|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomalaisten Trumpille ja ?haravoinnille? naureskelu sai nolon lopun: ?Supervallan johtajan ajatus oikea? (19.11.2018 11:01)
Sitra laskee: Näin Suomi voi vähentää päästöjään 60% ? villi visio yli 800 000 sähköautosta (19.11.2018 10:50)
Valoa synkkyyteen ? Suomella sittenkin maailmanluokan mäkikotka (19.11.2018 10:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kyläidylli ja uiva telakka törmäyskurssilla Isnäsissä

04.06.2004Sopivatko alusten telakointi ja huolto sekä toisaalta luontoarvoja korostava kyläidylli yhteen? Isnäsin kylän asukkaista valtaosa katsoo, että eivät sovi. Tämä kävi selväksi Isnäsin kyläyhdistyksen järjestämässä yleisötilaisuudessa maanantai-iltana. Solbacka-talossa puitiin joukolla Päijät-Steel Oy:n hanketta käynnistää Isnäsin satamassa telakkatoiminta. Satamaan Vuosaaresta hinatulle uivalle telakalle ei juuri puolustajia löytynyt. Vastustajat toivat esiin huolensa mahdollisista öljyvahingoista, alusten pohjista irtoavista aineista kuin myös melusta.


Tilaisuudessa puhetta johtanut kyläyhdistyksen vetäjä Mia Aitokari toi avauksessa esiin, että kyläläiset haluavat Isnäsin olevan vihreä keidas, jossa luontoarvot ovat edelleen korostetusti esillä.
– Haluamme viihtyä kylässä, jossa on luontopolkuja, mukavia ihmisiä ja taloja. Ympäristöä tulee suojella ja hoitaa. Pienimuotoinen yritystoiminta tuo harvoin riskejä ympäristölle, mutta nyt olemme uudessa tilanteessa. Matala Isnäsinlahti ja satama eivät pysty käsittelemään pienintäkään ympäristövahinkoa. Toivomme, että Päijät-Steel löytää toiminnalleen paikan jostain muualta, Aitokari totesi.

Muita paikkoja vaikea löytää

Paikalle saapunut Päijät-Steelin edustaja Mika Roselli kertoi yrityksen kyllä etsineen uutta paikkaa muualtakin kuin Isnäsistä. Yritys joutui pakkomuuton eteen ja lähtemään Vuosaaresta. – Isnäs on kuitenkin ainoa realistinen paikka sopivan matkan päässä Helsingistä. Me emme voi lähteä minne tahansa, sillä valtaosa asiakkaista on näillä seuduilla. Tänne johtaa riittävän syvä väylä.
Hankkeen vastustajat ovat kysyneet, tuleeko Isnäsissä uusi Vuosaari. Roselli rauhoitteli kyläläisiä, toteamalla, että hänen mielestään kyse on pienimuotoisesta yritystoiminnasta.

– Telakoitavat alukset ovat alle 30-metrisiä. Lisäksi olemme siirtymässä hiekkapuhalluksesta raepuhallukseen, jolloin työ tehdään paljon lähempää, eikä hiekkaa leviä ympäristöön, Roselli sanoi.
Kaikki eivät vakuuttuneet toiminnan pysymisestä pienimuotoisena. Herbert Blomqvist epäili, että jatkossa toiminta paisuu ja viranomaisilta haetaan aina vain uusia lupia, kun pää on saatu auki.
Blomqvist myös varoitti uskomasta ulkopuolisten yritysten tekemiä ympäristötutkimuksia, koska nämä yritykset ovat hänen mielestään ”maksettuja”.

Pienetkin pitoisuudet vaarallisia?

Kylässä asuva Janne Länsipuro katsoi, että toiminnan pienimuotoisuudesta huolimatta laivojen pohjasta puhalluksen yhteydessä irtoavat aineet ovat pieninäkin pitoisuuksina vaarallisia ympäristölle.
Länsipuro ihmetteli, voidaanko 2000-luvun Suomessa ohittaa kyläläisten vastustus noin vain.
– Ehkä niin saattoi tehdä joskus 1970-luvulla, mutta mielestäni ei enää. Jos voidaan, niin huh, huh.
Iltaan oli kutsuttu myös Natura-asiantuntija Tapani Veistola Suomen Luonnonsuojeluliitosta.
– Meidän mielestämme satamia ja telakoita saa tehdä, mutta niille on valittava ympäristön kannalta paras vaihtoehto. Natura-säännöksiä, oikeusnormeja ja tieteellisiä tosiasioita on noudatettava.

Päätös voi viedä vuosia

Samoilla linjoilla oli kansanedustaja Heidi Hautala (vihr.). Hän uumoili Vuosaareen viitaten, että lopullinen päätös telakan mahdollisesta sijoittamisesta voi viedä vuosia. Hautala tähdensi, että hänen mielestään kansalaiset eivät suinkaan tee kiusaa, kun he tekevät asioista muistutuksia ja kirjelmiä.
– Pikemminkin kyse on siitä, että päättäjät eivät noudata niitä päätöksiä, joita he itse ovat olleet tekemässä. Tässä asiassa teidän tehtävänne on auttaa, että päättäjät ja tutkijat tekevät työnsä kunnolla.

Hautala oli myös kiinnostunut muutaman viikon kuluttua valmistuvista sahan edustan merenpohjasta otetuista tutkimusnäytteistä.
Keskustelu kiertyi aineeseen nimeltä TPT, jota on aiemmin käytetty alusten pohjamaaleissa. Samaisen aineen vuoksi esimerkiksi Vuosaaren satamatyömaalla joudutaan mittaviin ruoppaustöihin.
Toinen tilaisuuteen kutsuttu kansanedustaja, rkp:n Christina Gestrin kertoi jakavansa kyläläisten huolen mahdollisesta ympäristövahingosta.
– Öljyvuotoja ei voi tällaisella alueella tapahtua lainkaan. Se olisi katastrofi.

Generaattori piti melua toukokuussa

Telakan toiminnasta aiheutuva mahdollinen melu puhutti myös yleisöä. Eräs alueella asuva henkilö kertoi, että telakalla puhallettiin tänä keväänä venäläisten purjealusten pohjia lauantai-iltana vielä kello 22.30. Vasta paikalle soitettu poliisi sai toiminnan loppumaan.
– Kun ikkuna oli auki, melu peittosi television äänen.
Päijät-Steelin edustaja kertoi melun lähteneen sähkögeneraattorista, joka oli tilapäisesti vuokrattu. Mikäli toiminta saa luvan, generaattorista ei hänen mukaansa enää samanlaista melua lähde.
Isnäsiin vakituiseksi asukkaaksi muuttoa miettivä kesäasukas Antero Pesonen kummasteli, miksi alueelle tuodaan telakkatoimintaa, jos kunta kaavoituspolitiikallakin on ohjaamassa asioita toisen suuntaan.

– Tännehän on kaavoitettu lisää omakotiasutusta. Pesonen ei myöskään uskonut, että viranomaiset pystyisivät valvomaan toimintaa riittävästi, mikäli se käynnistyy.
Telakan toiminta vaatii käynnistyäkseen sekä vesiluvan että toimintaluvan. Asiat ovat parhaillaan Uudenmaan ympäristökeskuksen pohdittavana. Pernajan ympäristölautakunta jätti Päijät-Steelin lupahakemuksen toistaiseksi käsittelemättä, koska hakemuksen katsottiin olevan vajavainen.
Isnäsin kylätoimikunta on kerännyt telakkahanketta vastustavan adressin, jossa on 170 allekirjoitusta.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Juha Koski

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI