|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kokoomusvaikuttaja: Suomeen +10 000 maahanmuuttajaa vuodessa tai palvelut alas ? Rinteen eläkelupaus on ?pyramidihuijaus? (19.11.2018 16:24)
Näkökulma: Nyt suomalaiset haravoimaan ? me Trumpin sanaa ymmärtämättömät mokasimme (19.11.2018 12:40)
Kokoomuksen konkari sote-yritysten keskittymisestä: ?Enkös minä sanonut? (19.11.2018 12:10)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Suljettu yhdistys raotti oveaan
04.08.2015Odd Fellow -Veljeskunta mielletään helposti salaseuraksi, mutta jäsenistön mielestä oikea termi olisi ehkä suljettu yhdistys. Loviisassa toimii neljä loosia, joissa on yhteensä noin 300 jäsentä.

Loviisan loosit kokoontuvat omassa OF-talossa, jonne ei ulkopuolisilla ole asiaa. Perjantaina tehtiin poikkeus, kun yhdistyksen hiljattain laajennettua taloa esiteltiin lehdistölle.
Loositaloon Degerbynkadulla saatiin lisää tilaa 64 neliötä ja niihin sijoittuivat uusi keittiö ja virkamieshuone. Puolilämmintä kellaritilaa tuli laajennuksen myötä 27 neliötä. Rakennukseen tehtiin myös hissi sekä luiska pyörätuolia käyttäville. Vanha keittiö purettiin ja liitettiin osaksi ruokailutilaa, johon mahtuu nyt noin 80 ruokailijaa.
Kaikkiaan loosien käytössä on lähes 400 neliötä. Laajennus maksoi noin 350 000 euroa ja se rahoitetaan pankkilainalla sekä jäsenmaksuilla. Laajennuksen yhteydessä takapihalle tehtiin pysäköintialue.
Perjantaina Loviisan loositaloon ja paikallisten loosien jäsenistöön tutustui veljeskunnan ylin johto. Paikalla olivat Odd Fellow Suomen Suurloosin suursire Rabbe Strann, varasuursire Kai Johansson sekä Suomen Rebekkaneuvoston presidentti Margot Nyström.
Strann, joka on kuulunut veljeskuntaan yli 40 vuotta, kertoi veljeskunnan toiminnasta ja tavoitteista.
– Moni ihmettelee, että mitähän ne oikein siellä kokouksissaan tekevät. Toimintamme on yleishumanitaarista ja tavoitteemme on itsemme kehittäminen. Toimimme juhlavin menoin. Musiikki on keskeinen osa rituaaleissa, samoin symbolit. Lähtökohtana on usko korkeimpaan, mainitsi Strann ja osoitti symboleista tärkeintä eli seinällä olevaa kaikennäkevää silmää.
Sitä, mitä kokouksissa tehdään, ei kuitenkaan haluta paljastaa.
– Haluamme edelleen pitää yllä tiettyä loosikokouksiin liittyvää mystiikkaa. Tällöin esimerkiksi jäseneksi tuloilta poikkeaa varmasti kaikesta aiemmin koetusta. Vihityn jäsenen vaellus jatkuu myöhemmin astekokouksissa. Kaikissa kokouksissa noudatetaan tiettyjä rituaaleja. Nämä rituaalit ovat salaisia, selvitti varasuursire Kai Johansson.
Veljeskunta pyrkii edistämään ihmisrakkautta ja suvaitsevaisuutta. Looseihin liitytään kokeneen jäsenen ehdotuksesta ja kahden muun henkilön suosittelemana. Toiminnasta kiinnostuneille löytyy yleensä varsin helposti ”kummit”, ja ovet avautuvat.
Jäseneksi voidaan hyväksyä 21 vuotta täyttäneitä miehiä ja naisia, jotka omaavat hyvän luonteenlaadun. Yläikärajaa ei ole. Jäsenistön nykyinen keski-ikä on yli 60 vuotta.
– Suomen Odd Fellow -Veljeskunta muodostuu noin 9 000 sisaresta ja veljestä. Jäsenmäärä on koko ajan kasvussa, totesi Johansson.
Loosi 37 Tapani Löfvingin ylimestari Janne Lehtola toivoo jäsenmäärän kasvavan myös Loviisassa.
– Etenkin nuoria haluaisimme lisää mukaan toimintaan.

Ateismi vierasta

Johansson jatkoi, että toiminnan tarkoituksena on luoda jäsenten keskuuteen vahva yhteenkuuluvaisuuden tunne. Veljeskunnan symboli, kolme lenkkiä eli ystävyys, rakkaus ja totuus, kuvaa veljes- ja sisarketjun eheyttä.
– Odd Fellow ei ole uskonnollinen yhdyskunta. Toiminnan perusteena on kuitenkin ajatus siitä, että on olemassa yksi korkein, ihmissuvun yhteinen isä. Ateismi on vierasta toiminnallemme. Veljeskunta ei ota kantaa mihinkään uskoneroja koskeviin opillisiin kysymyksiin. Myös poliittiset kysymykset jäävät toimintamme ulkopuolelle.
Veljet ja sisaret kokoontuvat erikseen omissa looseissaan. Toimintaa johtaa ylimestari. Vain jäsenille tarkoitetut loosikokoukset pidetään suljettujen ovien takana isossa loosisalissa. Kokouksen jälkeen ruokaillaan yhdessä, seurustellaan ja varsin usein kuullaan myös esitelmiä.
Veljeskunnan toimintaan kuuluu oleellisena osana myös hyväntekeväisyys. Hyväntekeväisyyttä harjoitetaan niin kansainvälisesti, valtakunnallisesti kuin paikallisesti.

”Oudot veljet”

Odd Fellow -Veljeskunnan juuret ulottunevat aina 1500-luvulle asti. Suomeen ensimmäinen loosi perustettiin vuonna 1925.
– Sanat Odd Fellow tarkoittanevat ”outoa veljeä”. Erään selityksen mukaan sana outo liittyy lähimmäisten auttamiseen, valaisi Johansson.
1700- ja 1800-lukujen vaihteessa Englannissa ja Amerikassa eliniän odote oli korkeintaan 50 vuotta. Kaupungeissa oli pulaa ruuasta ja asunnoista, kaikesta. Kulkutaudit ja lääkkeiden puute olivat usein syynä jopa joukkokuolemiin. Leskiä ja orpoja oli runsaasti.
– Perheillä ei ollut varaa haudata omaisiaan. Eloonjäämistaisteluun liittyvä itsekkyys vallitsi kaikkialla. Näissä oloissa syntyi ryhmiä, jotka pitivät huolta omista jäsenistä elämän kaikissa tilanteissa, mutta olivat valmiita myös auttamaan muita. Erityisesti haluttiin auttaa kaikkein heikoimpia. Tämä oli sen ajan oloissa outoa.
Johansson jatkoi, että noista ajoista lähtien veljeskunnan jäsenet ovat toteuttaneet aatetta vierailemalla sairaiden luona, auttamalla hädänalaisia, hautaamalla kuolleet ja kasvattamalla orvot. Nämä arvot löytyvät myös Loviisan loosisalin seinältä.

Eija Kosonen

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI