|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Hyvinvointivaltiota ollaan ajamassa kovaa vauhtia alas? ? Teflon Brothers -tähti lähtee eduskuntavaaleihin (15.11.2018 10:44)
Poliisien liitto lataa ikäviä totuuksia ? ?Kansalaisten palaute on pysäyttävää? (15.11.2018 10:32)
Näpäytys pääministeripuolue keskustalle: Minne katosi 600 miljoonan potti vuoden 2015 vaihtoehtobudjetista? (15.11.2018 08:14)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Mielenilmaus vie Helsinkiin
18.09.2015Tämänpäiväiseen palkansaajajärjestöjen mielenilmaukseen Helsingin Rautatientorille odotetaan jopa yli 10 000 ihmistä. Jouni Määttä Loviisasta on yksi heistä.

LOVIISA Loval Oy:n pääluottamusmies Jouni Määttä suuntaa tänään kohti Helsingin Rautatientoria, siellä järjestettävään ammattijärjestöjen mielenilmaukseen.
Määttä ja muutama muu työkaveri nousevat Kotkasta Helsinkiin ajavaan linja-autoon. Osa suuntaa pääkaupunkiin omilla autoilla. Helsinkiin suuntaa yhteensä kymmenkunta ihmistä tehtaan puolelta.
Loval Oy:n tuotannon henkilöstöstä mielenilmaukseen osallistuu 107 ihmistä, eli 75 prosenttia tehtaalla työskentelevistä. Myös konttorin puolelta mielenilmaukseen osallistutaan, mutta ei yhtä laajasti kuin tuotannosta.
Mielenilmaus ei pysäytä toimitusjohtaja Jorma Kallaperän mukaan avaintoimintoja, vaan niiden hoidosta on sovittu hyvässä yhteisymmärryksessä.

Hallitus tunki tontille

SAK:n jäsenjärjestöön Metalliliittoon kuuluva Määttä pitää mielenilmausta aiheellisena ennen kaikkea kahdesta syystä: Juha Sipilän (kesk.) hallitus on astunut työmarkkinajärjestöjen tontille esittämällä yhteiskuntasopimusta, sekä ilmoittamalla pakottavan lainsäädännön valmistelun aloittamisesta.
– Hallituksen johdolla yritettiin yhteiskuntasopimusta kaksi kertaa. Hallitus laittoi ehdot pöytään. Palkansaajien ehdotuksia ei kuunneltu.
Määttä sanoo, että tilanne on Suomen historiassa outo. Työntekijäpuoli katsoo, että hallitus on sotkeutunut työmarkkinajärjestöjen väleihin kesken sopimuskauden. Useimmilla aloilla työehtosopimukset menevät katkolle ensi vuoden syksyllä, niin myös Metalliliitolla.
– Tällaista ei ole nähty sukupolviin.
Pahinta Sipilän hallituksen suunnittelemassa pakottavassa lainsäädännössä on Määtän mielestä sairausajan karenssi ja sairauspäivärahan pieneneminen. Ensimmäinen sairauslomapäivä tulisi työntekijän kustannettavaksi ja seuraavana yhdeksänä sairauslomapäivänä korvaus tippuisi 80 prosenttiin palkasta.
– Ylityökorvausten leikkaaminen ei koskisi meitä hirveästi, mutta esimerkiksi sairaankuljettajilla, poliiseilla, palomiehillä ja sairaanhoitajilla peruspalkka on pieni. Heidän ylityökorvaustensa leikkaaminen olisi iso vääryys.

Ensi viikosta jännittynyt

Pääministeri Sipilän keskiviikkoillan tv-puhe ei tuonut Määtän mielestä mitään uutta. Sipilän ajatukset ovat Määtän mukaan kuin suoraan Elinkeinoelämän keskusliiton papereista.
– EK:n ja työntekijäliittojen pitäisi ryhtyä neuvottelemaan. Pakkolakien tilalle pitää saada sopimista ja aktiiviset sopijapuolet. Maan hallitus tulisi sen jälkeen mukaan lakien muodossa.
SAK antaa omat ehdotuksensa maanantaina. Sipilän mukaan aikaa on ensi keskiviikkoon, jonka jälkeen hallituksen valmistelemat pakkolait etenevät, mikäli osapuolten välillä ei synny ratkaisua.
– Sitä ei varmaankaan kukaan toivo, ettei nyt onnistuttaisi. Oma näkemykseni on, että kilpailukyky teollisuudessa on noussut maltillisten palkkaratkaisujen myötä. Mutta jos nyt ei sovita, niin on ikävä mahdollisuus, että päädymme Kreikan tielle.
– Ensi viikosta tulee mielenkiintoinen. Jännittynyt.

Lasten vanhemmat paikkaavat puuttuvia koulukuljetuksia

Ammattijärjestöjen mielenilmaus tänään aiheuttaa muutoksia lähinnä koulukuljetuksiin. Koskenkylän alakoulussa vain kourallinen oppilaita jää kotiin puuttuvan kuljetuksen vuoksi.
Koskenkylän koulun johtaja Marina Johansson kertoi eilen, että koulun henkilökunta on soittanut kaikkien lasten huoltajille kuljetuksista.
– Keskiviikkona näytti hurjemmalta, mutta vanhemmat osallistuvat kuljetuksiin ja saimme pikkubussin käyttöön. Niinpä lähes kaikki lapset pääsevät kouluun. Johanssonin mukaan kotiin jää ainoastaan kourallinen koululaisia. Heille tämän päivän poissaolo on luvallinen ja he saavat kotitehtäviä. Johansson pitää kotiin jäävien koululaisten määrää yllättävän pienenä.
Hankaluudet koulukuljetuksissa eivät aiheuta muutoksia opetukseen.
Eniten puuttuvat koulukuljetukset tuntuvat Loviisan keskustan yläkouluissa.
– Eniten vaikutuksia on 7-9 -luokkalaisille, jotka tulevat keskustaan kyliltä, Harjunrinteen yhtenäiskoulun rehtori Laura Ståhl kertoo.
Alakoululaisista, eli 1-6 -luokkalaisista lähes kaikki pääsevät tänään kouluun, sama koskee erityisoppilaita.
Ståhl saa tietää poikkeustilanteen vaikutukset vasta jälkikäteen, sillä lasten huoltajia pyydettiin ilmoittamaan viimeistään eilen illalla Wilman kautta, onko lapsi estynyt tulemaan kouluun kuljetuksen puuttumisen takia. Ilmoitus menee suoraan luokanopettajalle tai luokanvalvojalle.
– Varmuudella ei vielä tiedä, ketkä eivät pääse kyliltä kouluun. Ne, joilta koulupäivä jää väliin, saavat etätehtävät Wilman kautta. Koulussa opettajat opettavat normaalin työjärjestyksen mukaan, eikä mitään erityisohjelmaa ole.

Vaihtelevat vaikutukset

Koulut ja päiväkodit ovat avoinna normaalisti perjantaina, Loviisan kaupunki tiedottaa.
Aamulla kulkevat normaalisti taksit, Tidstrandin minibussi Valko-Loviisa (tilausajo), Tidstrandin Saaristolinja (koulukuljetus Söderbystä keskustaan ja Tesjoelle), Tidstrandin Ruotsinkylä-Loviisa -linja, joka ottaa kyytiin kaikki oppilaat 170-tien varrelta, Tidstrandin Isnäs-Loviisa linja, jolla ei kuitenkaan ole paluukuljetusta.
Iltapäivällä kulkevat normaalisti taksit, Tidstrandin Saaristolinja (koulukuljetus keskustasta Söderbyhyn ja Tesjoelle), Tidstrandin Loviisa-Ruotsinkylä -linja kello 14.30 ja kello 16.25.
Huoltajat voivat itse kuljettaa lapsensa kouluun ja/tai koulusta kotiin. Tällöin voidaan myös hyödyntää yhdensuuntaista kuljetusta.
Porvoon liikenne, Savonlinja ja Etelä-Suomen linjaliikenne ovat ilmoittaneet, että ne eivät liikennöi perjantaina mielenilmauksen vuoksi.
Korvaavia kuljetuksia ei järjestetä. Mielenilmaisu katsotaan Kuntaliiton ohjeiden mukaan ylipääsemättömäksi esteeksi. Jos oppilas ei pääse mielenilmauksen vuoksi kouluun, tehdään poissaoloselvitys Wilman kautta kuten tavallisesti.
Koulut ovat tiedottaneet perjantain järjestelyistä myös suoraan huoltajille.
Koulujen, päiväkotien, hoitolaitosten ja kotihoidon ruokapalvelu hoidetaan mielenilmaisun aikana sekä myös niihin liittyvät kuljetukset.
Perjantain mielenilmauksella ei ole suoranaisia vaikutuksia sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Marita Itävuori
marita.itavuori@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI