|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Sotatieteiden tohtori: 11 kansanedustajan turvallisuusselvitys tarpeen ? ?Kammataan ilmiselvät riskit pois? (19.11.2018 19:50)
Trump-kohun uusi ihmetys USA:ssa: ?Suomessa palaa liian vähän metsää? (19.11.2018 19:14)
Tass: Venäjän mukaan Suomella ei todisteita GPS-häirinnän alkuperästä (19.11.2018 17:47)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Janne Länsipuro haluaa edistää kansalaisyhteiskuntaa EU:ssa

08.06.2004Kansalaisten vaikutusmahdollisuuksien lisääminen, ympäristöasiat, etenkin terveelliseen ruokaan liittyvät, ovat pernajalaisen Janne Länsipuron (vihr.) asialistan kärjessä, mikäli hän pääsee vaikuttamaan europarlamentissa.


Harvoja itäuusmaalaisia ehdokkaita eurovaaleissa edustava Länsipuro epäilee, että tuoreiden EU-maiden mielenkiinto suuntautuu ainakin aluksi muihin kuin ympäristöasioihin ja kansalaisyhteiskunnan edistämiseen.
– Sen vuoksi on tärkeää, että parlamenttiin saataisiin vahva vihreä ryhmä.
Samoilla linjoilla ehdokkaan kanssa on kansanedustaja Heidi Hautala, joka kävi auttelemassa Länsipuroa kokkauspuuhissa perjantaina Isnäsissä. Länsipuro pyörittää muutaman ystävänsä kanssa osuuskuntapohjalta luomuviljelyyn sekä majoitus- ja ravintolatoimintaan keskittynyttä yritystä. Kasvispitoisille illallisille oli kutsuttu kolmisenkymmentä tukiryhmän jäsentä ja ystävää. Ruokailun lomassa Länsipuro mm. muistutti 15 vuotta sitten Kiinassa tapahtuneesta Tienamenin verilöylystä.

Horsmaa ja suolaheinää

Keittiössä Hautala otti tottuneesti veitsen käteen ja alkoi rapsutella takiaisen juuria puhtaaksi. Välillä haettiin Kaarnarannan pihamaalta horsmia, suolaheinää ja raparperin varsia. Voikukkaakin oli esillä.
-Suuret sivistyskansat kuten ranskalaiset pitävät muuten voikukkaa arvossaan. Keväisin siellä vietetään voikukkaviikkoja ja voikukkasalaattia saa hienoimmissakin ravintoloissa. Salaattiin kannattaa poimia vaaleanvihreitä, varjossa kasvaneita lehtiä. Ja yrtit kannattaa poimia ennen puoltapäivää. Silloin niissä on tehoaineet tallella, Hautala tiesi kertoa.
Ruoka on yhä poliittisempi asia ja kiinnostaa kansalaisia. Kaksi kautta EU-parlamentissa istunut Hautala muistelee, että kiinnostus ruoan turvallisuutta kohtaan alkoi kasvaa tasaisesti 1990-luvulla.
-Vuonna 1990 oli Euroopassa ensimmäinen iso ruokaskandaali, kun Belgiassa paljastui, että kanoille oli syötetty jäteöljyä, jossa oli dioksiinia. Kauppojen kanahyllyt olivat pitkään tyhjiä.
Sittemmin on ruokaskandaaleja riittänyt melkein joka vuodelle.

Valmistajien rooli puhuttaa

Hautala veikkaa, että epäterveellisten ruokien valmistajien rooli tulee puhuttamaan Euroopassakin yhä enemmän. USA:ssahan esimerkiksi hampurilaisketjua on yritetty jopa haastaa oikeuteen.
-Ylipaino alkaa olla merkittävä ongelma esimerkiksi Britanniassa.
Hautalaa ja Länsipuroa huolestuttaa geenimanipuloidun ruoan maihinnousu Eurooppaan.
-Suomessakin on istutettu ensimmäiset geenimanipuloidut perunat, Länsipuro kertoi.

Länsipuro on asunut useita vuosia USA:ssa ja innostus kasviksiin ja niiden hyödyntämiseen lähti opiskeluajoista. -Opiskelin kehitysmaatiedettä, mutta yliopistossa oli hieno puutarha ja ”hurahdin”, mies naureskelee.
Vuonna 1997 hän perusti muutaman ystävänsä kanssa osuuskunnan. Suunnitelmat olivat alussa suuret, mutta paljon myös toteutui. Isnäsin sahan entisestä konttorirakennuksesta on tehty viihtyisä ravintola ja parisenkymmentä vuodepaikkaa tarjoava majoituspaikka.
-Pyöräretkeläisiä käy paljon, ja kokouksiakin täällä pidetään. Myös Rönnäsin golfkentän asiakkaita käy, Länsipuro sanoo.

Pat Cox suosikki

Raparperin varsien kuorinnan yhteydessä sivutaan vielä ajankohtaisia EU-asioita.
– Meidän tulisi valmistautua myös siihen vaihtoehtoon, että Paavo Lipposesta ei tule komission puheenjohtajaa. Oma suosikkini on irlantilainen EU-parlamentin puheenjohtaja Pat Cox. Hän on pystyy asettumaan tavallisen ihmisen tasolle ja kuuntelemaan. Juuri sellaista johtajaa EU nyt kaipaa. Myös Javier Solanan nimi on kovassa nousussa. Hän on erittäin sivistynyt mies, kunnon kaveri, Hautala sanoo.

Kiistely EU:n perustuslaista ja etenkin maiden äänioikeuksista liittyy Hautalan mukaan siihen, että Ranskan presidentti meni Nizzan huippukokouksessa vuonna 2000 lupaamaan liikoja Espanjalle ja Puolalle.
– Toivottavasti kiistaa perustuslaista ei ratkota viime tingassa vanhaan tapaan ”pitkien puukkojen yönä”. Se olisi kovin valitettavaa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Juha Koski

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI