|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
KL: 52 työntekijän yritys toimii ilman pääluottamusmiestä ja liittoja ? ?Palkankorotus otettiin heti käyttöön täysimääräisenä? (15.11.2018 11:21)
50 000 nimeä täynnä ? Kansalaisaloite raiskauksen määritelmästä menee seuraavan eduskunnan käsittelyyn (15.11.2018 10:57)
?Hyvinvointivaltiota ollaan ajamassa kovaa vauhtia alas? ? Teflon Brothers -tähti lähtee eduskuntavaaleihin (15.11.2018 10:44)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Viimeiset ylioppilaat Porlammilta
02.06.2015Porlammin lukion pitkä historia tuli päätökseen lauantaina. Lukiosta valmistui seitsemän ylioppilasta, jotka jäävät kirjoihin ja kansiin koulun viimeisinä ylioppilaina.

PORLAMMI Haikea tunnelma valtasi Soihtulan lauantaina aamupäivällä, kun Hilda Käkikosken ja Porlammin lukion yhteinen kevätjuhla oli alkamaisillaan. Voisi kirjoittaa, miten nopeasti yksi lukuvuosi on taas kulunut.
Ja nopeastihan se tulikin päätökseen, sitä tuskin on kiistäminen. Yhtä nopeasti on kuitenkin tullut eteen se tosiasia, että syksyllä Porlammilla ei enää jatku lukio-opetus. Lukion viimeiseen kevätjuhlaan ei tosin oltu tultu itkuvirsiä veisaamaan, vaan seisomaan rohkein mielin ja avoimin katsein.
Alun haikeus ja supattelu vaihtuivatkin nopeasti iloisempiin tunnelmiin Suvivirren kajahtaessa ilmoille. Hilda Käkikosken koulun osuus alkoi opettaja Pia-Leena Salon tervehdyssanoilla ja rehtori Juha Heinosen puheella.
Alakoululaiset olivat varanneet juhlan alkuun kuorolaulua ja pian lavan valtasi kansantarun pohjalta sovitettu näytelmä Lintu lensi oksalle, joka sopi mitä parhaimmiten paikan arvolle. Soihtula sentään on ollut paitsi kaikkien tuntema nuorisoseurantalo Porlammilla, myös eräänlainen esittävän taiteen tyyssija, joka on inspiroinut menneinä vuosina ja vuosikymmeninä monenlaisia näytelmiä ja muita esityksiä. Lopuksi ihasteltiin 4.-6. -luokan tyttöjen tanssiesitystä.
Esitysten lomassa palkittiin hymytyttö ja hymypoika. Alakoulunsa päättäneitä kuudesluokkalaisia puolestaan muistettiin karttakirjalla ja Lapinjärven veteraanikirjalla. Hilda Käkikosken koulun perinteiden mukaisesti kuudesluokkalaiset saivat mukaansa myös itse koristelemansa peilit.

Ainutlaatuinen vuosi

Juhlan puolivälissä siirryttiin lukion osuuteen. Lukion rehtori, Lapinjärven kunnan sivistystoimenjohtaja Marketta Takkala luonnehti abilukion viimeistä vuotta ainutlaatuiseksi.
- Lukiossa oli vain kymmenen abiturienttivuoden opiskelijaa, kolme opettajaa, koulusihteeri sekä etärehtori. Tämän pienen abilukion toteutumisen takana olitte te, hyvät opiskelijat. Teidän vaatimuksestanne Lapinjärven kunta päätti antaa teille mahdollisuuden opiskella lukio-opintonne loppuun Porlammilla. Kiitos ja kunnia teille, kansalaisaktiivisuus kannatti, Takkala totesi puheessaan.
- Porlammilta ehti valmistua vuosien mittaan karkeasti arvioiden lähes tuhat ylioppilasta. Tänään Porlammin lukion viimeiset ylioppilaat saavat valkolakkinsa ja samalla sinetöidään lopullisesti paikallisen koulutustarjonnan kapeneminen, Takkala jatkoi puhettaan.
Opiskelijoiden ja opettajien sopeutumiskyky vallinneisiin olosuhteisiin sai kokeneelta rehtorilta kiitosta.
- Näin pienessä abilukiossa kaikkea opetusta ei voitu järjestää lähiopetuksena. Meillä opiskeltiinkin monia aineita verkko-opiskeluna menestyksekkäästi. Toisaalta myös opettajamme venyivät hienosti opettaessaan itselleen vieraita aineita, kuten liikuntaa ja opinto-ohjausta. Tänne oli aina todella mukava tulla tapaamaan opiskelijoita ja opettajia, Takkala kehui.
- Aura lentää kevyemmin ja kauemmas kuin yksikään kurki yksin. Kurjen huuto on yhdessä tekemisen ylistystä, Takkala lainasi Tommy Tabermannia.
Lakituksen jälkeen kuullussa ylioppilaan puheessa välittyi vastavalmistuneiden riemu. Puheen piti tällä kertaa kaksi ylioppilasta, Jasmin Salminen ja Pinja Mälkiä. Puheen jälkeen ohjelmassa oli perinteinen Gaudeamus igitur. Juhlallisuudet päätti yhteislaulu Arvon mekin ansaitsemme.
Tuore ylioppilas Lotta Koivisto oli tyytyväinen omaan urakkaansa.
- Olen ihan tyytyväinen arvosanoihin. Meillä oli pieni, mutta kiva luokka. Ihmiset oppi tuntemaan todella hyvin vuoden mittaan, vaikka olihan se vähän outoa kun meitä oli näin vähän, Koivisto summasi tunnelmiaan juhlien jälkeen.
Syksylle Koivistolla on jo selvät suunnitelmat.
- Olen hakenut opiskelemaan optikoksi, hän kertoi suunnitelmistaan.
Lukion ja yläasteen lakkauttaminen Porlammilla tuntuu Koiviston mukaan ajatuksena hassulta. Syksyllä Porlammilla jatkuu opetus Hilda Käkikosken koululla 1.6. -luokkalaisille.
- Onhan se vähän haikeaa, kun ei ole enää yläastetta ja lukiota olemassa, vaikka ei sitä ehkä osaa vielä niin ajatella, Koivisto tuumasi.

Kim Kujala
toimitus@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI