|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Hallitus perääntyy: Poliisin ja verottajan haukkuma lakiuudistus haudataan (16.11.2018 16:20)
Petteri Orpo: Suomen talouden tärkein laskelma menee nyt uusiksi (16.11.2018 15:45)
Sdp:n Harakka: Sipilän hallitus ?antaa tietoisesti Carunan verovälttelyn jatkua? (16.11.2018 14:57)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ruukissa Postin ja Matkahuollon palvelut kyläkaupasta
26.06.2015Lauantaina vietetään valtakunnallista kyläkauppapäivää. Kyläkauppojen toimintaedellytysten ohella päivän ajatuksena on tuoda esille kauppojen mahdollisuuksia haja-asutusalueen lähipalvelujen tuottamisessa.

RUOTSINPYHTÄÄ Rakel Nyström Pyhtäältä käy kauppa-asioilla Ruukissa nyt kerran viikossa. Hän kertoo tekevänsä äitinsä ruokaostokset Ruukin Kyläkaupassa, mutta ostaa myös itselleen kaupan herkkutuotteita.
– Mie asun Pyhtäällä ja äiti asuu Viirilässä. Minusta on kiva käydä tällaisessa kaupassa. Itse olen yrittäjä ja yrittäjänä kannatan tämmöisten nuorten ihmisten yrittämistä ja sitä että maaseutu säilyisi, toteaa parturikampaajana 20 vuotta työskennellyt Nyström.
– Täällä on sellaisia jänniä tuotteita, possot on hyviä ja Neittamon lihatuotteet, vaikka niitä saa Kotkastakin. Aina täällä palvelu on ollut todella hyvää.
Kauppaan tuleva miesasiakas ei tahdo että häntä haastatellaan, mutta kommentoi ennen poistumistaan miten ”Loviisa kehittää meitä kovasti - niin että kaikki viedään”. Matonpesupaikan torppaaminen tuntuu olevan se viimeinen niitti kaupunginosan tyhjentämisessä.

Posti- ja bussipaketit

Kauppias Tomi Lapatto kertoo, että postipalvelut tulivat kauppaan 1. tammikuuta 2015. Vuoden vaihteessa, silloin kun kaupunki sulki postiasiamiehenä toimineen Ruotsinpyhtään kirjaston kaupungin omana toimintana.
– Ja Matkahuolto tuli marraskuun lopussa. Kyläläisille tärkein asia on se, että palvelut on saatu säilymään kylällä.
Matkahuollon jaottelussa kauppa on lähipakettipiste, josta pystyy lähettämään alle 10 kilon paketteja. Isommat paketit menevät Matkahuollon viralliseen pisteeseen. Tätä ennen Ruukissa ei ollut Matkahuollon palveluja, vaan paketin joutui hakemaan esimerkiksi Valintatalosta Loviisasta.
– Kyllä siinä huomaa kun pelkästään matkahuollon otti, miten ihmiset tilaavat tosi paljon haja-asutusalueelle: ihan perusvaatetta, pientä kodintarviketta, elektroniikkaa. Isompien lähetysten vastaanottamiseen Ruukin kaupan resurssit ja tilat eivät riitä.
– Paljon ihmiset tilaavat autonrenkaita, Lapatto mainitsee. Esimerkiksi renkaita he eivät pysty ottamaan vastaan. Oheispalvelut eivät juuri tuota tuloa kaupalle, mutta tulot kertyvät sitä kautta, että asiakkaat pistäytyvät sisälle ja tekevät muita ostoksia saman tien.
- Postin korvaus on suorastaan naurettava omasta mielestäni, mutta toistaiseksi on onnistuttu niin, että ei ole tarvinnut palkata lisää työntekijöitä.

Yksi työntekijä

Lapatto ryhtyi Ruukin kyläkaupan yrittäjäksi syyskuussa 2013.
– Sitä ennen meitä oli isompi porukka, aloitimme kesällä 2012. Olin tässä töissä koko ajan, mutta aluksi en yrittäjänä virallisesti. Muut lähtivät Kotkaan opiskelemaan silloin pari vuotta sitten syksyllä.
Kyläkaupassa työskentelee kauppiasyrittäjän lisäksi yksi vakituinen työntekijä, Tanja Puustelli. Kesätyöntekijä Jaro Nieminen oli ensin harjoittelijana huhtikuusta alkaen ja työskentelee kaupassa nyt kesäkuun ajan. Ruotsinpyhtääläinen Nieminen jatkaa heinäkuussa seurakunnalla kesätöissä. Lapaton mielestä moottoritien valmistuminen Loviisa-Kotka-välillä ei ole näkynyt myynnin vähenemisenä.
– Nämä oheispalvelut, jotka tulivat samoihin aikoihin, ovat pikkasen lisänneet porukkaa.
– Monet pelkäsivät, että jos Schneiderin tehdas menee kiinni, niin kauppakin sulkeutuu. Mutta sekään ei toistaiseksi näy, koska ihmisillä on täällä talot ja perheet, eivätkä heti pääse lähtemään nekään jotka ovat muuttamassa pois.
Muihin lähinnä oleviin päivittäistavarakauppohin Ruukista on kymmenisen kilometriä.
Ruukin kyläkauppa nousi esille jo aloituskesänä markkinoimalla valittuja lähituotteita kaupan omilla nimillä ja pakkauksissa. Lapaton mukaan Ruukin Märkä on nyt lopussa.
– Siitä on tulossa ihan täysin uudistettu pullo. Itse asiassa olutkin vaihtuu eri makuiseksi, tälle alueelle paremmin sopivaksi. Entinen vehnäolut jakaa vähän mielipiteitä, hän muotoilee.
Edelleen valikoimassa on paikallisten hyviksi koettujen valmistajien jugurtteja, juustoja, lihatuotteita ja leipomotuotteita. Lapatto ei ollut ehtinyt juuri huomioida lauantaista kyläkauppapäivää, mutta reagoi nopeasti ja lupaa tarjota kahvit asiakkaille.
– Munkkikahvit, hän täydentää.

Marke Kalliola
toimitus@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI