|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)
Kansanedustajat: Lasten harrastaminen maksaa liikaa ? ?Kustannukset nousseet rajusti 10?15 vuodessa? (20.11.2018 18:47)
Uusi ennuste: Sdp nyt selkeä ykkönen ? mutta tuliko demareille jo ?22 %:n katto? vastaan? (20.11.2018 17:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Puna-armeijan käsikranaatteja löytyi Loviisan keskuskorttelista

28.05.2004Loviisan keskustassa sijaitsevan vanhan rakennuksen vintiltä löytyi eilen kaksi venäläisvalmisteista munakäsikranaattia sekä muita ammuksia. Loviisan poliisi eristi Kuningattarenkatu 12:ssa sijaitsevan talon vinttikerroksen ja armeijan pommiraivaajat kävivät illalla noutamassa kranaatit Santahaminaan tuhottaviksi. Pomminraivausryhmän johtajan Timo Tyryn mukaan kyseessä on puna-armeijan F1-käsikranaatti, jota venäläiset kutsuvat ”krokotiilikranaatiksi” ja amerikkalaisen ”ananakseksi”.


Rakennuksessa on aiemmin toiminut muun muassa lastenvaatekauppa Sumppu. Sen jälkeen kiinteistöön on juuri muuttamassa Loviisan kierrätyskeskus, jonka vetäjä Jari Gröndahl säikähti pimeältä vintiltä tekemäänsä kranaattilöytöä.

”Tajusin pitäväni kädessä kranaattia”

– Menin vintille ahtaasta ikkunaluukusta ja tarkoituksena oli häätää puluja pois ullakolta. Vintille ei ollut muuta reittiä kuin ikkunan kautta, koska portaat oli naulattu umpeen. Ryömin romun seassa hämärässä vintissä ja käteeni osui puulaatikko, jossa oli jotain sisällä. Kun kallistin laatikkoa, ulos vierähti kaksi suuren munan muotoista esinettä. Otin yhden käteeni, ja säikähdin, kun tajusin pitäväni kourassa oikeaa käsikranaattia.

– Laitoin kranaatin varovasti takaisin ja peräännyin vintiltä. On ne kuitenkin sellaisia kamoja, että kyllä niitä ymmärtää kunnioittaa, kertoi käsikranaatit löytänyt Jari Gröndahl. Hänen johtama Loviisan kierrätyskeskus on juuri muuttamassa kiinteistöön eikä Gröndahlilla ollut aavistustakaan mitä vintiltä saattoi löytyä.
– Pinnaltaan ruostuneen kranaatin yläosassa ei ollut sokkaa, vaan eräänlainen pultti. Keskustelin kranaateista erään tutun aseasiantuntijan kanssa, ja hän arveli, että kranaatit voivat olla myös amerikkalaisia munakäsikranaatteja, jotka aktivoidaan lyömällä laukaisinta esimerkiksi kiveen ja sen jälkeen heitetään. En käynyt kokeilemaan, Gröndahl naureskeli. Lyöntilaukaisin on erittäin herkkä ja vaarallinen vanhetessaan.

”Käsikranaatti on tehty tappamaan”

Loviisan poliisin partio saapui nopeasti paikalle ja kävi arvioimassa tilanteen. Vanhempi konstaapeli Heikki Sirén ja ylikonstaapeli Tapani Huuhtanen totesivat, että paikalle on tarpeen kutsua virka-apuna puolustusvoimien räjähdeasiantuntijat.

– Kun kyse on sotilasräjähteistä, paikalle kutsutaan armeijan pioneeriryhmä. Kranaatteja ei myöskään pidä lehteä itse tuomaan poliisiasemalle. Kranaatti ei koskaan ole täysin vaaraton; sehän on tehty tappamaan. Tässä tapauksessa kranaatit eivät todennäköisesti olisi räjähtäneet, jos niitä ei liikuta. Poishan ne pitää saada joka tapauksessa, kertoi Sirén.
Vanhojen rakennusten vinteille kätketyt ammukset ja räjähdysaineet ovat esimerkiksi tulipalotilanteessa melkoinen riski palokuntien savusukeltajille.
Illalla Helsingistä saapunut pommiryhmä tutki vintin ja löysi paikalta myös patruunavyön ja 45 millimetrin panssarintorjuntakranaatin hylsyn. Paikalle hälytettiin valmiuteen myös palokunta ja ambulanssit. Timo Tyry antoi pelastusmiehistölle etukäteen ohjeet miten panssariliivit riisutaan pommimieheltä, mikäli kranaatit räjähtäisivät kesken siirron. Raivaaja Juha Kivioja pukeutui pomminpurkajan suojapanssareihin ja siirsi kranaatit sotilaallisen tarkan suunnitelman mukaisesti pihalla odottaneeseen pommikärryyn, joka kestää viiden kilon trotyylimäärän räjähdyksen. Ryhmä odotteli kauppakadun liikkeiden sulkemisaikaan saakka,jotta häiriö olisi mahdollisimman vähäinen. Kranaattien siirtämisen ajaksi pelastuslaitos ja poliisi eristivät Kuningattarenkadun sekä viereiset kulkuväylät. Itse siirto-operaatio kesti pari minuuttia, jonka jälkeen Tyry ja Kivioja lähtivät pommeineen kohti Santahaminaa.

Todennäköisesti sotasaalis rintamalta

Ammusten alkuperästä ei ole tietoa. Yliluutnantti Kiviojan mukaan kranaatit voivat olla esimerkiksi sotasaaliita viime sodista. Niitä löytyy aina silloin tällöin eri puolilta Suomea.
Venäläisen käsikranaatin erikoisuutena on, että sen sokka ponnahtaa ylöspäin eikä sivulle, kuten amerikkalaisessa versiossa. –Se voi yllättää tottumattoman, totesi Tyry ja katsoi silmiin.
Kuningattarenkadun rakennuksen omistaa Itä-Uudenmaan Rakentajat Oy, jonka edustajat eivät ole vintillä vierailleet. Rakennuksen paikalle on suunniteltu rivitaloasuntoja.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI