|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Herra ministeri, te olette 114?vuotias, kun suomalaiset veronmaksajat vapautuvat tästä vastuusta? (13.11.2018 18:02)
Perussuomalaiset haluaa keskituloisen veroalen ? Ruotsissa saa 200e/kk enemmän (13.11.2018 16:41)
Finanssiala: Sdp:n lähdevero vesittyy ? maksajina Suomen työssäkäyvät (13.11.2018 15:32)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Alavesiaseman paineen nosto ehkä syynä putkirikkoihin
04.06.2015Kaksi perättäistä isoa putkirikkoa katkaisi vedentulon keskiviikkona ja torstaina Loviisan Rantatien ja koko alakaupungin alueelta. Perättäisten putkirikkojen arvioidaan aiheutuneen uuden alavesisäiliön käyttöönoton seurauksena, jolloin kaupungin vesiputkiston painetta nostettiin. Suolatorille perustettiin tilapäinen vedenjakelupiste.

Rantatien putkirikko sattui keskiviikkona Vesikujan risteyksen eteläpuolella, ja saatiin korjattua keskiviikon ja torstain välisenä yönä.
Korjaustöiden yhteydessä noin 200 metriä vuotokohdasta Rantatiellä ollut sulkuventtiili hajosi, ja asvaltti jouduttiin korjaustöiden takia kaivamaan auki noin 5 neliömetrin alueelta.

Vesi tulvi kaduille

Seuraavan kerran putki repesi torstaiaamuyönä kello kahden aikoihin noin kolmen metrin syvyydessä Suolatorilla Puutarhakadun ja Mäkikujan risteyksessä.
-Kolme tuntia ehdin nukkua, kun tuli taas lähtö, kommentoi korjausmies Suolatorin montun reunalla.

Vuotokohta paljastui helposti, kun vesi tulvi vuolaasti Puutarhakadulle ja sorrutti maata vuotopaikalla.

Vedenjakelupiste Suolatorille

Vesiliikelaitos jakoi useisiin lähialueen taloihin vuodosta kertovaa tiedotetta sekä perusti vedenjakelupisteen Suolatorin pumppuhuoneen kupeeseen.
Kaivinkoneet kaivoivat torstai-aamuna Suolatorin vuotavan putken esille, jolloin paljastui, että valurautaputki oli haljennut aiemmin paikatun kohdan vierestä. Vettä suihkusi 150 millimetrin paksuisen putken noin 60 senttiä pitkästä halkeamasta.

Paikkaa paikan perään

Vapaapäivältä tavoitettu vesiliikelaitoksen johtaja Markku Paakkarinen tilapäispaikkoja on asennettu runsaasti eri puolille kaupunkia.
-Valmistajan mukaan paikat on tarkoitettu tilapäiseen käyttöön, mutta käytännössä paikka ja paikattu kohta kestää kyllä hyvin, mutta vuotoja syntyy muualla putkistossa, Paakkarinen kertoi.

Valuraudan väliin 6 metriä muoviputkea

Suolatorin vuoto paikattiin asentamalla haljenneen valurautaputken kohdalle 6 metriä uutta muovista painevesiputkea. Vedentulo saatiin palautettua torstai-iltaan mennessä.
Paakkarisen mukaan tuoreiden vuotojen syynä saattaa olla vesitornin poistaminen käytöstä ja Panimonmäen uuden alavesialtaan ja pumppaamon käyttöönotto, jossa yhteydessä Loviisan vesijohtoverkoston painetta nostettiin.
-Täyttä varmuutta siitä ei ole, mutta sen on todennäköinen syy, Paakkarinen arvioi.

Alavesiasema nosti paineita

-Aiemmin korkeimmilla paikoilla kuten harjulla ja kirkonmäellä on ollut ongelmia liian alhaisen paineen takia, ja nyt kun painetta nostettiin, niin matalimmilla alueilla kuten Rantatiellä putket eivät näköjään kestä, Paakkarinen pohti.
Koko Loviisan kaupunki on yhtä ja samaa painealuetta. Panimonmäen pumppaamosta vettä syötetään 4 barin paineella.

"Nyt haetaan oikeaa painetta"

Noin 10 metriä alempana Loviisanlahden rannalla Rantatiellä paine nousee 5 bariin ja ylempänä Harjulla ja kirkonmäellä paine on noin 3 barin luokkaa.
-Nyt ollaan hakemassa sitä sopivaa painetasoa, jossa vettä saadaan kerrostalojen ylimpiin kerroksiin putkia rikkomatta, Paakkarinen valotti.

Noin 20 km haurasta putkea

Markku Paakkarisen mukaan Loviisan kaupunkialueella on vielä noin "parikymmentä kilometriä" vanhaa ja haurastuvaa valurauta-, rauta- ja himanit -putkistoa. Himanit on betonista ja asbestista valmistettua putkia, joita asennettiin muutamien vuosien ajan ennen muoviputkien keksimistä.
-Näiden vuotojen kautta saadaan tietoa putkiston kunnosta, ja vanhat putket pyritään vaihtamaan vähitellen muoviputkiksi, Paakkarinen kertoi.
-Korjaustarvetta on jonossa paljon, Paakkarinen huokaisi.

Putkirikon hinta kymppitonni

Hänen mukaansa esimerkiksi yöllä tapahtuvan yksittäisen putkirikon pikakorjaus on kallista, keskimäärin noin "kymppitonnin" luokkaa.
-Kymppitonni on tietenkin iso raha, mutta toisaalta, jos jotakin putkilinjaa ryhdytään oma-aloitteidesti korjaamaan, niin kymppitonnilla ei montaa metriä saneeraa, Paakkarinen arvioi.

Gallerian putkirikko kallein

-Sitten voi olla tapauksia, joissa putkirikosta ja vesivuodosta aiheutuu ulkopuolisille vahinkoja, kuten kävi Kuningattarenkadulla helmikuussa 2014. Siinä vettä pääsi Gallerian alakerroksiin ja vahingot nousivat kymmeniin tuhansiin euroihin, Paakkarinen muisteli.
Vahinkojen kokonaissumma kasvoi yli 50.000 euroon, josta Vesiliikelaitoksen vastuuvakuutus korvasi osan noin 40-50 prosenttia.
Lisäksi korvaussummasta vähennettiin 5.000 euron omavastuu, jonka jälkeen loput noin 30.000 euroa jäi vesiliikelaitoksen maksettavaksi.

Putkirikko irrottaa ruostetta

Vesiliikelaitoksen tiedotteen mukaan putkirikon jälkeen käyttöönoton yhteydessä putkistosta voi irrota saostumia ja ruostetta, joista voi aiheuta veden sameutta ja värillisyyttä. -Nämä eivät ole terveydelle vaarallisia haittoja mutta niistä saattaa aiheutua hanojen ja pesukoneiden sihtien tukkeutumista ja vaalean pyykin värjäytymistä. Putkistoihin on myös saattanut päästä ilmaa, joka voi aiheuttaa "kolinaa" ja pärskintää. -Haittojen poistamiseksi suositamme veden juoksuttamista, kunnes vesi kirkastuu, neuvoi Vesiliikelaitos.

Arto Henriksson

"Alavesisäiliön käyttöönotto ja paineen nosto saattoi olla syynä putkirikkoihin" Markku Paakkarinen
Vesihuoltopäällikkö

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI