|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Itä-Uudenmaan taloista 1.000 sivuinen opus

25.05.2004Valokuvaajat ja haastattelijat kiertävät Itä-Uuttamaata. Kuutisen tuhatta taloa kuvataan. Edellinen vastaavan tyyppinen teos julkaistiin yli 30 vuotta sitten. Nyt mukaan pääsevät muutkin kuin maatilat. Jouluksi ilmestyy järjestyksessä 52:s tuhatsivuinen suomalainen kotiseutukirja.


Projektivastaava Stefan Ahlstedt on itse kotoisin ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta Kokkolasta, jossa syntyi, varttui Mustasaaressa ja asuu nyt Maalahdessa. Nyt hän on kuitenkin kahdeksisen kuukautta kestävällä komennuksella Liljendalissa vastaamassa Itä-Uudenmaan kotiseutukirjan projektista työssä, jota on tehnyt vuodesta 2001.

–Kirjaan tulee paitsi yksityiset taloudet, myös kunnille merkittävät yritykset ja suurtaloudet. Jokaisen kaupungin tai kunnan kohdalla otamme yhteyden esimerkiksi paikallisiin kunnanjohtajiin ja pyrimme saamaan kyseisen kunnan historiaan perehtyneen henkilön toimittamaan kirjaan kunnan historiikin, ja kunnat ovat kirjassa aakkosjärjestyksessä 3-6 sivun mittaisin edustuksin.

–Yksityisten talouksien kohdalla kertaamme talokohtaisen, esimerkiksi suvun, historian. Kirjaan tulee aina myös "päärakennuksen" värikuva.
–Edellisen itäisellä Uudellamaalla tehdyn kirjan julkaisemisesta on sukupolven verran aikaa, ja edellinenhän painottui maatilatalouksiin. Tähän pääsevät mukaan kaikki taloudet - tyypillistä kesämökkiasutusta lukuun ottamatta.

–Olemme tehneet kotiseututeoksia vuodesta 1993, jolloin firman ensimmäinen kirja julkaistiin. Vastavalmistuneet Ahvenanmaata ja Jyväskylän seutua, järjestyksessä 46:s ja 47:s, käsittelevät teokset ilmestyivät juuri. Itä-Uudenmaan kirja on järjestyksessä viideskymmenes toinen tuhatsivuinen, mielestämme kotiseutuhistoriallisesti merkittävä tallennus jälkipolville.

Kahdeksan haastattelijaa

Uffe Porko, Stefan Ahlstedt, Britt-Marie Ljungdahl, Katariina Kutilainen, Jens Rinne, Bengt Peltonen, Boris Backlund ja Pekka Halttunen ovat kokopäivätoimiset työntekijät projektissa, joka tätä kirjoitettaessa jo kattaa noin 25 prosenttia itäisen Uudenmaan alueesta. Projektiin palkataan vielä muutamia kesätyöntekijöitä, mieluimmin paikkakunnalta.

–Tulin mukaan lehti-ilmoituksen perusteella, hymyilee liljendalilaisten hyvin tuntema Jens Rinne, kunnan politiikassakin kannuksia hankkinut paikkakuntalainen.
–Normaalistihan minä teen rakennushommia, ja ajattelin että kesän nyt tullessa täytyy saada vähän kevyempää työtä. Ja olen viihtynyt oikein hyvin tässä duunissa!
–Haastattelijamme kiertävät Lapinjärven, Liljendalin, Loviisan, Pernajan, Ruotsinpyhtään ja Myrskylän taloudet, kertoo Stefan Ahlstedt.
–Pyrimme saamaan tästä teoksesta niin kattavan kuin suinkin mahdollista. Otamme samassa yhteydessä vastaan tilauksia, koska kirjasta otetaan vain ennakkotilauksia vastaava painos. Mutta tilaamatta jättäminen ei suinkaan tarkoita, etteikö talon asukashistoriaa, tietoja ja kuvaa tulisi mukaan.

Aikataulussa pysytään!

Stefan Ahlstedt kertoo, kenties ansaittua ylpeyttäkin äänessään, että kaikissa kirjoissa on pysytty luvatussa aikataulussa. Jokainen kirja sisältää alueellisen projektin, jolle siis on varattu aikaa 6-8 kuukautta. Kustannusliikkeen päämaja sijaitsee Kruunupyyssä Pohjanmaalla. Ruotsissakin on käväisty:

–Näillä kirjoilla on myös katettu historiallisesti merkittäviä alueita läntisessä naapurissamme. Gotlannista ja Öölannista on tehty paikalliset maakuntakirjat.
–Ahvenanmaa-kirja valmistui juuri, lisää Uffe Porko.
–Se on niin uunituore, että höyryää vielä.
Haastattelija Pekka Halttunen kävi myös toimittajan asunnossa Loviisan alakaupungissa. Itse haastattelu oli kivuton puolen tunnin juttu. Oli myös ilahduttavaa nähdä oman kotinsa kuva, joka oli otettu muutamia päiviä aikaisemmin.
Iloinen projektitiimi kokoontuu pikku hiljaa maanantai-istuntoonsa Krapulbackenin mäellä Liljendalissa sijaitsevaan liikehuoneistoon, ja saamme kuvan koko seitsenhenkisestä joukkueesta. Kokoushuoneen seinällä on tiimin teema: "Joka ei tunne kotiseutuaan, on huonosti varustettu kohtaamaan maailman, ja joka ei tunne historiaansa, on heikoilla tulevaisuuden suhteen!" Ajatelman on kirjoittanut Jens Spendrup.
Että sellainen joukkue!

Teksti ja kuvat
Matti Kid Hytönen

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI