|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi sai nyt liikenteen ?runkoverkon? ? ?Tällaista ei ole ennen nähty? (21.11.2018 14:47)
Uudet luvut julki: Kuva osoittaa ison pompun Suomen työllisyydessä ? Sipilän hallituksen ?tavoite saavutetaan? (21.11.2018 14:26)
?Lelusalakuljettaja? Adhamille 10 kuukauden vankeustuomio ? ?Varat pääosin käytetty yleishyödylliseen toimintaan? (21.11.2018 12:47)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Mistä tontti palveluasumisyksikölle?
21.08.2015Tehostetun palveluasumisen yksikön uudisrakentaminen Harmaakallioon tyssäsi asemakaavasta tehtyyn valitukseen. Elokuun 31. päivänä kaupunginhallitus aikoo tarkastella teknisen keskuksen listaamia vaihtoehtoisia tontteja.

LOVIISA Perusturvalautakunnan puheenjohtaja Patrik Stenvall toivoo, että Harmaakallion senioriasumishankkeelle löytyisi ratkaisu tässä kaavavalituksen aiheuttamassa uudessa tilanteessa.
– Mehän on työstetty sitä niin paljon.
Stenvall oli saanut viime viikolla tiedon, että alueen asemakaavasta on tehty valitus.
- Valituksen mukaan Harmaakallion kaavassa ei ole otettu huomioon alueen kaikkia luontoarvoja. Lisäksi päätöksenteko teknisessä lautakunnassa ei ole valituksen mukaan tapahtunut korrektisti.

Ripsisiippa-lepakkoja?

Juha Merenheimo on tehnyt valituksen Harmaakallion asemakaavasta 15. heinäkuuta. Hakemaansa toimenpidekieltoa hän perustelee sillä, että asemakaavan toimeenpano ja valmennushakkuut uhkaavat rauhoitettuja eläinlajeja tai ovat jo tuhonneet näiden elinympäristöjä.
Muun ohella kaavan nähdään toteutuessaan rikkovan lepakoiden suojelua koskevaa kansainvälistä EUROBATS-sopimusta. Loviisan lepakkoselvityksessä esitettyjä viherkäytäviä esimerkiksi ei ole huomioitu, vaikka Harmaakallio on yksi neljästä merkittävästä lepakkoalueesta. Valituksessa esitetään mahdollisuus, että alueen tunnistamattomien Myotis-suvun lepakoiden joukossa olisi ripsisiippa, joka on luonnonsuojelulain mukainen erityistä suojelua vaativa laji.
Kirjopapurikkoperhonen sekä lintulajeista kaavaselostuksen pikkusieppo ja tiltaltti, sekä lisäksi sirittäjä ja palokärki tuodaan valituksessa esille alueen suojelua vaativina lajeina. Kaavan toteuttamisen vaikutuksia alueen perhosiin ja linnustoon ei valituksen mukaan ole selvitetty.
Valituksen perusteluissa ensimmäisenä asiana on epäily kaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS) puutteellisuudesta, koska sitä ei ole päivitetty riittävästi uuden Loviisan kaikkien asukkaiden mielipiteiden osalta. Luontoselvitysten huomioinnissa mainitaan puutteita.
Toisena asiana mainitaan esteellisyydet kaavan päätöksenteossa. Varuboden-Oslan hallintoneuvoston jäsenet Tom Liljestrand, Juha Karvonen ja edustajiston jäsen Mikael Karlsson nähdään valituksessa esteellisiksi osallistumaan kaupunginhallituksen ja/tai -valtuuston kaavakäsittelyyn.
Valituksessa on kaikkiaan kuusi asiakohtaa sekä liitteet.

Ainakin vuoden viive

Kaupunginarkkitehti Maaria Mäntysaari on saanut Harmaakallion kaavavalituksen pöydälleen, mutta ei pysty käsittelemään sitä vielä.
– Valitus tarkoittaa sitä, että tarvitaan lisää aikaa. Asialle ei pystytä tekemään mitään kaavan osalta ennen kuin Helsingin hallinto-oikeus on tehnyt ratkaisunsa.
– Ilman muuta tämä vaikuttaa palveluasumisyksikön rakentamiseen, vähintään vuoden viivästyttää.
– Tämä tarkoittaa sitä, että hallinto-oikeus ratkaisee, onko ylipäänsä mahdollista että kaava saa lainvoiman. Tässä vaiheessa ei ole olemassa kaavan mukaista tonttia.

Tontteja listataan kiireellä

Tekninen johtaja Ulf Blomberg kertoo, että lista palveluasumisyksikön vaihtoehtoisista rakentamispaikoista on vielä tekeillä eikä hän tahdo julkistaa sitä. Vaihtoehtoja käydään läpi yhdessä senioripalveluiden kanssa.
– Olemme etsineet kuumeisesti, mutta niissä tonteissa on aina joku ongelma jokaisessa. Maanantaihin 31. elokuuta pitää saada lista valmiiksi kaupunginhallituksen kokoukseen.
– Tonteista yksikään ei ole valmis tuon tyyppiselle rakennukselle. Tähän tarkoitukseen kaavoitettua tonttia ei kaupungilla ole.
Tehostetun palveluasumisen yksikön rakentamishankkeeseen suunnitellun ARA-rahoituksen ehdot edellyttävät, että hankkeen kustannukset ovat kohtuulliset.
- Sen pitää olla helppo ja hyvä rakentaa.
Hankkeen konsepti edellyttää, että tontti on riittävän iso, sillä rakennus on yksitasoinen. Rakennuksen ympäri ja pihalle on päästävä helposti. Rakennuksen pitäisi olla lähellä keskustaa ja rauhallisessa, luonnonläheisessä ympäristössä.
Blomberg mainitsee esimerkkeinä esille nousseista vaihtoehdoista ns. Valintalon tontin, joka on tosin yksityisessä omistuksessa, sekä Loviisanlahden pohjukassa Saaristotien länsipuolella olevan ranta-alueen. Hän epäilee ranta-alueen rakentamisen kustannusten nousevan pohjatöiden takia liian suuriksi ARA-rahoitukselle.
– Rahoitusta voi saada 25-30 prosenttia kustannuksista.
Hankkeen kustannusarvio Harmaakallion valtuuston hyväksymässä suunnitelmassa on noin 5,75 milj. euroa. Blombergin mukaan Harmaakallio on edelleen yksi vaihtoehto, mutta hanke viivästyy silloin vuodella.
– Tämän syksyn osalta deadline on lokakuussa, jolloin pitää jättää ARA-hakemus. Kaikki on mahdollista, mutta huonolta näyttää, hän toteaa hankkeen valmistumisaikataulusta siihen mennessä.
Loviisan Sanomien tietojen mukaan tonteiksi ovat olleet ehdolla myös esimerkiksi ns. Grunsteinin vieressä oleva alue, Rauhalan kioskialue, Bellan hiekkakuoppa ja Ulrikakodin lähistöllä oleva alue.

Marke Kalliola
toimitus@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI