|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
KL: Lisäkierroksia Suomen hävittäjäkisaan ? F-35:n hinta laskee (20.11.2018 09:28)
Viron hallituskriisi jatkuu ? siirtolaisuussopimus GCM viedään parlamenttiin (20.11.2018 08:37)
Eva väittää: Yksityisiä terveysyrityksiä sorsitaan sote-uudistuksessa (20.11.2018 08:07)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Jatulintarha rakennetaan Laivasillan puistoon

24.05.2004Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliike rakentaa muinaista jatulintarhaa muistuttavan ympäristötaideteoksen Laivasillan pohjoispuolella olevaan puistoon. Tekninen lautakunta myönsi luvan taideteoksen rakentamiseen tiistaina. Mallina jatulintarhalla on Pyhtään Mustaviiran saaressa oleva jatulintarha. Puistotoimiston mukaan jatulintarha sopii Laivasillalle aiottuun paikkaan, joka on tällä hetkellä hiekkakenttänä. Aluearkkitehti Maaria Mäntysaari toteaa lausunnossaan, että jatulintarhan rakentaminen edistää puistorakenteen toteutumista ja alueen käyttöä ja elävöittää kaupunkikuvaa.


–Kun toimittaja Maria Schulgin esitti keväällä ehdotuksia Loviisan ”matkailuvalteiksi”, kiinnostuimme jatulintarha-ajatuksesta. Jatulintarhassa meitä viehätti moni asia. Sillä on historiallista arvoa, se on rakennelmana kaunis, periaatteessa helppo toteuttaa ja se palvelee niin aikuisia kuin lapsia. Sitä paitsi se tuntui sopivan mainiosti Loviisaan, joka on muutoinkin varsin kivirikasta seutua, kertoo Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliikkeen puheenjohtaja Markku Lounamaa.

Loviisan jatulintarha on tarkoitus rakentaa Pyhtään Mustaviiran 12-kehäisen jatulintarhan mukaisesti, jota pidetään erittäin arvokkaana ja hyvin säilyneenä, mahdollisesti joko rautakauteen tai keskiaikaan ajoittuvana muinaisjäännöksenä.
–Päätimme toteuttaa sen kansalaistempauksena ja talkoovoimin. Arkkitehti Kai Andersson suurensi Mustaviiran jatulintarhan Rantapuiston mittakaavaan sopivaksi. Kuljetusliike Helander on lupautunut kuljettamaan paikalle tarvittavat kivet, jotka saamme Norr-Sarvlaksin kartanolta, Markku Lounamaa kertoo.

Jokainen voi osallistua tarhan rakentamiseen

Mustaviiran jatulintarha on läpimitaltaan 12 metriä ja siinä on erisuuruisia pienehköjä kiviä 1.152. Rantapuiston jatulintarhaan tarvitaan noin 30-40 senttiä leveitä, 30-40 kilon painoisia sileitä kiviä, eri laskelmien mukaan noin 1.500-2.000. –Toivomme mahdollisimman monen loviisalaisen osallistuvan tarhan rakentamiseen, joko omilla kivillään tai paikalle tuotuja kiviä käyttäen. Meillä on tarkoitus numeroida kivet ja kirjata niiden ”omistajat” paikalle tulevaan kilpeen.
Yhdistys on pyytänyt ensimmäisen kiven asettajaksi Olle Sireniä.

– Monistamme kaikkiin kouluihin paperin lasten vanhemmille, jossa kerromme, että perheet voivat tulla paikalle nimeämään lapsensa historiaan. Toivomme paikalle kaupungin johtoa sekä uusia ylioppilaita, itse asiassa kaikkia asiasta kiinnostuneita. Rakennustilaisuus on tarkoitus pitää näillä näkymillä lauantaina 12. päivä ja luvassa on monenlaista ohjelmaa, Markku Lounamaa lupaa.
Halukkaat voivat osallistua myös kivien keräystalkoisiin, esimerkiksi ensi sunnuntai-iltapäivänä Helanderin hiekkakuopalla, jonne kääntyy tie vasemmalle Pernajan risteyksen jälkeen.

Vanhimmat Assyriassa

Mutta mikä sitten on jatulintarha?
–Se on ikivanha kivilabyrintti, jonka nimi on ruotsiksi jungfrudans tai jättutkast, josta sen suomenkielinen nimi jatulin eli jättiläisentarha on syntynyt. Vanhimmat assyrialaiset jatulintarhat ovat 4.000 vuotta vanhoja ja samanlaisen labyrintin kuvio on esiintynyt myös antiikin Kreikassa, roomalaisissa rahoissa, Perussa, Meksikossa ja Pohjois-Amerikan hopi- intiaanien traditioissa. Keskiaikaisten kirkkojen seinillä labyrintin kuviota kutsutaan Jerusalemiksi tai Jerikoksi, kertoo Loviisan jatulintarhaidean äiti Maria Schulgin.
Loviisaa lähimmät jatulintarhat sijaitsevat Pyhtään Mustaviirassa ja Pernajan Aspkärissä.
Jatulintarhan alkuperäisestä merkityksestä ollaan montaa mieltä.
–Jungfrudans viittaa leikkiin. Monet korostavat nykyisin ensi sijaisesti jatulintarhan rituaalista meditatiivista merkitystä. Pentti Saarikoski rakensi aikoinaan Törnin saarelle omaa labyrinttiaan. Amerikkalaisessa Ozin kovamaineisesta vankilasta kertovassa televisiosarjassa Kylmä rinki vankilan johtaja piirrätytti jatulintarhan vankien voimistelusalin lattialle, nimenomaan mietiskelyä varten.

Labyrintti on aina ollut pyhä paikka

Arkeologi Petteri Pietiläinen, joka tekee väitöskirjaa jatulintarhoista, on puolestaan sitä mieltä, että ne ovat maanomistusmerkkejä.
–Itse olen kuitenkin kallistumassa jatulintarhan rituaalinomaisen merkityksen puolelle. Labyrintti on kautta aikojen ollut pyhä paikka. Sen kuvion seuraaminen yhdistää vasemman ja oikean aivopuoliskon, ihmisen rationaalisen ja intuitiivisen puolen. Labyrinttia, jossa on vain yksi tie sen keskipisteeseen ja yksi tie ulos, on pidetty eräänlaisena henkisenä pyhiinvaelluksena ja jotkut tekevät sen jopa polvillaan, Maria Schulgin sanoo.

–Suomenlahden uloimmat saaret kuuluvat Venäjän halki Mustalle merelle kulkeneiden viikinkien eli varjagien reittien varrelle. Voisi hyvinkin kuvitella, että ilmoja odotellessa Mustaviiralle on rakennettu sen 5.000 vuotta vanhan pirunpellon kivistä perinnelabyrintti, jolla on joko leikitty tai jolta on kyselty. Olen itse kulkenut Mustaviiran labyrintin kolmeen kertaan pääsemättä perille - ja kolmannen kerran lähdin keskeltä ulospäin, Maria Schulgin sanoo.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI