|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)
Tivi: Mitä ihmettä tapahtui Googlelle? Liikenne ohjautui yhtäkkiä Kiinaan ja Venäjälle (13.11.2018 19:29)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Lääkäripäivystyksen päättyminen kello 16 närästää kunnissa

08.06.2004Lääkäripäivystyksen siirtyminen Loviisan terveyskeskuksesta Porvooseen ja Kotkaan arkisin kello 16 jälkeen ei miellytä varsinkaan Loviisaa ja Pernajaa. Yhteispäivystyksen alkamisajankohdasta saatetaan joutua tekemään uusi päätös, sillä terveysyhtymän luottamuselimissä istuvien kuntien edustajien tekemä päätös ei tyydytä kuntia.


Loviisan seudun terveydenhuollon kuntayhtymä järjesti kuntajohtajille ja johtaville luottamushenkilöille yhteispäivystyksestä seminaarin Loviisassa eilen. Terveyskeskuksen vastaavan lääkärin Tero Taipaleen mukaan varsinkin yöpäivystys on ollut Loviisassa tuottamatonta, koska potilaita ei juurikaan ole. Taipale itse ei esimerkiksi kolmen kuukauden aikana joutunut yöpäivystyksessä töihin lainkaan. Terveysjohtaja Marica Salorannan mukaan tämän vuoden aikana lääkärin iltapäivystysvastaanotolla on käynyt keskimäärin vajaat 15 potilasta. Heistä viitisen kappaletta on lähtenyt lähetteellä suoraan Kotkaan tai Porvooseen. Jäljelle jääneistä potilaista osa on ollut kävijöitä, jotka terveyskeskuksen ohi mennessään olivat saaneet päähänsä käydä vastaanotolla.

Porvoon sairaala perii kunnilta yhdestä päivystyspotilaskäynnistä 25 euroa. Loviisassa yksi päivystyskäynti maksaa 60-70 euroa.
–Yksikköhinta nousee, kun arkisin iltakuuden ja aamuseitsemän välillä päivystyspotilaita käy alle yhden tuntivauhtia, viikonloppuisin vielä vähemmän, Saloranta kertoo seurannasta, johon osui muun muassa juhannusviikonloppu.

Salorannan mukaan terveyskeskuslääkärit eivät halua tehdä töitä iltaisin. Loviisassa iltapäivystykset on ostettu keikkalääkäreiltä ja se taas maksaa. Taipaleen mukaan terveyskeskuslääkärit äänestävät jaloillaan, jos heidät pakotetaan päivystämään kello 20 saakka.

Päätös tehtävä uudestaan?

Lääkäripäivystyksen lopettamista Loviisassa virka-ajan jälkeen ja päivystyksen siirtämistä Porvooseen ja Kotkaan on valmisteltu jo viime vuoden syksystä lähtien. Kyseessä on valtionapuun oikeuttava kehittämishanke. Terveyskuntayhtymän luottamusmieselimet päättivät asiasta kevättalvella. Porvoon sairaala on jo varautunut ottamaan vastaan itäuusmaalaisia päivystyspotilaita arkisin kello 16 jälkeen 1.9. lähtien.

Syyskuun alusta lähtien Loviisassa toimii lääkäripäivystys arkisin kello 8-16, jonka jälkeen yhteispäivystys toimii Porvoossa ja Kotkassa arkisin kello 16-08 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin kello 08-08. Porvoossa päivystyksestä huolehtii iltakymmeneen kaksi ensiavun lääkäriä, sen jälkeen päivystys siirtyy sairaalalääkäreille.

Loviisan kaupunginjohtaja Olavi Kaleva ihmetteli eilisessä seminaarissa, miksi päivystyksen aloittamisajaksi on valittu kello 16, vaikka kunnat eivät sitä halua ja toisaalta terveyskuntayhtymän omistavat peruskunnat. Kalevan mielestä asiasta olisi päätettävä kaupungin- ja kunnanhallituksissa. Tero Taipale vastasi, että terveysyhtymän hallituksessa ja valtuustossa ovat kuntien edustajat päivystyksestä ja kellonajoista jo päättäneet.

Taipaleen mukaan yhteispäivystyksen alkaminen kello 16 perustuu siihen, että sen jälkeen potilaita joudutaan joka tapauksessa lähettämään muualle laboratorioon ja röntgeniin.
–Ilta maksaa enemmän ja siitä tulee kuitenkin vähemmän hyötyä.
Ruotsinpyhtääläinen Marjatta Soidinsalo ihmetteli, miksi Loviisaan on ensin rakennettu ja remontoitu hyvät tilat, mutta nyt toimintaa ollaan kuitenkin ajamassa alas. Hänen mukaansa Kotkan keskussairaalan päivystyksessä on jo tällä hetkellä pitkät jonot.

Loviisan edustajana terveysyhtymän hallituksessa istuva Olof Gren kiisti olleensa päättämässä päivystyksen päättymisestä Loviisassa jo kello 16.
–Kaupunginhallituksen pitäisi ottaa asiaan kantaa. Sairaalan remonttiinhan on pistetty 30 vanhaa miljoonaa.
Lapinjärven ja Liljendalin edustajille päivystyksen siirtyminen virka-ajan jälkeen Porvooseen ja Kotkaan ei haitannut yhtä paljon kuin loviisalaisia.
–Lapinjärveläisillä ei ole estettä lähteä Porvooseen, sanoi Benny Engård.
Pernajan kunnanhallitus totesi jokin aika sitten, että lääkäripäivystyksen pitäisi jatkua Loviisassa ainakin kello 20:een saakka.
Marica Saloranta totesikin palautteen jälkeen, että asian ottamista käsittelyyn uudelleen terveysyhtymän hallituksessa on harkittava.

Sairaalan lääkäri puhelimen päässä

Liljendalin kunnanvaltuuston puheenjohtaja Tom Liljestrand oli huolissaan Loviisan sairaalan lääkäripalveluista päivystyksen loppuessa. Sairaalan ylilääkäri Raija Tuononen kertoi, että puolet sairaalan potilaista on sellaisia, jotka tulevat erikoissairaanhoidosta ja Loviisan sairaalassa sovelletaan heidän hoidossaan saatuja jatkosuunnitelmia.

–Se ei ole iso ongelma, sillä yllätyksiä tulee harvoin.
Tuonosen mukaan toinen iso potilasryhmä ovat vanhukset, jotka siirretään terveyskeskuksesta sairaalan puolelle. Tuonosen mukaan ainoat potilaat, joita ei jatkossa voitaisi hoitaa sairaalassa, ovat epävakaassa tilassa olevat sydänpotilaat. Sairaalan lääkäripäivystys on tarkoitus jatkossa hoitaa niin, että tarvittaessa sairaanhoitaja soittaa lääkärille Porvooseen tai Kotkaan.

Tero taipaleen mukaan uudessa järjestelyssä ”pieni vaara” on, että Porvoosta ei yhtä herkästi osata siirtää potilaita Loviisaan kuin nyt. Lisäksi kotisairaanhoidon työntekijöiden olisi hänen mielestään jatkossa arvioitava hyvissä ajoin, eli ennen puolta päivää vanhuspotilaan kunto, niin että lääkäri ehtii tehdä oman arvionsa virka-ajan puitteissa.
Porvoo, Pornainen ja Askola ovat toimineet yhteispäivystyksessä jo vuosia. Syksyllä Porvoon sairaalan vetämään yhteispäivystykseen liittyy Loviisan ohella myös Sipoo.

Myös sosiaali- ja terveysministeriön johtama kansallinen sosiaali- ja terveydenhuolto-ohjelma pyrkii keskittämään päivystystä terveyskeskuksista keskussairaaloiden yhteyteen. Säästöjä yhteispäivystyksellä ei kuitenkaan tule. Itä-Uudenmaan terveydenhuoltoryhmän jäsen, porvoolainen sektoripäällikkö Pertti Soveri kertoi, että terveysmenot kasvavat vuosittain 3-5 prosenttia, sillä lääkkeet, laitteet ja hoidot kehittyvät ja kallistuvat jatkuvasti. Myös väestö vanhenee koko ajan ja heidän vaatimuksensa terveydenhoidon suhteen kasvavat.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI