iivonen kertoi tämän kuun lopulla järjestettävästä digipeli-aiheisesta vanhempainillasta. Lasten pelaamiseen paneudutaan kumppanina Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Pelitaito-kampanja. Marttojen kanssa toteutetaan vauvanruokakurssi, joka pidetään yhtenä iltana marras- ja maaliskuussa keskustassa.
– Tavoitteena on myös, että erityistä tukea tarvitsevat perheet ja näiden ongelmat tunnistettaisiin ajoissa ja saataisiin nopeasti apua. Meillä on tarkoitus perustaa nopean avun tiimi.
Lapsiperheiden osallisuuden vahvistaminen on yksi tavoitteista. Jujuna on se, miten lapsiperheiden ääni saataisiin kuuluviin päätöksenteossa. Luottamushenkilöillä kun ei itsellään yleensä ole pieniä lapsia, huomautti Iivonen.
Tesjoen kyläilta oli tämmöinen osallistamistilanne. Keskustelijoiden joukosta ilmoittautuivat viiden ja neljän lapsen äidit. Suomenkielisen koulun vanhempainilta vaan sattui päällekkäin ja harvensi läsnä olevien joukkoa.

Monenlainen turvallisuus

Iivonen esitteli Itäisen Uudenmaan turvallisuusohjelmaa 2015-2017. Ohjelman pohjaksi tehdyn turvallisuuskyselyn tuloksissa naisten kokema fyysisen väkivallan uhkaa nousi täällä vähän isommaksi ja toisaalta nousi liukastumisen tai kaatumisen pelko oli yleisempi kuin muissa kunnissa. Ohjelman löytää netistä.
Eriksson kertoi, että Iivonen ja hän ovat alkaneet työstää Loviisan paikallista turvallisuussuunnitelmaa. Suunnitelman teossa johtava teema on arjen ja asumisen turvallisuus. Painopisteinä ovat asukkaiden osallistaminen ja turvallisuussuunnittelu, alkoholin ja päihteiden vaikutus turvallisuuteen, turvallisuuden tunteen lisääminen ja ongelmien ennaltaehkäisy. Asioita tutkaillaan lasten ja nuorten, aikuisten ja senioreiden vinkkeleistä.
Iivonen totesi, että eri kunnissa nousevat eri ongelmat riippuen väestörakenteesta. Loviisassa ja Lapinjärvellä ikääntyneitä on paljon ja heille tärkeät turvallisuustekijät tulevat pintaan.

Kävelyllä kartoitetaan vaaranpaikkoja

Turvallisuuskävelyn toteuttamista Iivonen suosittelee kyläläisille. Siinä kävellään ja katsellaan ympäristöä yhdessä. Havaintojen pohjalta keskustellaan siitä, mitkä paikat tuntuvat turvattomilta tai tiedetään vaarallisiksi, ja mitä niiden turvallisuuden ja viihtyisyyden parantamiseksi voidaan tehdä. Turvallisuuskävely-oppaan on julkaissut rikoksentorjuntaneuvosto.
– Leif Erikssoniin tai minuun voi ottaa yhteyttä, jos on kiinnostunut turvallisuuskävelystä, Iivonen sanoo.
Silmu-kylien kyläasiamies Li-Marie Santala toivoo, että kylät miettisivät asioita ja aktivoituisivat laatimaan oman turvallisuussuunnitelman. Sen voisi sitten liittää kyläsuunnitelmaan.
Keijo Tähtinen mainitsee, että Tesjoella oli ikävää ilkivaltaa nuorten puolelta vuosien 2007-2009 aikoihin. Marraskuussa 2009 perustettiin kyläyhdistys.
– Me vähän seurattiin tilannetta ja ruvettiin kehittelemään nuorille ja aikuisille ohjelmaa. Se puri aika hyvin. Lauantai-iltaisin järjestetään nuorteniltoja.
Sonja Pesäkivi osallistuu ainoana Taasiakodin asukkaista iltaan. – Tesjoen kyläyhdistys on yrittänyt tehdä parhaansa. Me kaikki odotetaan, mitä ne keksivät kesäaikaan täällä. Täällä vanhainkodissa on turvallista olla.

Nuorisolle joku paikka

Ryhmässä paneuduttiin pohtimaan asioita ruohojuuritasolla. Mikä Tesjoella on hyvin ja toimii, mitkä taas ei ja mitä voisi kehittää. Painotus oli lapsiperheiden näkökulmassa.
Purkuvaiheessa ensimmäisenä miinuksena nousi esille liikenneturvallisuus ja kolmenkympin nopeusrajoitus, jota ei noudateta. Hyvinvointikoordinaattori Päivi Heikkilä mainitsee, että asia voi olla jo kaupungilla tiedossa.
– Kaupungin liikennesuunnitelma valmistuu nyt talven aikana ja sitä tullaan sitten esittelemään. Tekninen toimi on päävastuussa suunnitelmasta.
Santala kertoo vinkin, että poliisin nettisivuilla voi ilmoittaa nopeusrajoituksen ylityksestä ja nimetä paikan ja tiennumeron. Nopeusvalvontaiskuja on odotettavissa, kun tarpeeksi moni on ilmoittanut kohteesta.
Palveluita on lähtenyt moottoritien valmistumisen jälkeen, esimerkiksi bussivuoroja alueella on vähemmän.
– Kun tuli valtatie, se vei meiltä bussin, huomautetaan. Kauppapalveluita kaivattiin lähemmäs.
Kokoontumispaikka nuorille kirvoitti vilkkaan keskustelun. Nykyisellään nuoret oleskelevat iltaisin päiväkodin tai koulun pihalla, välillä katoillakin, joista löytyy pullonsirpaleita ja tupakantumppeja.
– Jonkunlainen katos tai laavu voisi olla ja jos nuoret olisivat itse rakentamassa sitä, Auli Tähtinen hahmottelee.
Santala ehdottaa mahdollisuutta rakentaa jokin konkreettinen asia kehittämishankkeena, jolloin Silmu ry:n kautta voisi saada rahoitusta.
– Jos nuorille järjestetään, näiden pitäisi ottaa myös vastuuta siitä paikasta, Pesäkivi toteaa.
Kokoontumispaikan valaistusta pidettiin tärkeänä.

Porukkaan mukaan

Verkostoitumisen jonkinmoiseksi esteeksi arveltiin kylän kaksikielisyyttä. Esimerkiksi päiväkodin vanhempainyhdistykseen on vaikea saada suomenkielisiä mukaan. Vanhempainyhdistys on toiminut puolentoista vuoden ajan.
– Ollaan kyläyhdistyksessä parhaillaan mietitty, että järjestettäisiin nuorille, aikuisille ja vanhuksille yhteinen retkipäivä. Viime kesänä oli jo tarkoitus järjestää, vaihtoehtoina olivat Ilolan kotieläintarha tai Tykkimäki, Tähtinen sanoo.
– Päiväkodissa oli perheille laskiaistapahtuma, jossa ajeltiin moottorikelkoilla, Karolina Hovi kertoo.
Plussia Tesjoelta löydettiin helposti. Koulut, päivähoito ja äiti-lapsikerho sekä leikkipuistot ja harrastustilat löytyvät listalta. Asumisen rauhallisuus ja luonto sekä kirjasto ja senioripalvelut nähdään plussina. 170-tien liikenne on sekin nykyään rauhallista.
– Kyläsarjat on hieno juttu, niitä on eri-ikäryhmille, paikalla olijat toteavat.

Marke Kalliola
toimitus@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI