|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Eroaalto Britannian hallituksessa ? ?Tämä on vakavaa? (15.11.2018 14:04)
Li Andersson haluaa 4 päivän työviikon tai 6 tunnin työpäivän: Pikaisesti kokeilu Suomeen? (15.11.2018 13:23)
Huuhkajat torstaina Ateenassa ? lohkovoiton menetys olisi historian eeppisin sulaminen (15.11.2018 12:33)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisa selvittää pakolaisten vastaanottamista
18.09.2015Loviisan kaupunki selvittää parhaillaan mahdollisuuksia vastaanottaa pakolaisia. Pienryhmäkodiksi sopisi parhaiten Viirilän palvelukeskuksen kiinteistö.

LOVIISA Loviisan kaupungin johtoryhmä totesi alkuviikolla, että kaupungin omista tiloista ei löydy sopivia tiloja pakolaisten vastaanottokeskukselle. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ely) edustajat kävivät tiloja läpi jo viime keväänä. Ely:n mukaan Viirilän palvelukeskus, eli Viirilän entinen koulu, sopisi pienryhmäkodiksi, mutta vastaanottokeskuksen perustamiseen se on aivan liian pieni.
Uudenmaan ely-keskuksen erikoissuunnittelijat Minna Kuivalainen ja Satu Nila kävivät tiistaina kertomassa loviisalaisille kunnallispoliitikoille ja virkamiehille ely-keskuksen roolista pakolaisten sijoittamisessa. Kuivalainen koordinoi yhdessä Maahanmuuttoviraston kanssa pakolaisten sijoittamista kuntiin. Ely-keskukset neuvottelevat pakolaisille kuntapaikat. Ely-keskus ja kunta tekevät sopimuksen pakolaisten vastaanottamisesta ja kotouttamisesta kyseisessä kunnassa.
Kuivalainen ja Nila kertoivat muun muassa kunnille maksettavista korvauksista.
Ely-keskusten kontolla on lähinnä kiintiöpakolaiset kuntiin. Kiintiöpakolaisilla on jo pakolaisstatus ja he odottavat sijoitusta pakolaisleireillä. Suomeen odottavia on tällä hetkellä noin 450. Maahanmuuttovirastosta ei tilaisuuteen ehtinyt kukaan. Maahanmuuttoviraston kontolle kuuluvat turvapaikanhakijat.
Sekä kiintiöpakolaiset että turvapaikanhakijat luetaan kansainvälistä suojelua saaviksi.

Yhteistyötä Kotkan kanssa?

Perusturvajohtaja Carola Klawérin mukaan Viirilän tilojen sopivuutta selvitetään lähemmin tänään tai ensi viikolla. Klawér ja kaupungin tekninen johtaja Ulf Blomberg selvittävät, miten monelle ihmisille tilat riittävät.
Viirilän tiloja on alustavasti kaavailtu alaikäisille turvapaikanhakijoille pienryhmäkodiksi. Tämän kuukauden loppupuolella Loviisasta lähtee ryhmä tutustumaan Kotkan vastaanottokeskuksen toimintaan. Ajatuksena on, että pienryhmäkoti saisi tukea Kotkan vastaanottokeskuksesta.
Klawér katsoo, että Loviisa voisi harkita vaihtoehtoisesti kiintiöpakolaisten ottamista. Heidän kohdallaan kaikki selvitykset on jo tehty, mutta kiintiöpakolaiset joutuvat usein odottamaan vuosia pakolaisleireillä.
Perusturvalautakunta käsitteli tiistaina mahdollisuuksia ottaa vastaan pakolaisia. Lautakunta katsoi, että Loviisaan sopisivat pienet ryhmät, esimerkiksi kiintiöpakolaiset. Klawérin mukaan lautakunta suhtautui myönteisesti kaikkiin vaihtoehtoihin.
Asian valmistelu jatkuu ja kaupungin kannan päättää viime kädessä kaupunginvaltuusto.

Yksityisiä kiinnostaa

Samaan aikaan kun kaupunki on selvitellyt tilavaihtoja, yksityiset kiinteistönomistajat ovat Loviisassa kiinnostuneet pakolaisten majoittamisesta. Kaupungin virkamiehet ovat ohjanneet kyselijät suoraan Maahanmuuttovirastoon.
Esiin on tullut useita vaihtoehtoja: Kvarnudden, jonka omistaa Svenska folkskolans vänner rf., Ulrikakodin vanhat tilat, sekä Lagerholmin kiinteistö Tesjoella.
Loviisan seudun seurakuntayhtymässä on kartoitettu kiinteistöjä pakolaisten tarpeiden näkökulmasta ja todettu, että tyhjilleen jäänyt Ruotsinpyhtään pappila sopisi pakolaisille. Kirkkoherra Seppo Apajalahden mukaan päätöksiä ei ole tehty, mutta kartoituksen perusteella yhtymällä on valmius osoittaa kiinteistö pakolaisten majoittamiseen, kun tilanne Loviisassa kysymyksen tiimoilla selkiytyy.
Pakolaisten vastaanottamisesta valtuustoaloitteen tehnyt Thomas Rosenberg (r.) on vakuuttunut, että sopivia tiloja löytyy enemmänkin, myös kaupungin omistamia. Kaupunki on esimerkiksi laittanut myyntiin tyhjilleen jääneitä kunnan tiloja, joista osa on vaikeasti myytäviä. Hän huomauttaa, että Ruotsinpyhtään terveystalo saattaisi sopia pakolaisten käyttöön. Kiinteistö voitaisiin vain ottaa pois myyntilistalta.
Klawérin mukaan Ruotsinpyhtään terveystalon saniteettitilat eivät kuitenkaan ole riittävät.

Hätämajoitustilat kartoitettu

Ely-keskus on jo jonkin aikaa tehnyt koko Uudellemaalle valmiussuunnitelmaa akuutin ”häiriötilanteen”, eli sen varalle, että pakolaisvirrat kasvavat nykyisestä vielä voimakkaasti. Loviisaa ryhmässä edustaa sosiaalityöstä vastaava Pamela Stenberg.
Hätäsuojiksi on katsottu Loviisan liikuntahallia ja Agricolahallia Koskenkylässä.
Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä on yllättänyt niin valtion kuin kunnatkin. Epätietoisuutta on runsaasti ja tietoa on vaikea saada.
– Viranomaisohjeistus on myöhässä. Yritämme kuitenkin parhaamme, Klawér sanoo.
Viranomaistieto on kuitenkin niin hajallaan, että esimerkiksi Klawér on paljolti pikaviestipalvelu Twitterin varassa.

Marita Itävuori
marita.itavuori@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI