|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Alakaupungin kaavamuutoksen osallistaminen ja arviointi alkoi
01.06.2015Alakaupungin asemakaavojen muuttaminen hypähti askeleen eteenpäin. Tekninen lautakunta päätti tiistaina asettaa kaavan osallistamis- ja arviointisuunnitelman nähtäville. Kaavoittaja Hanna Oijala odottaa tontinomistajilta ehdotuksia ja mielipiteitä luonnosta varten.

LOVIISA – Hyvä asia että OAS on hyväksytty. Nyt voidaan ruveta osallistamaan ja arvioimaan kaavaa, kaupunginarkkitehti Maaria Mäntysaari sanoo.
Kaavoittaja Hanna Oijalan mukaan se tarkoittaa, että nyt tontinomistajat voivat tulla juttelemaan kaavoitus- ja arkkitehtitoimistoon.
– Jos heillä on jotakin toiveita kaavan suhteen. Tässä ei ole vielä mitään luonnosta esitettävänä. Tietenkin pohjana on vanha kaava, joka on laadittu 1970-luvun lopulla.
– Nyt toivomme, että ihmiset heräisivät ja tulisivat kertomaan mitä käyttötarkoituksia he haluaisivat tonteilleen merkittävän. Asukkaathan ovat niitä henkilöitä, jotka pihapiirin ja rakennusten käyttäjinä ovat parhaita ennakoimaan käyttötarkoitusta.
Ohjeellinen tonttijako on yksi kaavaan merkittävä asia, mainitsee Oijala.
– Tontinomistaja kertoo mikä on hänen toiveensa. Ohjeellisena tai sitovana voidaan esittää rakennusten paikat. Kaavassa merkitään mihin saa rakentaa.
Tonttien koko alueella vaihtelee kovasti. Maasto on sekin hyvin vaihtelevaa, sillä harjunrinne kohoaa jyrkästi. Jyrkkyys on osaltaan vaikeuttanut rakentamista.
– Alueella on tyhjiä tontteja, joille pystytään rakentamaan. Rinnemaalle rakentaminen on haasteellista ja suunnitelmien täytyy olla hyvin tehtyjä, Oijala toteaa.

Inventoinnit ensimmäisinä

Harjunrinnettä vasten tontit ovat pitkänomaisia ja niiden sisällä sijaitsevat yllättävän rehevät puutarhat. Puutarhaluonne on ominaista juuri Loviisan vanhalle Alakaupungille. Viime vuonna maisema-arkkitehtiopiskelija Essi Vento laati selvityksen alueen pihoista asemakaavan ja rakentamistapaohjeiden päivitystä varten. Selvitys oli osa kaavaprosessia.
Alakaupungin asemakaavan muuttamistyö aloitettiin vuosi sitten.
– Olen kerännyt selvityksiä siitä, mitä on vuosien varrella tehty jokaisella tontilla ja tehnyt inventointikortteja, Oijala kuvailee inventointivaihetta.
– Samalla tein peruskartoitusta tilanteesta, katsoin miten paljon millekin tontille on rakennettu. Alueella on hyvin erilaisia tontteja. Tarkastelen rakennusoikeutta tontti tontilta ja onko sitä ylitetty, Oijala kertoo.
– Kaavan laadinnan yksi kriteeri on tarpeenmukaisuus. Kaavassa osoitetaan käyttötarkoitus ja se, mikä on sellaista toimintaa, joka ei ole suotavaa ja mikä taas on, Mäntysaari toteaa.
Hänen mukaansa tulevaisuuden haasteena ovat tonttijaot ja tonttien yhdistämiset, sillä alueella on pieniä katualueisiin liittyviä tontinpalasia.

Ohjeistus meni vanhaksi

– Tässä on pohjalla hyvin paljon sellaisia tilanteita, kaikkea mikä liittyy kaavan ajantasaistamiseen, Mäntysaari toteaa.
Rakentamisen lähtökohtana ovat kaava ja kaavamääräykset sekä rakentamistapaohjeet. Hän muistuttaa, että voimassa olevan kaavan rakentamistapaohjeet ja määräykset ovat hyvin iäkkäitä. Ne on tehty oman aikansa olosuhteisiin.
– Ennen nykyistä kaavaa tässä on ollut kerrostalokaava 60-luvulta. Museovirasto oli sitten edesauttamassa säilyttävän kaavan laatimista 1970-luvulla.
Oijala mainitsee, että rakennusvalvonta ei voi aina vedota 70-80-luvun vaihteen ohjeisiin. Rakennustavat ovat muuttuneet, pitkästä puutavarasta ei enää juuri rakenneta vaan valmistalot ovat tulleet markkinoille. Lainsäädäntöön on tehty muutoksia.
– Vanhoissa rakennuksissa sovelletaan uusia energiamääräyksiä. Suojeltujen rakennusten osalle on otettu helpotuksia. Aika olennainen asia on villoituksen kehitys, Mäntysaari kertoo.
– Alakaupungin asemakaavan muutos on asemakaavan muutos siinä kuin mikä muukin asemakaavan muutos. Tämä on vain erityinen ympäristö, hän painottaa.
– Pelkästään rakennusvalvontaviranomaiselle rakentamisen ohjaaminen tuolla alueella on ongelmallista ilman ajantasaista kaavaa ja siihen sisältyviä määräyksiä ja ohjeita. Tarvitaan selkeät pelisäännöt, mitä missäkin tehdään.

Elävä miljöö

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa esitetään kaavoitushankkeen sijainti ja tavoitteet. Siinä kerrotaan lisäksi, miten alueen osalliset voivat vaikuttaa kaavoitukseen ja kuinka kaavan vaikutuksia arvioidaan työn aikana. Tavoitteita täydennetään osallisten näkemyksillä ja toiveilla.
Alakaupungin asemakaavan muutoksen päätavoite on turvata alueen historiallisen kaupunkimiljöön luonne sekä sovittaa ympäristöön ja rakentamiseen kohdistuvat vaatimukset niin, että alueen arvot huomioidaan mahdollisimman hyvin.
– Mikä on erityistä, on se että alue on valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä. Mutta se ei ole museo, vaan elävä elinympäristö, Mäntysaari toteaa.
Oijala huomauttaa, että rakennuksia pitää korjata ja ylläpitää. Siihen tarvitaan ohjeistusta, jonka avulla korjaukset voidaan tehdä rakennuksen arvo säilyttäen.
Asumisen ja työpaikka-alueiden yhteensovittamisen perusteet ovat vuosikymmenten aikana muuttuneet nekin. Aikaisemmasta teollisuusluonteisesta työnteosta on siirrytty usein etätyöhön läppäri työvälineenä. Työpaikan ja asumisen yhteensovittaminen pitäisi olla mahdollista, kun häiriöitä naapureille ei aiheudu.

Marke Kalliola
toimitus@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI