|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat hävisi Budapestissa ? hyvä varoitus hehkuttelun keskellä (19.11.2018 00:28)
Jokerit voitti ? vastustaja laittoi kunnolla omiin (18.11.2018 20:47)
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Jannen isoisän isä tuli kotivävyksi Sibbeksen tilalle
02.10.2015Jean Sibeliuksen isoisän syntymäkotitila Lapinjärvellä on edelleen Sibeliusten asuttama. Sukunimi kummastuttaa ihmisiä, ja taipumus musiikinharrastukseen kulkee tässäkin sukuhaarassa.

LAPINJÄRVI Hämeenlinna, Loviisa, Helsinki, Tuusula. Ja Artjärvi. Sibeliuksen juhlavuonna kissanhäntiä on nostettu kilpaa kaikilla säveltäjän elämän tärkeillä paikkakunnilla. Lapinjärvi on keikkunut siinä reunalla. Ilman Lapinjärven Sibbeksen tilan tytärtä Maria Mattsdotteria (s. 1763) ja hänen puolisoaan Juho Matinpoikaa (s. 1759), myöhemmin Johan Sibbe, meillä ei olisi Janne Sibeliusta. Hän oli näiden pojan pojanpoika.
Marian ja Juhon poika Johan (s. 1785) lähti Loviisaan kauppa-uralle, otti komeamman nimen Sibelius ja eteni puotipuksusta kauppiaaksi ja raatimieheksi. Raatimies kuoli parikymmentä vuotta ennen Christian-poikansa keskimmäisen lapsen, kaimansa Johanin eli Jannen syntymää vuonna 1865.
Siteet Lapinjärven kotitaloon ja sukuun olivat höllentyneet. Peter Sibelius (s. 1957) kertoo, että Sibbeksen talon tytär oli vielä niukkoina aikoina lähtenyt paljasjaloin Loviisaan viemään sukulaisille leipää ja lihaa.
Peter on seitsemättä polvea sukutilan haaraa Maria ja Johan Sibbestä laskien. Jean Sibelius edustaa yhteisistä kantavanhemmista lukien neljättä polvea toisessa sukuhaarassa. Johan tuli Sibbekseen ensin kotivävyksi ja osti sittemmin puolet jo 1500-luvulla tunnetusta tilasta. Artjärven Pekkalan tilalta oli lähtöisin hänen isänsä Matti Martinpoika. Hän osti Vasarankylän Silfvastin talon ja tuli puolisonsa Anna Andersdottirin kanssa Lapinjärvelle vuonna 1748. Artjärvellä samaa talollissukua tunnetaan kahdeksan sukupolvea kantaisä Björniin saakka.

Amerikankävijöitä

Yksitotista ei elämä Sibbeksen tilalla ole ollut. 1800-1900-luvun vaihteessa tuleva isäntä (Johan) Emil Sibelius aloitti yhteisen elämän puolisonsa Hildan kanssa Texasin rannikolla Galvestonissa, koska Anna-emäntä ei hyväksynyt nuorta miniää. Perhe viihtyi hyvin, mutta kolmesta lapsesta nuorin, Peter Sibeliuksen isä Kurt syntyi vuonna 1917 taas Lapinjärvellä, jonne siirtolaiset olivat palanneet, koska maatilalla tarvittiin sukupolvenvaihdosta.
Tämän perheen vanhin poika Tor matkusti rapakon taakse 1939. Yhdysvalloissa syntynyttä odotti kutsu armeijaan eikä omakaan motiivi painanut Suomeen jäämisen puolesta, puolisosta ja vuoden ikäisestä pojasta huolimatta. Peter Sibelius kertoo poikansa Robertin selvittäneen vasta joitakin vuosia sitten, että vuosikymmenet sukulaisilta tietymättömissä pitäytynyt mies oli menehtynyt vuonna 1974.
Peterin isä työskenteli kemisti-insinöörinä, mutta koetti osa-aikaisesti jatkaa tilan viljelyä 50-luvulla yhdessä puolisonsa Valborgin ja työntekijöiden kanssa. Sodassa haavoittunut Kurt Sibelius totesi sitten, että työ kävi fyysisesti liian raskaaksi, jolloin karja myytiin ja pellot vuokrattiin ulkopuoliselle. Peter Sibelius kertoo, että Kirkonkylän tonttitarpeet muiden syiden ohella ovat vuosien varrella johtaneet tilusten myyntiin. Sibbeksen tila käsittää nyt kotipellot ja kunnalta vaihdossa tulleen Pukaron metsäpalstan.
Peter ja Katri Sibeliuksen perhe piti taloa vuosikaudet vapaa-ajan kotina. Valborg Sibelius asui täällä vakituisesti. Kolme vuotta sitten nuorimmaisen, nyt 9-vuotiaan Emilin koulunkäynnin aloittaminen sai perheen siirtymään vakituisesti Helsingistä Lapinjärvelle.

Pelimannisukua

- Musiikki on ollut aina tässä suvussa piirteenä jossakin, jo ennen Jean Sibeliusta, Peter Sibelius toteaa.
Katri Sibelius huomauttaa, että pelimanneja on ollut monessa vanhemmassa polvessa.
- Pianisteja ja viulisteja ja tällaisia pelimannisysteemejä, Peter täydentää.
Emil Sibeliuksen isää Gustafia (s. 1847) hän kuvailee vähän iloisemmaksi pelimannityypiksi.
- Gustafin vanha viulu on jossakin meillä. Emil taas soitti pianoa.
- Meidän ja Loviisan sekä Jannen äidin Borgin suvun musikaalisuus yhdistyi ja Janne sai molemmilta puolilta geeniperimää, hän arvelee.
Myös Peterin sisar soitti pianoa ja itse hän soitti teini-iässä Lapinjärven FBK:n torvisoittokunnassa, mutta on sitä mieltä että heiltä puuttui edeltäneiden polvien vapautunut musiikki-ilmaisu.
- Meidän sukupolvi suhtautui sillä tavalla, että se on jo tehty, hän toteaa.

Yhteyksiä

Jean Sibelius ei Loviisassa viihtymisestä huolimatta ole koskaan kyläillyt Lapinjärvellä. Peter Sibelius olettaa, että maalaispaikkakunta ei nuorta miestä kiinnostanut ja toisaalta täällä asuva suku pikkuserkkuineen oli jo etäistä. Hän kertoo, että omat vanhemmat saivat ikääntyneeltä säveltäjältä yllättäen postia vuonna 1947.
- Silloin kun äiti ja isä menivät kihloihin ja siitä oli ilmoitus lehdessä, Jean oli lähettänyt onnittelukirjeen ja kysynyt, ollaanko sukua.
Sittemmin 70-luvulla Jean ja Aino Sibeliuksen tyttäret Margareta ja Heidi sekä muitakin sukulaisia vieraili Lapinjärvellä Kurt ja Valborg Sibeliuksen kodissa.
Sibbeksen vaalea päärakennus harmaanvihreine ikkunanpuitteineen muistuttaa kieltämättä hieman Ainolaa. Läheiselle Lapinjärvelle avautuu ainutlaatuinen näkymä. Kurkien sijasta vaan muuttavien hanhiparvien huuto saattelee pihasta lähtijää.
- Margareta Jalas sanoi katsoessaan meidän käsiä, että ne ovat ihan samanlaiset kuin heidän, sormien vaistomaista rummutusta myöten, Peter Sibelius hymähtää.

Marke Kalliola
toimitus@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI