|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomalaisten Trumpille ja ?haravoinnille? naureskelu sai nolon lopun: ?Supervallan johtajan ajatus oikea? (19.11.2018 11:01)
Sitra laskee: Näin Suomi voi vähentää päästöjään 60% ? villi visio yli 800 000 sähköautosta (19.11.2018 10:50)
Valoa synkkyyteen ? Suomella sittenkin maailmanluokan mäkikotka (19.11.2018 10:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Elää ja kuolla somessa
15.05.2015Vauvankuvia, perhetapahtumia, yksityisviestejä. Mitä elämälle sosiaalisessa mediassa tapahtuu kuoleman jälkeen?
”Ihmisiä jotka saatat tuntea”. Listani alkupäässä on tuttu nimi. Meillä näyttää olevan neljä yhteistä fb-kaveria.
Tiedän, että ainakaan hän itse ei ole enää kuulumisiaan päivittämässä.
Tiedän, että hän on kuollut.


Moni elää aktiivista elämää sosiaalisessa mediassa, vaikkapa Facebookissa. Mutta mitä tilille tapahtuu, kun kuolee?
Poistuuko tili itsestään jonkin ajan kuluttua, vai pitääkö omaisten tehdä jotain asialle? Kuka omistaa kuvat, keskustelut ja kaiken muun, mitä aikajanalle on vuosien varrella kertynyt?
Kuka perii elämäni somessa?
Mitä sanoo laki?
USA:ssa hallinto suosittelee nettisivuillaan some-testamentin tekemistä: ”You should appoint someone you trust as an online executor” (Sinun on syytä nimetä reaaliaikaiseksi toimeenpanijaksi joku, johon luotat). Sivulta voi tulostaa some-testamentin pohjan, yksinkertaisen Excel-taulukon muodossa.

Perustietojen, eli some-sivun, käyttäjänimen ja salasanan lisäksi testamenttiin on merkittävä sen henkilön yhteystiedot, joka vastaa uskottuna miehenä tilistä, sekä sen viimeisen tahdon: haluaako vainaja tilinsä suljettavaksi, estää sen toiminnan, vai muuttaa sivuston muistosivuksi?
Facebook on tämän vuoden alkupuolella ottanut käyttöön Yhdysvalloissa toiminnon, jonka avulla jokainen voi määritellä, mitä tilille tapahtuu sen omistajan kuoleman jälkeen. Legacy contact löytyy tietoturva-asetuksista, ja sen on tarkoitus tulla käyttöön myös muualla, todennäköisesti pienellä viipeellä, kertoi It-Viikko tänä keväänä.

Some-perinnön haltija voi vaihtaa kuolleen profiilikuvaa, laittaa hänen aikajanalleen ilmoituksia ja hyväksyä uusia kavereita. Sen sijaan yksityisviestien lukeminen tai statuspäivitysten teko ei onnistu.
Tätä ennen tilin perineen on kuitenkin toimitettava Facebookille todiste tilinhaltijan kuolemasta, toteaa It-Viikko, The Verge -julkaisua siteeraten. Tilin perinyt voi halutessaan ladata talteen tilin sisällön, esimerkiksi päivitykset ja kuvat.

USA:n hallitus neuvoo some-testamentin tekijää kirjaamaan testamentin toimeenpanijalle maininnan kuolintodistuksen tarpeellisuudesta. Kopiota kuolintodistuksesta uskottu henkilö saattaa tarvita toimiessaan perinnönantajan puolesta.

Kuolintodistus tarpeen

Kuulostaa helpolta, mutta ei ole sitä.
Kuoleminen Facebookissa on hankalaa, jos salasanat ja tunnukset tietää vain vainaja.
Kahlaan Facebookin suomenkielisiä palvelusivuja, mutta en löydä ohjeita kuin siihen, miten saan itseni poistettua kokonaan tai väliaikaisesti ollessani elävien kirjoissa. En esimerkiksi löydä ohjeita siitä, minne kuolintodistus pitäisi lähettää. Muistosivujen luomisesta löydän ohjeet.

Pasi Kivioja on perehtynyt digitaaliseen elämään ja muun muassa kirjoittanut asiasta jutun ”Facebookin rauhattomat sielut”.
Lähetän hänelle kysymyspatteriston: kuka pääsee poistamaan kuolleen esimerkiksi Facebookista? Miten fb-testamentista tehdään juridisesti pätevä? Onko Suomessa valmisteilla somea koskevaa lainsäädäntöä yhteisöpalveluja käyttävän kuoleman varalta?
Sähköpostiin kilahtaa vastaus helatorstain jälkeisenä aamuna.
– Noista kysymyksistä osaan itse vastata vain ensimmäiseen: kuolleen profiilin voi poistaa Facebookista perikunta toimittamalla ylläpidolle tarvittavat viralliset dokumentit. Helpompi vaihtoehto on muuttaa FB-profiili vainajan muistosivuksi.

Kiviojan tekemä lehtijuttu MB-lehdessä kertoo, että helpoin tapa on muuttaa vainajan sivu muistosivuksi, kunhan käytössä ovat salasanat. Facebookille ei kannata välttämättä edes kertoa yhteisöpalvelun käyttäjän kuolemasta, jos haluaa välttyä kuolintodistuksen kääntämiseltä englanniksi, sen skannaamiselta ja lähettämiseltä.

Perikunnan omaisuutta

Facebookin ja muiden yhteisöpalvelujen sisältö on omaisuutta siinä missä talot ja autotkin. Perillisten pääsy digitaaliseen varallisuuteen voi kuitenkin olla hankalaa, jos vainaja ei ole salasanoja testamentannut.
Loviisalainen asianajaja Stefan Andersson ei ole törmännyt työssään digitaaliseen jäämistöön.
Hän huomauttaa, että salasanat ovat vainajan omaisuutta siinä missä autot ja matot. Niinpä hän neuvoo antamaan testamentissa ohjeet myös digitaalisen jäämistön suhteen.
Myös digitaalinen omaisuus siirtyy kuolinpesän hoitoon. Riitaisa perikunta saa siis tästäkin omaisuudesta kiistan aikaan niin halutessaan.
– Mielenkiintoista on, jos joku löytää salasanat ja kuolinpesän muut osakkaat eivät halua niitä hänelle antaa, Andersson jatkaa pohdintaansa.
Juristien ammattikunnassa ei ole vielä kovinkaan paljon pohdittu digitaalisen jäämistön aiheuttamia kysymyksiä, hän huomauttaa. Andersson viittaa siviilioikeuden professori Urpo Kankaan kirjoittamaan kirjaan Digitaalinen jäämistövarallisuus (Talentum 2012). Se kannattaisi lukea.
Kangasta en onnistu tavoittamaan, mutta kirjassaan hän neuvoo yhden varman tavan, jolla voi estää perillisiä pääsemästä käsiksi digitaaliseen omaisuuteensa: hakkaa tietokoneen kovalevy tuusan nuuskaksi.
Tämän ennaltaehkäisevän toimenpiteen ongelmana on vain, että pitäisi tietää, milloin kuolee.
Testamentissa toiveen kovalevyn tuhoamisesta voi tietenkin esittää, mutta takeita ei ole siitä, noudattavatko perilliset toivetta. Vainajan profiilin yhteisöpalvelussa voi poistattaa erityispyynnöstä lähiomaisten lisäksi vain pesänselvittäjä, mikäli vainajan käyttämät salasanat eivät ole tiedossa. Poistopyynnön lisäksi Facebookille on toimitettava kopio vainajan syntymä- ja kuolintodistus.

”Kuoleman käsittely somessa tuntuu oudolta”

Ahkerasti sosiaalisessa elämässä keskusteleva loviisalainen Kristian Willner ei ole pohtinut oman some-aineistonsa kohtaloa. – Kuoleminen ei ole ajankohtaista, hän aprikoi.
– Ei minulla ole valmista ajatusta sen varalta, että kuolen.
Hänen omien fb-kaveriensa joukossa on pari sellaista, joiden tietää kuolleen, mutta joiden profiilit ovat yhä olemassa.
– Eräs ystäväni kuoli kolme viikkoa sitten. Oletan, että hänen profiilinsa on yhä siellä.
Willnerin mielestä sosiaalinen media ei ole sopiva paikka kuoleman käsittelyyn.
– Kuoleman käsittely somessa tuntuu oudolta. Tuntuisi kovin oudolta mennä vainajan sivuille laittamaan ”rest in peace”.
Tunteiden välittäminen somessa on vaikeaa. – Tuntuu väärältä ja teennäiseltä laittaa surunvalitteluja vainajan sivuille.
– Some on elävien keskustelua.
Jossain toisessa ketjussa ystävien kanssa on hänen mielestään helpompi käsitellä asiaa, surra ja muistella pois mennyttä kaveria.
– Kuolemaa on jotenkin mautonta puida julkisesti.
Willner ennustaa, että parinkymmenen vuoden päästä, kun some-sukupolvi ryhtyy pohtimaan näitä asioita, tilanne saattaa olla toinen. Nykynuorille voi olla luontevaakin surra somessa.

Marita Itävuori
marita.itavuori@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI