|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)
?Seuraavat vuosikymmenet muuttavat koko eläkejärjestelmän logiikan? (16.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Keskustan katuja suljettuna
26.06.2015Huippuliigan sprinttisuunnistuksen osakilpailut sulkevat katuja Loviisan keskustassa huomenna. Kilpailut alkavat kello 14. Sähäkkää sprinttisuunnistusta pääsee seuraamaan aitiopaikoilta, kun estradina toimivat Loviisan kadut, kujat ja polut.

LOVIISA Loviisassa järjestetään kaupunkisuunnistuksen Huippuliigan osakilpailun ja sprinttisuunnistuksen MM-näyttökilpailun kolmas osakilpailu lauantaina 27.6. Tapahtuman kisa-areenana toimii Loviisan ydinkeskusta, tori ja sen eteläpuoliset korttelit.
Kilpailun ajaksi Mannerheiminkadun eteläpuolelta suljetaan neljä toria ympäröivää katua. Aleksanterinkatu ja Kuningattarenkatu ovat suljettuina Karlskronanbulevardille saakka, Brandsteininkatu koululta Mariankadulle ja Kirkkokatu alusta loppuun. Torin itäpään parkkialueet ja Kuningattarenkadun toriosuus suljetaan jo 16 aikoihin tänään perjantaina, jolloin lähtö- sekä maalialuetta ruvetaan pystyttämään. Loput katuosuuksista suljetaan noin yhdeltä lauanatai-iltapäivällä. Itse kilpailut alkavat kello 14. Ihmisten ja pyöräilijöiden liikkumista kilpailualueella ei ole rajoitettu. Kilpailujohtaja Kalevi Ilonen kehottaa kuitenkin kaikkia keskustan alueella liikkuvia pitämään silmät auki.

– On juoksijoiden velvollisuus väistää, mutta tietysti toivomme, että ihmiset edesauttaisivat kilpailijoiden suoritusta siinä mielessä, etteivät he ainakaan ehdoin tahdoin olisi tiellä, Ilonen painottaa.
Parin neliökilometrin kokoisella kilpailualueella juoksee lauantaina vajaa 100 suunnistuksen huippua. Ydinkeskustan autottomuus on tärkeää tapaturmien välttämiseksi.
– Juoksijat tekevät kaksi kierrosta ja vaihtavat karttaa välillä. Huippusuunnistajat liikkuvat todella kovaa vauhtia kilpailusuoritukseensa täysin keskittyneinä. Katujen ja kujien kulmilla on paljon kilpailun valvojia, mutta kiitämme erityisestä varovaisuudesta ja alhaisista nopeuksista.
Tapahtuma tullaan myös televisioimaan. Lähetys alkaa kello 14.15 TV2:lla. Liikennejärjestelyt ovat tärkeitä kameroiden kannalta. Tiettyjen autojen siirroista on sovittu etukäteen, jotta ne eivät olisi tiellä. Suora TV-lähetys on myös asettanut tiettyjä reunaehtoja ratasuunnitteluun. Järjestäjien mielestä hyvä kompromissi on kuitenkin löytynyt.

Kokeile itse

Ilosen mukaan kilpailujen pitäisi olla ohitse viiden kuuden aikoihin, minkä jälkeen alue vapautetaan liikenteelle. Reitti jätetään kuitenkin paikalleen kilpailun jälkeen järjestettävän kuntosuunnistuksen ajaksi. Kuntosuunnistukseen voi ilmoittautua paikan päällä, osallistuminen maksaa kuusi euroa.
– Kuntosuunnistuksen osallistujat kulkevat reitin itsekseen. Liikennettä ei tässä vaiheessa enää rajoiteta, eli sen mukaan mennään, Ilonen muistuttaa.
Järjestäjät kiittelevät kaupunkilaisia, tonttien omistajia, torin ympäristön liikkeiden omistajia ja kaupunkia myönteisestä suhtautumisesta.
Sunnistajan tärkein työväline, eli kartta on Loviisan kisassa Mikael Salon maanmittarin tarkkuudella ja työtunteja säästämättä mittakaavaan 1:4000 piirtämä sprinttisuunnistuskartta.
– Haluamme lämpimästi kiittää kaikkia kilpailualueen loviisalaisia hienosta yhteistyöstä karttatyön aikana. Alueen asukkaat ovat olleet tosi kiinnostuneita kisasta ja antaneet tiettyjä alueita kilpailukäyttöön, Salo toteaa.

Metsistä yleisölajiksi

Sprinttikisoijen kautta suunnistus tulee metsästä kaupungin sykkeeseen. Ilosen mukaan suunnistus on muotoutunut yleisölajiksi tekniikan kehityksen myötä. Nykyään suunnistajien sijaintia voi seurata reaaliajassa GPS-laitteiden kautta.
– Ennenvanhaan odoteltiin, että joku tulee metsästä ennemmin tai myöhemmin. Seurantalaitteet tekevät lajista kiinnostavan, koska ruudulta näkee heti jos joku pummaa, Ilonen toteaa.
Kaupunkisuunnistus on perinteiseen suunnistukseen verrattuna nopeaa. Yhdellä kilpailijalla menee kahden reitin kiertämiseen arviolta viisitoista minuuttia. Miehet juoksevat vajaan neljän kilometrin matkan, naiset reilut kolme.
– Vartin rykäisyissä puhutaan sekunttitaistelusta tuloksissa, Ilonen mainitsee.
Radalle kilpailijat lähtevät minuutin välein. Ensimmäinen startti on kahdelta lauantai-iltapäivällä. Lähtöruljanssi kestää karkeasti arvioiden kaksi tuntia. Naisten sarjassa osallistujia on 40, miesten sarjassa 50.
– Mukana on maailmanhuippuja kestävyysjuoksijoita. Jos joku onnistuu täysin ja mukana on vähän fortunaa tai jos joku pummaa tyystin, voivat kilpailijat juosta edellä olevan kiinni, yleensä näin ei kuitenkaan pääse tapahtumaan.
Kaupunkisuunnistuksessa lajiin kuuluvat nopeast päätökset ja salamannopeat leimaukset rasteilla. Osallistujina ovat Suomen huiput, kuten Minna Kauppi ja Mårten Boström.
– Suunnistuksen puitteissa tämä on merkittävä tapahtuma, Loviisa on kilpailun ytimessä mukana, Ilonen alleviivaa.
– Tapahtuma televisioidaan suorana lähetyksenä ja näkyvyys vie toivottavasti taas Loviisan tunnettavuutta hiukan eteenpäin, hän lisää.
Kilpailun järestävä seura OK Trian on ruotsinkielisen FSO:n jäsen ja toimii samalla myös Suomen suunnistusliiton alaisena.

Charlotta Forsberg
toimitus@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI