|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |




  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS




    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  







LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskee



MAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT












UUTISET


Reksit valmiina
07.08.2015



Harjurinteen koulussa aloittaa ensi viikolla koulutiensä perusopetuksessa lähes 500 ja lukiossa lähes 70 oppilasta. Perusopetuksen oppilasmäärään sisältyy noin 70 erityisoppilasta.

Yhtenäiskoulu on Loviisassa uutta. Harjurinteen koulu yhdistää perusopetuksen Länsiharjun, Myllyharjun ja Harjuntaustan koulut. Myllyharjun lukio säilyy erillisenä oppilaitoksena. Harjurinteen sekä Myllyharjun lukion rehtorina on aloittanut kuun alussa Laura Ståhl aiemman Päivi Outisen siirryttyä porvoolaisen koulun rehtoriksi. Apulaisrehtorina toimii Harjurinteen koulussa Titta Väkevä. Väkevä asuu Lapinjärvellä ja siirtyi tehtäväänsä Sipoonlahden koulusta, jossa hän toimi viimeksi apulaisrehtorin sijaisena. Lukion puolella Riitta Sinkkonen on opettajan työnsä ohella apulaisrehtorina.
Keskinäiseen työnjakoon Ståhl ja Väkevä ovat saaneet itsekin vaikuttaa, omat taustat ja vahvuudet ja koulutukset on huomioitu. Käytännössä Ståhlilla on päävastuu ”kaikesta”. Väkevä on pedagoginen johtaja esikoulusta yhdeksänteen luokkaan ja Ståhlilla on vastuu erityisopetuksesta ja lukiosta sekä koulunkäyntiavustajien ohjaamisesta.
Jos joutuisi ”reksin puhutteluun”, olisi osoite Väkevän työhuone. Hän nauraa, että pehmustettu tuoli on tarjolla, mutta muistojen rehtorin puhuttelua ei nykypäivänä enää pääse kokemaan. Väkevä luonnehtii tilanteita selvitettävän yhdessä neuvotellen niin vanhempien kuin oppilaan kanssa.
Yhtenäiskoulun hallintoa he kuvailevat jaetun johtamisen malliksi, jossa organisaatio on vastuullinen.
- Kaikilla on nimetyt tehtävät ja selkeät vastuualueet ja työnkuvat. Nyt on mahdollisuus luoda toimintakulttuuri, jossa kaikki ottavat vastuuta. Johtoryhmän, johon kuuluu edustajia eri opettajaryhmistä, merkitys on aiempaa suurempi, toteaa Ståhl.
Jokainen johtoryhmässä on myös oman tiiminsä johtaja ja kaikki kuuluvat johonkin tiimiin. Väkevä pitää mallin vahvuutena sitä, että kollegiaalista tukea lisätään eikä opettajan pidä enää pärjätä yksin.
Uudesta koulusta rakentuu rehtoreiden mukaan sellainen, miksi opettajat sen tekevät.
- Meillä voi olla unelmia siitä, mitä ollaan 10 vuoden kuluttua. Olemme rakentamassa yhteistä koulua, jossa johtajuuden merkitys korostuu. Oma tehtävämme on tuoda henkilökunnan vahvuuksia esiin sekä jakaa ja yhtenäistää osaamista. Vuosia on toimittu samalla tontilla, mutta osaamista ei olla voitu hyödyntää maksimaalisesti. Opettajien kaksoispätevyydestä on hyötyä, luokanopettaja voi toimia myös aineenopettajana ja toisaalta aineenopettajien asiantuntemusta voidaan hyödyntää myös alakoulun puolella. Rajoja pyritään ainakin sumentamaan, kuvailee Ståhl.
- Muutosvastarintaa on aina, mutta sen ei saa antaa voittaa, huomauttaa Väkevä.

Uusi ops

Virtuaalioppiminen mahdollistuu uusissa ja uusituissa koulutiloissa nyt eri tavalla kuin aiemmin, on laitteita ja verkko toimii. Elokuussa 2016 tuleva uusi opetussuunnitelma tuo mukanaan muun muassa poikkitieteellisten projektien vuosittaisen tekemisen, jolloin toimiva verkko ja laitteisto ovat välttämättömiä. Projekteissa tutkitaan esimerkiksi jotain tiettyä ilmiötä ja sen ulottuvuuksia selvitetään poikkitieteellisesti, usean opettajan johdolla.
- Tämä ajattelu tukee yhtenäiskouluja ja suuria yksiköitä. Yhteiset projektit ovat hyvä asia, mutta pienille yksiköille ne voivat olla haasteellisia toteuttaa, pohtii Ståhl.
He pitävätkin ajoitusta uudelle koulurakennukselle ja yhtenäiskoulun perustamiselle hyvänä. Koska uusi opetussuunnitelma tuo joka tapauksessa toimintakulttuuriin muutoksia, voidaan niitä nyt lähteä jo toteuttamaan.
Realismi pitää heidän mielestään muistaa, etenkin tänä syksynä, kun vasta 3.8. varmuudella tiesi, että Ståhl on rehtori, ei mitään isoja mullistuksia heti lukuvuoden alkuun ole luvassa.
Yhtenäiskoulussa jää nivelvaihe ala- ja yläkoulun väliltä pois. Nuorille tämä voi olla suurikin helpotus, ei tarvitse ”muuttua” miksikään kun vaihtaa yläkouluun.
- Tavoitteena on, että saadaan vanhemmat oppilaat toimimaan pienemmille malliesimerkkeinä ja pienemmät rauhoittavat isompia oppilaita, Ståhl sanoo.
Uusi opetussuunnitelma tulee lisäämään myös lasten ja nuorten kuulemista. Oppilaskunnan roolia painotetaan, jotta se olisi aidosti äänitorvi. Tulossa ovat ”luokkakokoukset”, joissa luokkien edustajat vetävät omassa luokassaan kokouksen, ja siitä tehdään pöytäkirja, joka toimitetaan oppilaskunnan hallitukselle joka puolestaan tekee ehdotuksia johtoryhmälle.
Lasten ja nuorten äänen kuulumista he pitävät tärkeänä, ettei koulumaailma kohtele oppilaita kuin ”robotteja”.
- Heitä pitää toki ohjata ja auttaa ymmärtämään erilaisia rakenteita, Väkevä huomauttaa.
Vanhojen koulujen nimet eivät enää ole käytössä muualla kuin sähköisessä reissuvihko Wilmassa.
- Oppilaat ovat hallinnollisesti vielä vanhojen koulujen rekistereissä, mutta jossain vaiheessa tämäkin saadaan muutettua, Ståhl toteaa.

Turvallisin mielin

Suurin osa opettajista sekä ala- että yläkoulun puolella on Harjurinteen koulussa päteviä. Vielä kesällä avoinna olleeseen tuntiopettajan tehtävään tuli 75 pätevän henkilön hakemusta.
- Moni hakija mainitsi, että yhtenäiskoulu houkutteli.
Ajatusmaailma on muuttumassa ja myös aineenopettajat ovat yhä enemmän tietoisia pedagogiikasta ja heillä on halu tehdä yhteistyötä yli rajojen, Ståhl mainitsee.
Harjurinteen rehtorin ja apulaisrehtorin viran valinnasta on tehty valitukset, mutta ne eivät vaikuta arkityöhön, he toteavat.
- Koulutyö lähtee pyörimään normaalisti, muut asiat pyörivät taustalla, Ståhl toteaa.
Kummallakaan ei ole varsinaista aineenopettajan koulutusta taustallaan. Väkevä on luokanopettajan pätevyyden lisäksi opiskellut opettamisen johtamista ja hallintoa ja opettanut yläkoulussa musiikkia. Ståhl on erityisopettaja, joka toki on yksi oppiaine yläkoulun puolella.
- Luokanopettaja kouluttautuu kasvattamaan ja opettamaan, aineenopettaja on oman aineensa asiantuntija. Tässä risteymässä on mahdollisuus tehdä uutta, Ståhl luonnehtii.
Johtamisessa he pitävät tärkeinä tiettyjen sääntöjen olemassaoloa ja niiden noudattamista sekä oikeudenmukaisuutta.
Koulun alku ei rehtoreita jännitä, työmotivaatio on korkealla. Kouluun he toivovat oppilaiden tulevan hymy kasvoilla ja turvallisin mielin.
- Meillä on osaava henkilökunta ja kivat puitteet. Koulu alkaa Harjurinteellä keskiviikkona 12.8. kello 8.30.

Auli Henriksson

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia




� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalle



Omat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:






Loviisan






Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI