|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


3D Navetta Pyhtäälle
18.06.2015Pyhtäälle on vuoden 2016 loppuun mennessä nousemassa 3D-osaamiskeskus työnimellä ”3D Navetta”. Hankkeen tavoitteena on synnyttää pysyvä rakenne edistämään Suomen ja seudun siirtymistä hyödyntämään 3D-valmistusta.

PYHTÄÄ 3D-tulostus tulee mullistamaan valmistusteollisuuden ja vakiotuotteiden sekä erilaisten prototyyppien valmistamisen kustannustehokkaasti ja kannattavasti. Tuotteiden valmistus tulee muuttumaan keskitetystä hajautetuksi. Lisäksi lyhyiden, jopa yhden kappaleen sarjojen, valmistaminen tulee muuttumaan kannattavaksi. Suomi on vielä selvästi muuta maailmaa jäljessä 3D-tulostuksen liiketoimintamalleissa, minkä lisäksi tieto 3D-tulostuksen mahdollisuuksista on hajanaista, eikä tavoita suurta osaa yrityksistä ja ainetta lisäävän valmistuksen mahdollisuuksien hyödyntäjistä.
Pyhtäälle sijoitetun innovaatiokeskuksen suunnittelu aloitettiin kesällä 2014. Tarkoituksena oli luoda uusi ja taloudellisesti kannattava, Suomessa lähes uniikki, 3D-valmistuksen itsenäisesti toimiva kokonaisuus. Pitkän suunnittelujakson päätteeksi hanke potkaistiin käyntiin 1.6.2015. Viime tiistaina Pyhtäällä järjestettiin projektin Kick Off-tilaisuus, jossa hankekumppanit tapasivat ja päättivät strategisista tavoitteista.
– Projekti on lähtenyt liikkeelle yrittäjien tarpeista. Nyt lähdemme hyödyntämään uusia ajatuksia ja teknologioita, toteaa hallinnoivan elinkeinoyhtiön Cursor Oy:n asiantuntija Jouko Luode.

Laajaa osaamista

Suomessa ei Luoteen mukaan vielä ole 3D Navetan kaltaista keskittymää, joka kokoaisi 3D-tulostukseen liittyvää osaamista saman katon alle. Kuntien ja kehittämisyhtiö Cursorin lisäksi suunnitteluvaiheesta asti mukana on ollut noin 20 eri teollisuusalan yritystä sekä osatoteuttajat Aalto Yliopisto, Lappeenrannan teknillinen Yliopisto ja Kymenlaakson ammattikorkeakoulu.
– Olemme saaneet hyvän tuen niin kunnan kuin yhteistyökumppaneiden puolelta. Asiantuntemusta löytyy, Luode kiittelee.
Hankkeen päätavoitteena on vastata 3D-alan eri toimijoiden tarpeisiin, yhdistää ja luoda verkostoja sekä synnyttää uutta kannattavaa liiketoimintaa. Lisäksi innovaatiokeskuksen tehtävänä on tuoda esille ja jakaa alan tietoa, yhdistää tutkimus, koulutus- ja yritysmaailman tarpeet sekä löytää ratkaisu niiden toteuttamiselle. Tiistaisessa Kick Off tilaisuudessa käytiin läpi muun muassa yliopistojen rooleja, sekä yritettiin lyödä tutkimuksen ja yritysten tarpeet yhteen. Painopisteenä on metalli- ja kunnossapitoteollisuus sekä viihde- ja kuluttajapalvelut.
– Meillä on siinä mielessä hyvä tilanne, että rakennamme tätä tarpeiden mukaan. Markkinoita ei tarvitse keksiä itse, Luode kommentoi.

Merkitys seudulle

Innovaatiokeskittymän sijoittumispaikkakunta Pyhtää on ollut aktiivinen ja esimerkillinen 3D-valmistuksen eteenpäinviejä. Esimerkkinä toimikoon Pyhtään Huutjärven koulu, joka lähti noin kaksi vuotta sitten soveltamaan 3D-tulostusta opetuksessaan. 3D-hanke on herättänyt laajalti kiinnostusta eri toimijoiden parissa ja sen tuomat mahdollisuudet on tunnistettu laajasti.
– Kotka-Hamina seudulle innovaatiokeskus tarkoittaa uutta tekemistä. Mediassa puhutaan aina siitä, että uusiutuvaa teollisuutta tarvitaan lisää, tämä on juuri sitä, Luode toteaa.
3D-tulostus on keihäänkärki digitalisaatiossa ja alati nouseva trendi. Kotka-Haminan alueella on paljon teollista osaamista. – Täällä on paljon konepajoja ja metalliteollisuutta. Osaamista ja tarvetta 3D-tulostukselle löytyy. Tämä on mahdollisuus, jota ei pidä jättää käyttämättä, Luode painottaa.
Pyhtään 3D Navettaa Luode kuvailee ilmapiiriltään positiiviseksi. – Täällä on hyvä tunnelma yritystoimintaan.
Innovaatiokeskuksen todennäköiset lyhyen aikavälin (1-3 vuotta) vaikutukset ovat muun muassa Kymenlaakson elinkeinorakenteen osittainen uusiutuminen, pk-sektorin, tutkimuksen, tuotekehityksen, suuryritysten ja muiden toimijoiden tarpeiden sekä kouluttavien tahojen yhdistyminen, kansainvälisten yhteyksien aikaansaaminen yliopistojen ja yritysten välillä, uusien hankkeiden käynnistyminen ja kasvava tietopankki uusien mahdollisten tulostusmateriaalien hyödyntämisestä. Pitkällä aikavälillä (3-6 vuotta) toiveena on tehdä Kymenlaaksoska kansainvälisesti tunnettu 3D-tulostuksen keskittymä, joka on synnyttänyt uusia 3D-palveluja tarjoavia yrityksiä, jotka työllistävät suoraan 50 henkilöä.

Rahoitus

Rahoituspäätös hankkeelle on saatu 25.6.2015. Budjetti on 427.000 euroa. 70 prosenttia rahoituksesta tulee valtiolta ja EU:lta. Eri osatoteuttajat vastaavat jäljelle jääneestä 30 prosentista.
– Vuoden 2016 loppuun mennessä projekti täytyy saada vauhtiin, minkä jälkeen homma jatkuu omana toimintanaan, eli yrityksenä, Luode kertoo.
Yritysmalli ei vielä ole selvillä. Hankkeeseen mukaan lähteminen vaatii yrityksiltä rohkeutta. Ennakkoluulottomuus ja halu uusiutua ovat avainsanoja innovaatiokeskus-projektissa. Yrityksiltä vaaditaan myös valmiutta muuttaa toimintatapojaan resurssien optimoimiseksi. Toisaalta osaamiskeskus mahdollistaa yrityksille ihan uuden liiketoiminnan harjoittamisen, nykyisen toiminnan kehittämisen tai erikoistumisen uudelle alueelle.
– Yrityksellä on tarve ja Navetta löytää ratkaisun, Luode kuvailee.

Suuri vaikutus

Tulevaisuuden kannalta tärkeintä 3D-osaamiskeskuksessa on kansainvälistyminen ja verkostojen luominen. Tarkoituksena ei ole tehdä kaikkea Pyhtäällä, mutta 3D Navetan kautta pitäisi löytyä apu kaikkeen. Yliopistoilla on kansainvälistymisessä keskeinen rooli.
– Tässä haetaan Suomen tasolla kovaa juttua. Maastamme löytyy toimijoita, jotka käyttävät 3D-valmistusta, mutta ne ovat hajallaan, Luode mainitsee.
Suomen elinkeinoelämälle 3D-osaamiskeskus voi olla kultakaivos. Maailmanlaajuisesti 3D-tulostus on miljardiluokan business. Vuoteen 2030 mennessä, eli vain 15 vuoden sisällä, Suomella on Luoteen mukaan mahdollisuus kaapata markkinoita useamman miljardin edestä. Suomessa on asiantuntijan mielestä roppakaupalla insinööriosaamista, mutta tilaisuuteen täytyy uskaltaa tarttua.
– Tärkeintä on, että tästä syntyy jotakin. Nyt tehdään, Luode alleviivaa.
Tavoitteet ovat kovat ja hankkeen takana on useamman alan osaajia. Mukana on muun muassa yksi Suomen suurimmista innovoijista Risto Linturi. Linturi on tehnyt tulevaisuus-skenaarioita hallitukselle ja ollut mukana suurissa projekteissa aiemminkin.
– Hankkeen suunnittelu on tehty huolella ja nyt lähdemme kovaa vauhtia toteuttamaan, Luode tuulettaa.

Charlotta Forsberg
toimitus@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI